Vegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıKadın hastalıkları, doğum ve perinatoloji uzmanı Doç. Dr. Alin Başgül Yiğiter, gebelikte sigara kullanımının tansiyon yükselmesi ve diyabetten bile daha tehlikeli olarak düşünüldüğünü belirterek, “Çünkü onların tedavi şansı vardır, ama sigaranın tehlikelerinden bebeği korumanın bir yolu yoktur” dedi.
ABD’de iki hafta önce gösterime giren çevreci karşıtı “Not Evil Just Wrong” filminin ismi dikkatimi çekti. “Şeytan sadece hata yapmıyor”un ne anlama geldiğini merak ettim. Müthiş “gerçeklerle” karşılaştım. Fakat birkaç gerçeği unuttuklarını gördüm!..
‘Dana delirdi.. Kuş grip oldu’ derken, gıdaların yarattığı tehlikelerle hayatımız kabusa döndü. Tavuktan kaçar, yumurtayı ellemez olduk. Oysa, gıdaların oluşturabileceği biyolojik tehlikeleri, pişirme ve saklamaya dikkat ederek önlemek olası. Uzmanların önerisi en iyisi nereden geldiğini bildiğiniz ürünü almaya çalışın.