deepfake haberleri sayfasında deepfake hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 108 deepfake haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlikİngiltere Adalet Bakanlığı, dijital içerik manipülasyon teknolojisi deepfake’i kullanarak müstehcen içeriklerin üretimini bugünden itibaren suç kapsamına aldığını ve bu tip içerikleri geniş çapta paylaşanların hapis cezası bile alabileceğini duyurdu.
#İngiltereErgenliğinden beri çevrimiçi tacizlerin kurbanı olan genç kadının hayatı, isimsiz bir hesaptan gelen e-postadaki bağlantıya tıklayınca kâbusa döndü. Ancak asıl büyük şoku korkunç tacizlerin arkasındaki kişinin kimliğini öğrenince yaşayacaktı.
#DeepfakeHong Kong merkezli bir şirketin çalışanına, firmanın finans müdüründen bir hesaba 25 milyon dolar aktarılması talimatı verildi. Bu mailin dolandırıcılık olabileceğini düşünen şirket çalışanı, müdürü ile video konferans görüşmesi istedi. Konferansta finans müdürünü ve iş arkadaşlarını gören çalışan, parayı istenilen hesaba aktardı. Ancak konferansa katılan finans müdürü ve diğer çalışanların görüntüsünün deepfake teknolojisi ile dolandırıcılar tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı.
#DeepfakeYaşamın her alanını giderek daha fazla kuşatan teknoloji kimi zaman da ürkütücü kimi zaman da hayret verici boyutlara ulaşabiliyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de "deepfake" teknolojisi. Ama bu teknoloji sayesinde geçmişte gerçekleşmesi mümkün olmayan bazı gelişmeler de olabilir. Gelin anlatalım.
#Bruce WillisGeçtiğimiz Mart ayında Zelensky'nin ağzından montajlanan ve uzun süre bilgi kirliliğine yol açan "Teslim oluyoruz" temalı deepfake videosu, dijital teknolojinin manipülasyona alet edilmesinin son örneği oldu. Siyasal iletişim uzmanlarını kara kara düşündüren 'deepfake' videoları uzmanlara sorduk: Neler oluyor?
#ZelenskiHer gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle tanışıyoruz. Son zamanlarda ABD başta olmak üzere dünyaya yayılan yeni bir yöntem oldukça fazla ses getirmeye başladı: Sanal insan kaçırma... 'Şeytanın aklına gelmez' denilebilecek bu yöntemle aileler en hassas noktaları olan çocuklarından vuruluyor ve paralarını kaybediyor. Nasıl mı? İşte detaylar...
#DolandırıcılıkUkrayna'da devlet televizyonunda Devlet Başkanı Zelenski'nin ülkeye teslim olma çağrısı yaptığı sahte bir mesaj yayımlandı. Video kısa süreli bir paniğin yaşanmasına neden olurken saldırının arkasında Rus hacker'ların olduğu belirtiliyor.
#UkraynaBir genç kızın 'Deepfake' yöntemiyle tehdit edilmesi, teknolojinin kötüye kullanımında ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini tekrar gözler önüne serdi. Uzmanlar daha önceden de birçok insanı mağdur eden bu teknolojiyi Hurriyet.com.tr'ye yorumladı.
#Deepfake‘Eski fotoğraflarımı sosyal medyada paylaşmanın ne zararı olabilir ki’ diye düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Örneğin 20’li yaşlarınıza ait fotoğrafınız kullanılarak oluşturulacak sahte bir içerikle aslında yapmadığınız bir eylem size mal edilebilir veya şantaj için kullanılabilir. Ya da hem yeni hem de eski fotoğraflarınızla sahte hesaplar açılabilir. Hesabın inandırıcılığı arttırılarak dolandırıcılık yapılabilir.
#GazetehaberleriBirkaç yıl önce Washington Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin eski ABD Başkanı Barack Obama’nın yüzünün dijital ortamda taklit edildiği bir videoyla gündeme gelen “deepfake” teknolojisi, son yılların en çok konuşulan konularından biri oldu. Yapay zekâ yardımıyla bir kişinin görüntüsünün ve sesinin dijital ortamda oluşturulmasına imkân veren “deepfake” teknolojisi sunabileceği imkânların yanında bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. İşte deepfake hakkında detaylar
#Deepfake Ne DemekABD'de bir kadın, kızının amigo takımına girebilmesi için son günlerin tartışmalı deepfake teknolojisini kullandı. Raffaela Spone isimli anne, amigo takımının seçmeleri için kızının rakiplerinin sahte görüntülerini yaydığını itiraf edince tutuklandı.
