İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulNecmi Sönmez küratörlüğünde Edip Cansever’in aynı adlı şiirini odağına alan ‘Düş Suda’ sergisi, Borusan Contemporary koleksiyonundan 60’a yakın eseri bir araya getiriyor. Perili Köşk’ün İstanbul Boğazı’yla ilişkisinin altını çizen ve mekânsal sınırları aşan sergi, Kuruçeşme Parkı’ndan Emirgan’a Boğaz hattındaki belli noktalara yerleştirilen QR kodlar aracılığıyla 360 derece sanal turla deneyimlenebiliyor. Ayrıca sergide yer alan videolar, İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi’nin vitrininden de izlenebiliyor.
#Borusan ContemporaryMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Orta Toroslar'da 2 bin metrede bir deniz kestanesi fosili buldu. Jeoloji profesörlerine göre, bölgede çok sık rastlanılan bu fosillerin 'Miyosen' denizinden olduğu ve 15- 23 milyon yaşlarında olduğu açıklandı.
#Deniz Canlıları FosiliYaz, kapıda. Farklı bir deneyime hazır mısınız? Yazı, ‘Yunan Adaları’nda karşılamaya ne dersiniz peki? Yanı başımızda çoğu… Bazıları var ki; hepi topu yarım saat sürüyor adımınızı atmanız. Gelin, bu yaz en azından birini ziyaret edin. Lezzetli mi lezzetli, güzel mi güzel yemeklerinden, deniz ürünlerinden tadın. Samimiyetlerinden etkileneceksiniz...
#SeyahatGastronomik bir Ege adaları yolculuğuna ne dersiniz? Dördüncü kitabı ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ Mylos Kitap’tan çıkan Ufuk Kaan Altın, Hürriyet Seyahat okurları için hangi Ege adasında, hangi yemeği, nerede yemek gerektiğine dair özel bir seçki yaptı.
#Ege AdalarıAlmanya'da mimari dokusu korunmuş ortaçağ kasabaları, ülke turizmine Rönesans çağını yaşatıyor. Son yılların bu gözde rotasının adı Romantische Strasse yani “Romantik Yol” olsa da. ‘Fantastik Yol’ ifadesi daha uygun aslında. Baden Württemberg ile Bavyera eyaletleri topraklarından geçen yaklaşık 420 km’lik rota üzerindeki 27 küçük ortaçağ şehrini kapsıyor.
#Almanya TuruSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#FestivalUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ortasından geçecek hızlı tren yolu için betonların döküldüğünü açıkladı. Yakın gelecekte dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece iki kıtayı değil yolcu rekorları kıran iki havalimanını da birleştirecek. İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı adeta kenetlenecek.
#Abdulkadir UraloğluMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#HürriyetHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaŞiddetli yağmur İstanbul, Bursa, Yalova ve Tekirdağ’ı sular altında bıraktı. İstanbul’un turistik mekânları Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nı su bastı. Yenikapı ve Maltepe’de araçlar mahsur kaldı, Beykoz’da istinat duvarı çöktü. Bursa, Yalova ve Bolu’da ise dereler taştı, araçlar yollarda sulara gömüldü.
#IstanbulTarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan kasabalarda keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı... Uzmanlarımıza Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de gidilmesi gereken kasabaları sorduk. 5 bölge ve 9 şehirden 10 kasabayı önerdiler. Üstelik gezilecek yerlerden, konaklama yapılacak alanlara kadar da tavsiyeler verdiler...
#En Güzel KasabalarBodrum’un hemen karşısında bulunan tıbbın atası Hipoktrat’ın adası Kos-İstanköy adasına sıcak bir ağustos günü ayak basmıştım. Yaz mevsimin en kalabalık ayları temmuz ve ağustosun aslında adalar icin kötü bir zaman olduğunu bile bile... Kötüden kastım; kalabalık, pahalılık ve dolayısıyla huzurdan uzak olması. Yoksa Hipokrat’ın adası Kos, meşhur Asklepion’a ait antik kalıntıları, tertemiz denizi, plajları, hareketli çarşısı, lokantaları, Osmanlı dönemi eserlerinin İtalyan mimarisiyle kaynaştığı sokakları ile tarihin doğayla kaynaştığı bir ada. Ayrıca Kos Adası’ndan bölgedeki tüm adalara ulaşımın da çok kolay olduğunun altını çizmek lazım... Ve adada her yer adaların vazgeçilmez ulaşım aracı bisiklet ve motosiklet ile dolu.
#UĞUR ÇELİKKOLMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 17 il için turuncu, 35 il için sarı uyarı yaptığı lodos fırtınası, neredeyse hayatı durdurdu. İstanbul’da hızı 130 km’ye kadar çıkan fırtına, ağaçları, TIR ve konteynırları devirdi, çatıları uçurdu. Deniz ve hava ulaşımı felç oldu. İstanbul’da 4, Zonguldak’ta 1 kişi yaşamını yitirdi, toplam 38 kişi yaralandı.
#MeteorolojiEdirne'de sadece bir duvarı ayakta kalan tarihi Çokalca Camisi yıllar önce yıkılarak, bahçesinden yol geçirildi. Belediye ekiplerinin temizlik çalışması sonrası üzerinde Arapça yazılı mezar taşı bulan mahalleli, camiyi yapan kişinin adı da 'Ahmet' olduğu için taşın bulunduğu alana mezarını yaptı. Mezar, belediyenin yıllar önce yaptığı düzenlemeyle yol ortasında kaldı. Nişancıpaşa Mahallesi Muhtarı İrfan Deniz, "Belediye kayıtlarından da vakıflar kayıtlarından da araştırdım. Burada mezar ya da 'baba' diye bir şey yok. Mezarı burada kaldırma kararı almıştık fakat araçlar bu mezarı görüp yavaşlayınca vazgeçtik" dedi. Edirne İl Müftüsü Alettin Bozkurt ise mezar hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.
#EdirnePeygamber Efendimizin annesi Hazreti Amine’nin süt kardeşi ve akrabası olan, bölgedeki Müslümanlarca “Hala Sultan” diye bilinen Ümmü Haram Binti Milhan’ın türbesinin Kıbrıs’ta olması dolayısıyla Hala Sultan Camii adını taşıyor. Peki, Hala Sultan Camii nerede? İşte Hala Sultan Camii tarihi
#Hala Sultan Cami