Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu bugün yaşanan deprem sonrası sorgulanıyor. MTA diri fay hattı sorgulama ekranı 4 Aralık 2023 itibarıyla yoğun ilgi görüyor. İstanbul deprem risk haritası bir kez daha gündeme geldi. 4 Aralık Pazartesi günü Marmara Denizi’nde meydana gelen deprem milyonlarca kişiyi korkuttu. AFAD tarafından yayımlanan bilgiye göre Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Türkiye deprem risk haritası da gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunan Türkiye'de MTA ve AFAD sorgulama ekranı üzerinden, vatandaşlar hangi illerden fay hattı geçtiğini öğrenebiliyorlar. İşte AFAD ve MTA diri fay hattı haritası sorgulama ekranı!
#Deprem Risk Haritası İstanbulİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Kitapçık İstanbul ilçeleri deprem riski hakkında detaylı bilgiler veriyor. 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri İBB tarafından paylaşıldı. İstanbul Bayrampaşa da risk raporu merak edilen ilçelerden biri oldu. Peki, Bayrampaşa deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Bayrampaşa deprem risk hartitası ve deprem riski raporu...
#Bayrampaşa Deprem Risk Haritasıİstanbul Beyoğlu en eski ilçelerden biridir. Burada yaşayan sakinler Beyoğlu deprem riski hakkında bilgi almak için araştırmalara hız kazandırdı. İBB İstanbul deprem risk raporunu ilçe ilçe paylaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığında Beyoğlu deprem risk haritası da yer alıyor. Ayrıca ilçedeki acil durum planı, ilçe bina planı alt yapı bilgileri, nüfus bilgileri de kitapçıkta belirtildi. Peki, İstanbul Beyoğlu deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, İBB BEyoğlu deprem risk haritası ve raporu...
#Beyoğlu Depremİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk ve hasar tahminleri kitapçığı hazırladı. Kahramanmaraş'ta meydan gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından deprem risk raporları gündemde yer alıyor. İBB tarafından hazırlanan deprem risk kitaçığı da İstanbullular tarafından araştırılıyor. 2019 verileri kullanılarak hazırlanan raporda ilçe ilçe risk tahminleri yer alıyor. Merak edilen ilçelerden biri de Bağcılar. Peki Bağcılar deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte Bağcılar deprem risk tahmini...
#DepremJeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
#Depremİstanbul deprem risk haritası, Çanakkale'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremler gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre Çanakkale'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan hissedilen deprem sonrası gözler İstanbul'da fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. Depremin ardından vatandaşlar MTA diri fay hattı haritası 2024 yılı güncel verilerine yoğunlaştı. Evimin altından fay hattı geçiyor mu? sorusu da bu sebeple gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda MTA diri fay hattı haritası güncellenirken, yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. Peki, İstanbul'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? İşte, MTA güncel diri fay hattı haritası 2024 sorgulama ve konu hakkında ayrıntılar.
#Mta Diri Fay Hattı Haritası 20246 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremBursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.
#DepremSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih Kacırİstanbul deprem haritası, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremle gündeme geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan hissedilen deprem meydana geldi. Korkutan deprem sonrası gözler İstanbul'da fay hattı geçen ilçelere çevrildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu deprem Çınarcık Çukuru'nda. Bu bölgedeki depremler bizim için kritik. Kırılmaya aday yer Kuzey Anadolu Fayı boyunca 7'den büyük deprem bekliyoruz." dedi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Peki, İstanbul'da fay hattı nerelerden hangi ilçelerden geçiyor? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte, AFAD ve MTA diri fay hattı haritası sorgulama ve konu hakkında bilgiler.
#İstanbul Deprem HaritasıProf. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Gemlik Körfezi ile Mudanya arasındaki 5.1'lik depremin ardın çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kutoğlu yaptıkları çalışmaları doğruladığını belirterek, "10-15 sene öncesinde Bursa bölgesindeki faylanmalara dikkat çekmiştik. Tektonik olarak Türkiye, çok aktif bir bölgenin içerisinde kalmakta. Bu nedenle bildiğimizin çok ötesinde, çok daha fazla faylar söz konusu" dedi.
