İstanbul’da son bir ayda iki bina kendi kendine çöktü. 1.5 milyon riskli, 600 bin çok riskli konut bulunan İstanbul’da yüzlerce binanın depreme dahi gerek kalmadan yıkılabileceği uyarısı yapılıyor. Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hane tedirgin... Peki hangi yapılar için risk tespiti gerekli, bu işlem nasıl yapılır ve dönüşüm süreci nasıl başlar? İşte tüm bilinmesi gerekenler...
#İstanbulSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremDün yaşanan depremle yürekler ağza gelirken, en büyük teselli yıkımların yaşanmaması oldu. Düzce’de yapıların yüzde 75’inin kentsel dönüşümle yenilenmesi olası bir felaketi engelledi. Depremin hissedildiği İstanbul ve Ankara gibi birçok ilde ise eski yapılarda yaşayanlar ‘Evim en kadar güvenli?’ sorusunu sormaya başladı. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde birçok acı tecrübe yaşadık ve her defasında ‘Deprem değil bina öldürür’ sonucuna vardık. İşte bu nedenle riskli yapıların yenilenmesi hayati önem taşıyor. Peki kentsel dönüşüm sürecinde bizleri neler bekliyor. Risk tespitinden tahliyeye, yıkımdan devlet desteklerine kadar adım adım yol haritası hazırladık...
#DepremElazığ’da yaşanan depremin acısı tüm Türkiye’ye yayıldı. Bir kez daha deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğiyle yüzleştik. Uzmanlar Türkiye için riskli olanın deprem değil binalar olduğunun altını çiziyor. Kamu yetkililerinin verdiği bilgiye göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapı var. Tüm bu yapıların 20 yılda yenilenmesi bekleniyor. Ama deprem bizi beklemiyor. Peki evinin riskli olmasından endişe duyan vatandaş ne yapacak? İşte adım adım yol haritası...
#GazetehaberleriElazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir?
#Depreme Dayanıklı Bina NedirOcakta TBMM gündemine getirilmesi beklenen taslağa göre tapu ve imarda önemli değişiklikler yapılacak. Mera, yaylak, kışlak ve otlaklarda yapılaşmanın önü kapatılırken, rant vergisinin nasıl paylaşılacağı da revize edilecek. Taslağa göre deprem bölgelerindeki binalarda gerekli olması durumunda kat sınırlaması getirilebilecek.
#Gazetehaberleriİstanbul'da yaşanan 5.8'lik depremin ardından vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını veya bunu nasıl anlayacaklarını merak ediyorlar. İnternette yapılan 'Binaların risk durumu' aramaları yaşanan son depremle birlikte büyük artış gösterdi. Peki oturduğunuz evin risk altında olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz.. İşte bunu anlayabileceğiniz birkaç yöntem.
#BinaDün İstanbul’da meydana gelen deprem ‘Evim ne kadar sağlam? sorusunu akla getirdi. Uzmanlar göre binasıyla ilgili endişesi olanlar için ilk adım deprem dayanıklılık raporunun alınması. Çıkan sonuç olumsuz ise bina ya güçlendirilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak.
#Nazmi DurbakayımKartal’daki 11 gün önce çöken ve 21 kişinin hayatına mal olan apartman, gözleri yeniden binaların güvenilir olup olmadığına çevirdi. Peki ne yapmak gerekiyor? Nereden başlamalı, nereye başvurmalı? Binamızı kontrol ettirmek ne kadara mal oluyor? Tüm bu soruları İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna ve bağımsız mühendislik bürosu sahibi, inşaat mühendisi Niyazi Parlar’a sorduk.
#Serkan OcakŞEHİR Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltılıp, yerine belediye binası yapılmak istendiği iddiasıyla Aliağa Belediye Başkanı MHP'li Serkan Acar, Belediye Başkan Danışmanı Ömer İşlek ve emekli arkeolog Pınar Aydemir hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Hastayla ilgili tüm bilgilerin Sağlık Bakanlığı’na verilmesi zorunluluğu getiren, yeni diş polikliniği açılmasını engelleyen, muayenehanede çalışma süresini sınırlandıran Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağı dişhekimlerini harekete geçirdi. Taslağa karşı çıkan dişhekimleri hergün başka bir şehirden gelerek, bakanlığa yürüyor. Yürüyüş eylemi bir ay sürecek.
Muayenehane hekimlerinin, muayenehane açma prosedürüne ilişkin sorunlarını çözmek amacıyla Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenlemede, mevcut muayenehanelere uygunluk için 4 yıl ek süre verilmesi ve deprem raporundan muaf tutulması öngörülüyor. Yardımcı sağlık personeli istihdamı zorunluluğu kaldırılıyor. Yeterli fiziki mekan varlığında, ayrı ayrı ruhsat almak kaydıyla birden fazla hekim, aynı mekanda müşterek muayenehane faaliyeti yapabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin raporları doğrultusunda, 2008 yılında Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren tersaneler hakkında 32 faaliyet durdurma ve kapatma cezası verdi. Tersanelerden 19'unun faaliyetleri kısmen durduruldu, 13 tersane ise çeşitli sürelerle kapatıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin raporları doğrultusunda, 2008 yılında Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde faaliyet gösteren tersaneler hakkında 32 faaliyet durdurma ve kapatma cezası verdi. Tersanelerden 19'unun faaliyetleri kısmen durduruldu, 13 tersane ise ?eşitli sürelerle kapatıldı.