Kendi evini yapacak depremzedeye 6 milyar

Güncelleme Tarihi:

Kendi evini yapacak depremzedeye 6 milyar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, şehirlerde Bayındırlık Bakanlığı'nın belirleyeceği projeye göre kendi evini yapacak depremzedeye 6 milyar lira yardım verilmesini kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu, Marmara depreminde zarar gören depremzedelerle ilgili bir dizi yeni karar aldı. Başbakan Bülent Ecevit, önceki geceyarısı alınan kararları dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre, depremde evi yıkılan depremzedelerden, şehirlerde kendi evini yapacak olanlara 6 milyar lira verilecek. Köyler için bu rakam 3.5 milyar lira olarak belirlendi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, depremde birinci derece yakınını yitiren ve sakat kalanlara tazminat vermeyi kararlaştırdı. Buna göre birinci derece yakınını yitiren 750 milyon lira, sakat kalan ise derecesine göre 500 veya 300 milyon lira alacak.

ECEVİT DE KATILDI

Bakanlar Kurulu'nun önceki günkü toplantısının ardından, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan başkanlığındaki Deprem Komisyonu toplandı. Komisyon'un toplantısı geceyarısına kadar sürdü. Toplantıya zaman zaman Başbakan Bülent Ecevit de katıldı.

Başbakan Ecevit, dün düzenlediği basın toplantısında, depremzedelere yardımlarla ilgili kararları şöyle açıkladı:

Az hasarlı konutlarda oturanlara, konutların sahibi veya kiracısı olduklarına bakılmaksızın 600 milyon lira onarım ve barınma yardımı yapılacak.

İşyerleri yıkık veya ağır hasarlı olanlara 500, orta hasarlı olanlara 350, az hasarlı olanlara da 200'er milyon lira sosyal yardım yapılacak.

Depremde yaşamlarını yitirenlerin birinci derecede yakınlarına 750 milyon lira yardımda bulunulacak.

Depremde özürlü duruma gelenlerden birinci derecede özürlü kalanlara 500, ikinci derecede özürlü kalanlara da 300'er milyon lira sosyal yardım yapılacak.

YA KONUT YA PARA

Ecevit, jeolojik açıdan uygun bulunan yerlerdeki toplu konut ihalelerinin biran önce yapılması için gerekli çalışmaların hızlandırıldığını vurguladı. 7269 sayılı Kanuna göre kalıcı konut almaya hak sahibi olanlara da konut edinmeleri için iki seçenek sunulacak. Seçenekler şöyle:

BİRİNCİ SEÇENEK: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilecek projeye göre kendi temin ettiği arsa üzerine evini kendisi yapmak isteyenlere köyler için 3.5, şehirler için ise 6 milyar lira verilecek.

İKİNCİ SEÇENEK: Ülkenin herhangi bir yerinde hazır konut almak isteyenlere de yine 6 milyar lira kaynak sağlanacak.

Konutları orta hasarlı olanlardan hak sahiplerine köylerde 1.5 milyar, belediye sınırları içinde ise 2 milyar lira yardım yapılacak.

AYDA 50 MİLYON TAZMİNAT

Ayrıca bölgede çalışan kamu görevlileri ile işçilere ayda 50 milyon lira tazminat ödenmesi ile öğretmenlere ikinci kez öğretime başlangıç ödeneği ödenmesi yolunda alınan kararlara ilave olarak da belediyeler ile özel idarelerin İller Bankası'ndan aldıkları paylar da artırıldı.

Ecevit, konutları yıkık, ağır ya da orta hasarlı olan mal sahibi ve kiracılara 1 Ekim'de başlayan ve 12 ay sürecek olan aylık 100 milyon lira barınma yardımına bugüne kadar 80 bini aşkın kişinin başvurduğunu açıkladı. Ecevit, başvuranların 20 binine de barınma yardımlarının ödendiğini bildirdi.

Depremzedeye yapılacak yardımlar

Şehirde kendi evini yapacaklara 6 milyar lira.

Türkiye'nin herhangi bir yerinde ev alacak depremzedeye 6 milyar lira.

Köydeki kendi evini yapacak olan depremzedeye 3.5 milyar lira.

Evi orta hasarlı olan depremzedeye 2 milyar lira.

Birinci derecede yakını depremde ölene 750 milyon lira.

Depremde sakat kalanlara 300-500 milyon lira.

Az hasarlı konutlarda oturanlara 600 milyon lira.

Deprem bölgesindeki kamu çalışanlarına ayda 50 milyon lira.

Deprem bölgesinde ruhsat yasağı kalktı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, 17 Ağustos depreminden sonra, bölge belediyelerine getirilen ruhsat yasağının 15 Ekim Cuma günü itibariyle kaldırıldığını açıkladı. Aydın, belediyelerin inşaat ruhsatını imar mevzuatına uygun olarak verebileceklerini, bu konuda Bakanlık olarak belediyeleri ciddi biçimde denetleyeceklerini bildirdi.

Aydın, dün basın toplantısı düzenleyerek, illelere ve belediyelere gönderdiği genelgeyi okudu. Genelge Yalova, Kocaeli, Sakarya illeri ile İstanbul'un Avcılar, Bağcılar, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Tuzla ilçeleri, Bolu'nun Düzce ve Gölyaka’yı kapsıyor.

Genelgeye göre bölgede imar ve inşaata ilişkin şu kurallara uyulacak:

Jeolojik etüt raporu olmadan yapılan imar planları derhal iptal edilecek. Jeolojik-jeoteknik raporlarına göre yeniden imar planı yapılacak.

Zemin etütlerine göre yerleşmeye uygun olmayan alanlara inşaat yapılmayacak. Uygun yeni yerleşim alanları tespit edilecek.

Hatalı yer seçimleri iptal edilerek, yeni yerler belirlenecek.

Zemin etüt raporuna aykırı imar değişiklikleri de iptal edilecek.

Çevre Düzeni planları bakanlık bilgisiyle değişiklik yapılacak, hatalı imar planları çevre düzeni planına uygun hale getirilecek.

İmar mevzuatına aykırı yapılar ve gecekonduların bulunduğu alanlarla ilgili ‘af’ anlamına gelebilecek plan değişiklikleri yapılamayacak.

Deprem bölgesine girmediği halde, riskli olan alanlara ilişkin özel önlem ve hükümlere yer verilecek.

Daha önce imar kanunu, imar planı ve ilgili yönetmeliklere aykırı olarak verilmiş inşaat ruhsatları iptal edilecek. İnşaat engellenecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!