#DepremAfyon deprem risk haritası, saat 20 Ağustos'ta 3.2'lik meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından gündeme geldi. Yaşanan sarsıntının ardından Afyon'da yaşayanlar fay hattı olup olmadığını merak ediyor. Deprem riski hartasına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller Kandilli tarafından açıklandı. Peki Afyon deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? İşte Afyonkarahisar risk haritası...
#Afyon Deprem Bölgesi MiKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi" ifadelerini kullandı. Özener ile Ersoy olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#KandilliÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Bakan Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi. Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kurum, "Yoğun ilgi var. 91 bin 752 bina ve 485 bin 689 bağımsız bölüme başvuru yapıldı. 29 Mayıs'a kadar başvuru alacağız. İlk anlaşanlardan hemen şantiye başlatacağız. TOKİ yapacak. Amacımız 2 yıl içerisinde başladıklarımızı bitirmek. Yarısından fazlasının 1 yıl sonunda bitireceğimizi düşünüyorum" dedi.
#Bakan KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 TV ekranlarında açıklamalarda bulundu... Yarısı Bizden Kampanyası'na 77 bin 136 başvuru yapıldığını belirten Kurum, "İstanbul'da yüzyılın dönüşümü olacak. İstanbul'u korumak zorundayız. Dönüşümü egemenlik meselesi." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumBaykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Habertürk TV'de Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları, TEKNOFEST ve gündeme dair önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı sözlerine tepki gösteren Bayraktar, "TEKNOFEST'in ilk gününde 'Tebrik ederim' demek yerine 'Biz Atatürk Havalimanı'nı ABD'li bir şirkete tahsis edeceğiz' ne demek. Cumhurbaşkanımız çıksa 'Bir Türk şirketine tahsis ettim' dese, ne derler? Burayı peşkeş çekiyor derler. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması normal mi?" ifadelerini kullandı.
#Haluk BayraktarAK Parti, 2023 seçim beyannamesini açıkladı. Seçim beyannamesinde kentsel dönüşüm için atılacak adımlar ve afetlere yönelik alınacak önlemler dikkat çekti. Beyannameye göre; kentsel dönüşümde vatandaşa 15 yıla varan finans desteği sunulacak ve 99 öncesi yapılarda risk analizi zorunlu olacak
#Kentsel DönüşümÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli değerlendirme toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. Bakan Kurum, toplantı sonrası ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ ile inşaat sektöründe planlanan köklü değişiklikleri açıkladı.
#Bakan KurumYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkBolu’da 4.8 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce’de hissedildi. Özellikle Kahramanmaraş’lı iki depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları bölgede fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de aktif olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere üç büyük hat bulunuyor. AFAD tarafından hazırlanan risk haritalarına göre iller fay hatlarına göre kategorize ediliyor. Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntı meydana gelmişti. Türkiye'deki iller birinci, ikinci ve üçüncü ve dördüncü riskli olarak kategorize ediliyor. İşte, Türkiye MTA ve AFAD fay hattı haritası ile birlikte illerin risk durumu
#Türkiye Deprem Risk HaritasıİBB İstanbul ilçeleri deprem risk raporu paylaşımında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. En çok merak edilen ilçeler arasında ise İstanbul Beylikdüzü deprem riski merak ediliyor. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, depreme dayanıklı mı, fay hattı geçiyor mu? İstanbul ilçeleri deprem risk raporu...
#Beylikdüzü DepremSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104' yükseldiğini duyurdu. "Amacımız 2 aya kadar 100 bin konteyner kurmak" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 borçlarını, hayatını kaybedenlerin ise tüm borçlarını siliyoruz" dedi. Kentsel dönüşümle ilgili muhalefete tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir kez daha vatandaşlarıma 6 Şubat acılarını tekrar yaşamamak için eski ve riskli binalarını kentsel dönüşüme sunmalarını rica ediyorum" çağrısını yaptı. Seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılacağını yineleyen Erdoğan, "10 Mart Cuma günü Anayasa'nın verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayınlanması ile süreci başlatıyoruz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş Depremiİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Deprem