Delta Virüsü nedir ve Delta varyantı belirtileri nelerdir, soruları uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta VirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Omicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Dünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Dünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronYapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#KoronavirüsDünyayı derinden sarsan koronavirüs salgını Portekiz’i de ciddi şekilde etkiledi. Vaka sayılarının artması ile sağlık siteminin çökme noktasına gelmesiyle zor günler geçiren ülke, aşı çalışmalarının geliştirilmesiyle umutlandı. Toplumun yüzde 86'sının aşılandığı Portekiz tüm dünya için de önemli bir örnek...
#Covid-19Yerli aşımız olan Turkovac, koronavirüs salgınında alternatif aşı olarak kullanıma sunulmaya hazırlanıyor. İnaktif bir aşı olan Turkovac’ın çalışmasında şu ana dek yan etkiye rastlanmadı. Ayrıca aşının hatırlatma dozu olarak kullanılması kapsamında klinik çalışmalar da başlatıldı. Peki Turkovac hangi aşamalardan geçti? Koruyuculuğu ne kadar? Sinovac ile farkı ne? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu VaryantıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün yeni bir versiyonunu varyantlar listesine ekledi. Adı B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı…Ne kadar tehlikeli, hangi ülkelerde görülüyor, aşılara karşı daha mı dirençli, ülkemizde görüldü mü? İşte 8 SORU 8 YANIT...
#Mu VaryantıDelta Virüsü nedir ve Delta varyantı belirtileri nelerdir, soruları uzmanlar tarafından mercek altına alındı. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı (variantı) ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın görülmeye başlanmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Delta varyantı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri semptomları taşıyanlar kaygılanmaya başlarken, araştırmacılar Delta varyantının aşılardaki etkilerine yoğunlaştı. Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlandı. Son yapılan araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor. Peki, Delta Virüsü belirtileri nedir? Delta Plus varyantında ateş ve boğaz ağrısı görülür mü? İşte, Delta mutasyonu semptomları.
#Delta VirüsDünya çapında covid-19 vakalarıyla mücadele devam ederken bir yandan da yeni ortaya çıkan Delta ve Delta Plus mutasyonlu virüsün yayılması mutasyonlu virüs nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir gibi soruları beraberinde getirdi. Koronavirüs ile benzer belirtilerin rastlandığı mutasyonlu virüs ülkemizde de ölümlere yol açabiliyor. İşte, mutasyonlu virüs hakkında tüm merak edilenler…
#Mutasyonlu VirüsKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSÜlkemizde de yaygın olarak görülmeye başlanan delta varyantının ne olduğu ve belirtileri herkes tarafından merak ediliyor. Koronavirüs ile benzer belirtilerin olduğu delta varyantında hangi semptomlara dikkat edilmesi gerektiği bu nedenle oldukça önemli. Bunun yanında araştırmacılar, delta virüsü ya da delta varyantı olarak adlandırılan bu yeni virüs üzerinde aşının etkinliğine de yoğunlaşmış durumda. Peki, Delta varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, covid-19 aşılarının delta varyantı üzerinde etkinliğine dair detaylar…
#AşıSon dönemde karşılaşılan Delta mutasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, yeni semptomlarla karşılaşıldığını belirterek, ''Baş ağrısı, grip, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlarla kendisini göstermeye başladı'' dedi. Süper mutant uyarısı da yapan İnal, “Bizlerin en büyük korkusu, virüs bulaştıkça süper mutant dediğimiz daha bulaşıcı ve agresif hale gelen bir mutasyona dönüşebiliyor. Bu henüz tespit edilmiş değil ama böyle bir ihtimal var. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
#KayseriDelta Virüsü belirtileri, salgın döneminde farklı semptomlarla kendisini belli ediyor. Hindistan'da salgının en yoğun olduğu dönemde ortaya çıkan Delta varyantı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Koronavirüsün (Kovid-19) daha bulaşıcı bir versiyonu olan Delta'nın aşılara olan etkisini mercek altına alan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Son günlerde gündemden düşmeyen Delta varyantı ile ilgili bilim insanları çok önemli bir bilgiye ulaştı. Varyantın bir gizemini daha çözen bilim insanları bu sayede Delta ile daha iyi mücadele edecek tedavi yollarının belirlenmesinin önünün açıldığı yorumunda bulundu.Bilim insanları bugüne kadar yapılan en detaylı araştırma kapsamında bir hayli ürkütücü sonuçlara ulaştı. Ülkemizde de görülen Delta Varyantı, bilim insanları tarafından ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. Peki Delta Virüsü (varyantı) belirtileri nedir? Boğaz ve baş ağrısı Delta virüs belirtisi mi? Delta virüs Türkiye'de hangi şehirlerde görüldü.. İşte detaylar
#Delta VirüsüBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta Varyantı