Güncelleme Tarihi:
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağının hastaların bütün bilgilerinin Sağlık Bakanlığı’na verilmesini zorunlu tuttuğunu hatırlatan Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, “Üstelik kapatılan sağlık kuruluşlarındaki bütün kayıtların da sağlık müdürlüğüne teslim edilmesi zorunluluğu getiriliyor. Geçtiğimiz aylarda alınan Danıştay kararında, Sağlık Net2 sisteminin uygulanması hukuka aykırı bulunmuş ve ilgili genelgenin yürütülmesi durdurulmuştu. Bu taslakta benzeri hukuka aykırılıklar yineleniyor” dedi.
Taslağın küçük çalışma gruplarının (muayenehane) ortadan kalkmasını hedeflediğini belirten Prof. Dr. Yücel, “Mevcut poliklinikler B tipi ADSM (ağız ve diş sağlığı merkezi) diye nitelendiriliyor. Buna karşılık yeni B tipi ADSM’lerin açılmasına olanak sağlanmıyor. B tipi ADSM’lerin adres değişikliği halinde dahi şartları oldukça ağır olan A tipi ADSM haline getirilmesi, aksi halde kapanması gerekiyor” dedi.
DİŞHEKİMİ KENDİ AÇAMIYOR, YANINA DOKTOR ALMASI ŞART
BAKAN KARAR SİYASİ DİYOR
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bir toplantıda biraraya geldiklerini belirten Prof. Dr. Yücel, “Kendisine yeniden düşüncelerimizi anlattım. Ancak bunun siyasi bir karar olduğunu, birşeyler yapmaya çalışacağını söyledi” dedi.
DİŞ TEKNİSYENİ MUAYENEHANEDE ÇALIŞAMAYACAK
Prof. Dr. Yücel’in verdiği bilgiye göre taslak ayrıca şunları öngörüyor:
* Meslek örgütü ile dişhekimleri arasındaki bağ zayıflatılıyor. Üyelik kontrol edilmediği gibi inceleme-denetleme ekiplerindeki oda temsilcileri çıkarılıyor.
* Halen muayenehanede diş teknisyeni istihdamı dişhekiminin isteğine bağlı. Taslakta muayehanelerde çalışmalarına izin verilmiyor. ADSM’lerde ise ‘çalışabilirler’ deniyor.
* Asansörsüz binada muayenehane açılamayacak. Türkiye’deki yapı stoku dikkate alındığında bunun heryerde sağlanmasının mümkün olmadığı besbelli. Bunun tek anlamı var, muayenehane açılmasını zorlaştırmak.
* Yapı kullanma izin belgesi, depreme dayanıklılık raporu ve yagın raporu olmayan binalarda muayenehane açılamayacak. Oysa Türkiye’deki binaların pek çoğunun yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınmamış. Buna karşın bu binalara elektrik, su, gaz vs. her türlü kamu hizmeti sunuluyor.
* Muayenehanede çalışma süresi sınırlandırılıyor. Çalışma süresi ruhsatta belirtilecek.