KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koydu. Bezircioğlu, “Kadınların iş hayatındaki yerini güçlendiren KAGİDER bugün 46 sektörden 500’ü aşkın üyesiyle 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip. Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil ediyoruz” dedi.
#KagiderDOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle balıkçıların denizlerde bıraktığı hayalet ağların zararlarına yönelik araştırma yapıldı.
#DOĞAL Hayatı Koruma VakfıArçelik, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile güçlerini birleştirerek denizel biyolojik çeşitliliği tehdit eden hayalet balık ağları sorununun çözümüne katkı sağlayacak ortak bir projeye imza atıyor.
#ArçelikÖNCE geçmişe gidelim... Beş yıl önce, “Zeytin ve zeytinlik kabusu yine gündeme gelecek gibi” demişim. Zeytinliklerde maden dahil, her türlü yatırıma olanak sağlayan yasa teklifi maddesi, tepkiler üzerine geri çekilmiş, tartışılan tasarıdan çıkarılmış. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, zeytinliklerin yapılanması gerektiğini savunup, ‘7 defa da, 17 defa da, 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir’ demiş. Ben de, ‘Ne dersiniz, zeytin kurtuldu mu, kabus geri dönecek mi?’ diye sormuşum.
#1Bir yandan yüreğimiz ağzımızda ‘Bu yıl Marmara’da müsilaj olacak mı’ diye beklerken diğer yandan güzel gelişmelerle umudumuz yeşeriyor. Bunun son örneği Marmara’da yok olan sarı gorgon mercanlarını korumak için başarıyla yürütülen mercan ekim çalışmaları.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nin kıyısında da içinde de milyonlarca canlı yaşıyor. Kıyısındaki bizler “Denizi kaybediyoruz, görüntü kötüleşiyor, balık yiyemeyeceğiz” diye endişelenirken içindeki canlılar yaşam alanını kaybediyor. Yani, kasap et derdinde, koyun can...
#Marmara DeniziLiman işletmecisi DP World Yarımca, küresel ısınma, asit dengesindeki değişimler ve kirlilikle tehlike altında olan dünya suları için birçok projeye imza atarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 14’üncü alanı kapsamında ‘Sudaki yaşam’ teması özelinde deniz ve kıyı eko-sistemlerini sürdürülebilir kılmayı amaçladığını açıkladı.
#GazetehaberleriYaklaşık iki sene önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, e-sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve ilgili her türlü aksam, yedek parça ve solüsyonların ithalini yasaklayan cumhurbaşkanı kararı alenen ihlal ediliyor.
#Resmi GazeteMUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan beldesindeki İztuzu Plajı'nda üreme sahaları bulunan deniz kaplumbağalarının korunması için verdiği mücadele nedeniyle 'Caretta carettaların annesi' olarak tanınan ve geçen 23 Nisan'da 100 yaşında ölen İngiliz çevreci June Haimoff anısına yapılan 'Kaptan June Anıtı' açıldı.
#June HaimoffMUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan beldesindeki İztuzu Plajı'nda üreme sahaları bulunan deniz kaplumbağalarının korunması için verdiği mücadele nedeniyle 'Caretta carettaların annesi' olarak tanınan ve geçen 23 Nisan'da 100 yaşında ölen İngiliz çevreci June Haimoff anısına yapılan 'Kaptan June Anıtı' açıldı.
#Kaptan JuneNesli tehlike altındaki caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yaşam alanlarından Antalya Belek'te, yumurtadan çıkan 60 yavru deniz kaplumbağası, bir otelin kumsala koyduğu ahşap yürüme bandının altında sıkışarak öldü. Yavru deniz kaplumbağalarının ölmesiyle ilgili 3 ayrı kurum soruşturma başlattı.
#ANTALYAİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaANTALYA'nın Demre ilçesinde, denizde yaralı olduğu fark edilen yeşil deniz kaplumbağası, gönüllüler tarafından 3 saat süren çalışmayla kıyıya çıkarıldı. Bir süre kıyıda bekletilen kaplumbağa, Muğla'dan gelen ekibe teslim edilerek, tedavisi için Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) götürüldü. Ağzına misina dolanan kaplumbağanın sağ ön ayağında kırık, sol ön ayağındaki kabuk ile vücut kabuğunda çatlak olduğu belirlendi.
#AntalyaDünya için zaman daralıyor. Plastik istilası, denizleri, deniz canlılarını ve insan sağlığını tehdit eden boyutları çoktan aştı. Denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik bulunduğu tahmin ediliyor. Plastik istilası böyle devam ederse 2025’te denizlerde 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik, 2050’de ise balıktan çok plastik olacak. Marmara Denizi’ndeki her 10 çöpün 1 tanesi plastik, her 7 plastiğin 4 tanesi de kara kökenli. Karadeniz daha da kötü durumda. Karadeniz’deki her 10 çöpün 5 tanesi plastik, her 5 plastiğin yüzde 50’si yabancı gemiler kaynaklı. Türkiye, 31 Aralık 2019’a kadar plastik poşet kullanımını yılda kişi başına 90’a düşürmeyi hedefliyor.
#PlastikBaşı karlı Erciyes Dağı artık çıplak, ‘Anadolu’nun nazar boncuğu‘ denen Meke Gölü’nün mavi suyu çekildi, Eşmekaya Sazlığı ta içinden yanıyor... Seller, kuraklık, aşırı sıcak, aşırı soğuk, yaşam alanları değiştiği için yok olmanın eşiğine gelen canlılar, belirsizliklerle dolu bir gelecek... Tüm bunlar neden değil, sonuç. Neyin mi sonucu? İnsanlığın yeryüzündeki eylemlerinin! Yoksa siz de “Benden sonra tufan” diyenlerden, ömrünü sorunsuz tamamlayacağını düşünenlerden misiniz? Öyleyse çok yanılıyorsunuz! Türkiye’yi dolaştık, iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerinin peşine düştük. Gördük ki, yaşananlardan ve yaşanacaklardan hiçbirimiz muaf değiliz. Size olacaklardan değil, olanlardan bahsedeceğiz...
#İklim Değişikliği