Vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her üç kişiden birinde demir eksikliği bulunuyor. Pek çok uzman, Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden bu kadar arttı? Hangi belirtiler demir eksiğine işaret ediyor? İşte detaylar…
#SağlıkKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuUIBC, insan sağlığı için çok önemli çok önemli kant testlerinden biridir. Özellikle vücuttaki demir metabolizması hakkında bilgi vermesi açısından çok önemlidir. UIBC testi yaptırarak, kanınızdaki demir oranını öğrenip, buna göre önleminizi alabilirsiniz. UIBC hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.
#UIBC NedirVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDemir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukVitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiMevsimsel bir meyve olarak öne çıkan karadut, aynı zamanda sağlamış olduğu pek çok fayda ile öne çıkıyor. Suyu üzerinden de tüketilen karadut lezzetli yanı ile de sevilen meyveler arasında yer almaktadır. Peki karadutun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Karadut hangi hastalıklara iyi gelir detayları ile derledik.
Süt, yumurta ve baharatla bir sos yapıyor, bu sosa batırdığım karnabahar çiçeklerini fırında pişiriyorum. Karnabaharla bazen de yalancı mantı yapıyorum. Vücudumuzdaki toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı bu sebzeyi sevmiyorsanız mutfağınızda daha popüler hale getirecek önerilerim var!
#KarnabaharTürkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Sığır Dili Mantarı NedirBeslenmemizde önemli bir yeri olan yumurta sağlık için çok faydalı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besin zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli vitamin ve mineralleri de içeriyor. Yumurtanın en kaliteli protein kaynağı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yumurta tüketmenin faydalarını sıraladı.
#YumurtaVücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır. Diyetisyen Gizem Gençyürek demir eksikliği anemisine dair bilgiler verdi.
#DemirTam bir antioksidan deposu olan kuru soğan kalsiyum, C vitamini, demir ve posa açısından da oldukça zengindir. Peki kuru soğanın sağlık açısından faydaları nelerdir? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Kırmızı soğan mı yoksa sarısı mı? Kırmızı kuru soğanın faydaları neler? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Kuru SoğanSağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek gözlenmediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sağlıksız beslenenlerde ise metabolizma için gerekli maddelerin eksiklikleriyle beraber değişik şikâyetler ortaya çıkabileceğini söyledi.
#SağlıkYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsKahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurta en sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. Yetişkinlerin beslenme programında önemli yer tutan bu besin çocuklar için de oldukça faydalı. Ancak uzmanlar yumurtayı pişirirken besin değerlerini kaybetmemesi açısından birkaç detaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#MineralKış aylarının gelmesiyle beraber kelle paça, işkembe, ciğer gibi sakatat türlerine talep arttı. Peki, bazılarımızın yemekten çekindiği bazılarımızın ise bayılarak tükettiği bu besinler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Sakatat yerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, konuyla ilgili beslenme tavsiyeleri verdi.
#Kokoreç“Yaygın kullanıma sahip olmadığı için faydaları ve içeriği çok fazla bilinmese de aslında kaz yumurtasının sağlığımıza birçok yararı var” diyen Diyetisyen Deniz Zünbülcan, tavuk yumurtasından 3-4 kat büyüklüğe sahip kaz yumurtasının bilinmeyenlerini anlattı.
#Kaz YumurtasıTahıllar, çayır bitki ailesine ait bir grubun tohumlarıdır. Buğday, çavdar, yulaf ve mısır hem insan hem de hayvan; pirinç genellikle insan, arpa ise genellikle hayvan besini olarak kullanılmaktadır. Makarna, kuskus, kısır, bulgur ve pirinç pilavı gibi besinler bu grupta yer alırlar. Tahıllar, içerdikleri kompleks karbonhidratlar ve düşük yağ oranları ile diyetisyenlerin beslenme programları hazırlarken sıklıkla tercih ettiği bir besin grubudur.
#TahılKendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki, bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
#BesinlerDemir minerali, protein sentezi, enzim üretimi ve aktivitesi için gereklidir. Ayrıca hücrelere oksijen taşınmasına vesile olur. Böylece daha dinç hissederiz, bilişsel fonksiyonlarımız daha güçlüdür ve metabolizma çalışır, enerji harcar. Yani: “Sağlığı ve kilonuzu etkiler mi?” Cevap: “Evet...”
#Demir