#ABDBirkaç ay önce, Güney Kore'de yaşayan milyonlarca izleyici, günlük haber bültenini izlemek için MBN kanalını açtı. Saat başında, sunucu Kim Joo-Ha her akşam olduğu gibi ekrandaydı ve her akşam olduğu gibi sıra ile haberleri aktarmaya başladı. Haberler de 2020 yılına uygun şekilde, Covid-19 salgını ve yürütülen mücadeleye ilişkindi. Ve fakat bu bülten, sıradan olmaktan çok uzaktı çünkü Kim Joo-Ha o anda ekranda değildi. Yerine 'deepfake' teknolojisi ile üretilmiş versiyonu haberleri aktarıyordu. Bilgisayarda üretilen bu 'sahte' sunucu, ses, mimik ve surat ifadelerini mükemmel bir şekilde kopyalamıştı.
#DeepfakeDijitalleşen dünyada veri ihlalleri şirketler için büyük bir tehdit haline geldi. Siber suçlular “Deepfake” teknolojisi ile sahte video ve ses dokümanlarından yararlanarak kişilerin, büyük ticari kuruluşların ve hatta ülkelerin operasyonlarını riske sokuyorlar.
#Yapay Zekaİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAB'nin şubat ayından itibaren yürürlüğe koyduğu yeni kurallar, kullanıcı güvenliğini artırma hedefiyle tüm çevrim içi platformlar için ağır yükümlülükler getirdi. İhlal durumunda yıllık cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşacak X, Google, Apple ve Microsoft gibi dijital devler, işleyişlerinde birçok değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
#ABDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yeni yasama döneminde kurulması planlanan, 'Yapay Zeka Komisyonu'nun Dijital Mecralar Komisyonu ile birlikte çalışacağını ve konunun uzmanları dinlendikten sonra bir rapor hazırlanacağını belirterek, "Bu noktada, bir yasa çalışması ve yapay zeka ile ilgili kanun hazırlıklarının yapılması gündeme gelecek, değerlendireceğiz ve muhalefetle beraber bu konuyu ele alacağız" dedi.
#Hüseyin YaymanTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yeni yasama döneminde kurulması planlanan, 'Yapay Zeka Komisyonu'nun Dijital Mecralar Komisyonu ile birlikte çalışacağını ve konunun uzmanları dinlendikten sonra bir rapor hazırlanacağını belirterek, "Bu noktada, bir yasa çalışması ve yapay zeka ile ilgili kanun hazırlıklarının yapılması gündeme gelecek, değerlendireceğiz ve muhalefetle beraber bu konuyu ele alacağız" dedi.
#Yapay Zekaİngiltere Adalet Bakanlığı, dijital içerik manipülasyon teknolojisi deepfake’i kullanarak müstehcen içeriklerin üretimini bugünden itibaren suç kapsamına aldığını ve bu tip içerikleri geniş çapta paylaşanların hapis cezası bile alabileceğini duyurdu.
#İngiltereErgenliğinden beri çevrimiçi tacizlerin kurbanı olan genç kadının hayatı, isimsiz bir hesaptan gelen e-postadaki bağlantıya tıklayınca kâbusa döndü. Ancak asıl büyük şoku korkunç tacizlerin arkasındaki kişinin kimliğini öğrenince yaşayacaktı.
#Deepfake"Yapay Zeka Yasası" olarak da bilinen yapay zeka kullanımına ilişkin geniş kapsamlı kanun, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Yeni kanun ile AB otoriteleri yasanın çiğnenmesi durumunda 35 milyon euroya varan dev cezalar kesebilecek.
#ABCHP'nin Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal'ın 'DEM Parti sözleri' tartışmaları da beraberinde getirmişti. Gazeteci Fatih Portakal, Köksal'ın bu çıkışı için Kılıçdaroğlu'nun talimat verdiğini iddia etmişti. Portakal'ın iddialarına Kılıçdaroğlu "Ağız dolusu iftira atmak bırak gazeteciliği, insanlık değildir. Kepazeliktir! Çukurluktur" demişti. Fatih Portakal'dan da Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine yanıt geldi. Portakal "Kale bile almıyorum sizi. Aynı sözleri de aynen iade ediyorum size. Ve entrikacı siyasetçi diyorum size. Nerden sonra biliyor musunuz? 14 Mayıs'tan sonra o siyasette çevirdiğiniz entrikalardan dolayı" ifadelerini kullandı.
