Almanya'nın başkenti Berlin'deki Şehitlik Camisi’nde düzenlenen toplantıyla; demans hastalığının çeşitleri, belirtileri, alınacak önlemler, hasta yakınlarına yönelik mali ve hukuki tavsiyeler ele alındı. Toplantıya Türk ve Alman uzmanlar katıldı. Türkiye’den konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, “Yaşlanınca unutmak, hastalıktır” dedi.
#DemansHababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası olarak gönüllere taht kuran usta oyuncu Münir Özkul şu an 90 yaşında. Yeşilçam filmlerinde 'Mahmut Hoca' ve 'Yaşar Usta' gibi rollerle akıllara kazınan ünlü oyuncunun sağlık durumu merak konusu. Peki; Münir Özkul'un son durumu nedir? İşte detaylar...
#Münir Özkul38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansSinema ve televizyona ilgi duyup da Bruce Willis'i tanımayan yoktur kesinlikle... 1980 yılında başladığı kariyerini, birbirinden unutulmaz karakterlere hayat verdiği sinema filmleri ve TV dizileriyle sürdürdü Willis. Yıllar geçiyor, yaşı ilerliyor ama o çalışma aşkından hiçbir şey kaybetmiyordu.
#Bruce WillisKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuBir zamanlar sinema dünyasının en hareketli oyuncularından biriydi. Rol aldığı filmlerde bir yandan muzip gülümsemesi bir yandan da yerinde duramayan davranışlarıyla nice karaktere hayat verdi. Ama sonra beklenmedik bir gelişme oldu.
#Bruce WillisO bir zamanlar beyazperdenin 'çapkın gülüşüyle' herkesin aklını başından alan aktörüydü... Bir dizi ile parlayan yıldızını yıllarca pırıltılı dünyanın gökyüzünde en yükseklerde tuttu. Ta ki sağlığını yitirinceye kadar. Öyle bir hastalığa yakalanmıştı ki bırakın eskisi gibi roller üstlenmeyi artık senaryodaki repliklerini bile ezberinde tutamaz hale geldi.
#Bruce WillisAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşları henüz 6 ve 2 olan iki kardeşlerin 'çocuk demansı' ya da 'çocukluk bunaması' olarak da bilinen Batten hastalığı teşhisi alması ABD'li ailenin hayatını kabusa çevirdi. Sayılı günleri kalan kardeşlerin yaşam kalitesinin artması için yakın zamanda bir ameliyat olacağı öğrenilirken anne baba yaşadıkları süreci ABD medyasına anlattı...
#Batten HastalığıAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıNemfomani, cinsel bağımlılık olarak da bilinen ve kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Hastalar sekse takıntılıdır ve anormal olacak derecede yoğun cinsel dürtü yaşamaktadır. Hastanın cinsel dürtülerini kontrol edememesi, sosyal ilişkilerinin bozulmasına ve de yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Peki, Kadınlarda aşırı cinsel istek (Nemfomani) belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavi yöntemleri nasıldır ayrıntıları ile derledik.
#KadınABD’li araştırmacılar, Alzheimer’a işaret eden farklı bir erken semptom keşfettiler: Yabancılara para verme isteği. Unutkanlık, ruh hali değişimleri, uyku bozuklukları veya konsantrasyon sorunları Alzheimer’ın ilk belirtileri. Ancak bu belirtiler aslında hastalığın genellikle o zamana kadar oldukça ilerlemiş olduğunu gösteriyor.
#AlzheimerAlzheimer, bunamanın en yaygın şekli ve çoğu insan hastalığı hafızanın zayıflamasıyla ilişkilendiriyor. Ancak hastalığın belirtileri sadece unutkanlıkla sınırlı değil. Aşırı cömert olmaktan kötü araç park etmeye, Alzheimer’ın birçok başka dikkat çekici belirtisi bulunuyor. İşte çoğunu daha önce duymamış olabileceğiniz Alzheimer işaretçileri...
#SağlıkDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıBeyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkDemans hastalığı halk arasında bunama olarak bilinmektedir. Çeşitli belirtilerle saptanabilen demans hastalığının aynı zamanda evreleri bulunmaktadır. Peki demans hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıYoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, “Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını sanır ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir” dedi.
#DEMANS‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ kapsamında, hastalığın belirtileri ve korunma yolları ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, genetik faktörler, ileri yaş, kolesterol, obezite, diyabet, tansiyon, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, çevresel faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenlerin, alzheimer için bir risk faktörü olduğunu bildirdi.
#Alzheimer“Artık iyice yaşlandı”, “Bu yaşta unutması normal”, “Anılarını döne döne anlatmayı zaten sever” gibi cümleler gündelik hayatınızın önemli bir parçası mı? Belki de böyle diyerek o yakınınıza alzheimer tanısı konmasını geciktiriyor olabilirsiniz?
#GazetehaberleriParkinson hastalığı beyinde, hareketin düzenlenmesinde rolü olan dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici karakterde ve sık görülen nörolojik hastalıklardan birisidir. Elli yaşından önce parkinson riski az olmasına rağmen yıllar içinde giderek artmaktadır. Parkinson riskini artıran faktörler, belirtileri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında Nöroloji Uzman Dr. Aslı Şentürk, merak edilenleri anlattı.
#ParkinsonDemans hastalığı Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul’un vefatıyla bir kez daha gündeme geldi. Belirtileri Alzheimer ile de karıştırılan demans hastalığının en belirgin özelliklerinden biri kişinin çevresindekileri tanımaması. Peki demans hastalığı nedir? Demans ve Alzheimer arasındaki farklar neler?
#DemansÖğrendiğiniz yeni şeyleri aklınızda tutamıyorsunuz, sık sık unutkanlık yaşıyorsunuz, eşyalarınız devamlı kayboluyor... Eğer bu belirtiler uzun sürüyorsa dikkat. Çünkü bazen “iş yoğunluğundan’ veya ‘stresten’ olduğu düşünülerek önemsenmeyen basit unutkanlıklar, Alzheimer hastalığının sinyali olabiliyor!
#Alzheimer