#Kemal KılıçdaroğluChatGPT ile yapay zekâyı insanlığın parmak ucuna getiren ve bir yıl gibi kısa sürede dünyanın en havalı teknoloji şirketine dönüşen OpenAI, video üreten yapay zekâ sistemi Sora’yla çığır açan bir yeniliğe daha imza attı. Ufak tefek hataları var ama görselliği çok etkileyici.
#ChatgptSiber suçlar tüm dünyada kişiler, kuruluşlar ve devletler için risk oluşturmaya devam ediyor. Teknoloji günden güne geliştikçe de dolandırıcıların yöntemleri değişiyor. Bazı siber güvenlik firmalarının raporlarına göre 2023'te gerçekleşen saldırılar, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artış gösterdi. Uzmanlar ise oranın 2024’te daha da artacağı konusunda uyarıyor. Daily Mail de bu doğrultuda 2024’te dikkat edilmesi gereken beş dolandırıcılık yöntemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu yöntemleri ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#TeknolojiHong Kong merkezli bir şirketin çalışanına, firmanın finans müdüründen bir hesaba 25 milyon dolar aktarılması talimatı verildi. Bu mailin dolandırıcılık olabileceğini düşünen şirket çalışanı, müdürü ile video konferans görüşmesi istedi. Konferansta finans müdürünü ve iş arkadaşlarını gören çalışan, parayı istenilen hesaba aktardı. Ancak konferansa katılan finans müdürü ve diğer çalışanların görüntüsünün deepfake teknolojisi ile dolandırıcılar tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı.
#DeepfakeÜnlü ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in yapay zeka tarafından oluşturulmuş, müstehcen içerikli sahte fotoğrafları sosyal medyada yayılınca ortalık adeta yangın yerine döndü. Beyaz Saray’ı bile alarma geçiren fotoğrafların yarattığı skandal yapay zeka tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
#Taylor SwiftÜnlü Şarkıcı Taylor Swift’in yapay zeka tarafından oluşturulan müstehcen içerikli görüntüleri sosyal medyada tepkilere neden oldu. Tepkilerin ardından Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, durumun endişe verici olduğunu ve ABD yönetiminin ‘yasal önlem’ yoluyla çözüm bulma çalışmaları içerisinde olduğunu belirtti.
#Taylor SwiftYakışıklılığı ile sosyal medyada dikkatleri üzerine çeken 35 yaşındaki plastik cerrah Dr Vasilije Vujovic, kendini akılalmaz bir suç sarmalının içinde buldu. Polis yaptığı soruşturmada doktorun fotoğrafları ile 150 sahte hesap açıldığını tespit ederken, farklı ülkelerde yaşayan, kimi kocasından boşanmış, kimi odasını doktorun fotoğrafları ile donatmış kadınlar dolandırıcılara onbinlerce dolar kaptırdıklarını itiraf etti. Kendini bir anda büyük bir 'aşk dolandırıcılığının' içinde bulan Sırp doktor, her hafta 30 ila 50 kadının kendisine ulaştığını bunların bazılarının kendini ölümle tehdit ettiğini anlattı.
#Vasilije VujovicMerriam-Webster yılın sözcüğünü seçti. Amerika'nın en eski sözlüğüne göre "Authentic" 2023'ün en iyi kelimesi olarak listeleniyor. Merriam-Webster, bu yıl çevrimiçi aramalarda "önemli bir artış" gördüğünü söyledi. Sözlük yayıncısı, ilginin "AI [yapay zeka], ünlü kültürü, kimlik ve sosyal medya hakkındaki hikayeler ve konuşmalardan kaynaklandığını" söyledi.
#AuthenticAI, deepfake ya da yapay zekâ kelimelerinin geçmediği bir yazı okumayalı çok oldu. Hemen her gün yapay zekâ üzerine haberler, globalde müziği nasıl etkileyeceği yönünde yorumlar, büyük firmalardan hamleler işitiyoruz. Peki, bu yeni gerçeklikten korkmalı mı?
#Sinem Vural