2018’iniz nasıl geçti bilinmez; herkesinki farklı farklı... Ama eğer edebiyattan, sinemadan, müzikten, bilimden, yeme-içmeden keyif alan biriyseniz, sizi muhteşem bir 2019 bekliyor. Türkler’in komedi filmleri, yabancıların bilimkurguları; yeni albümler, düetler, konserler; insanı ekrana kilitleyecek diziler; ufkumuzu açacak bilimsel denemeler; ağzımızın tadını yerine getirecek gurme trendler... Noel Baba’yı kıstırdık; yeni yıl torbasında neler varmış önden göz attık.
#Noel BabaHürriyet Kitap Sanat yazarları Doğan Hızlan, Selim İleri, A. Ömer Türkeş, Ömer Erdem, Yücel Kayıran, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl ve Erkan Aktuğ’un oylarıyla 2018’in en iyi 50 kitabını seçtik. Yıllar sonra aynı anda iki romanla karşımıza çıkan Latife Tekin ‘Sürüklenme’si ilk sırada yer aldı. Devrim Yılmaz ise yılın en iyi 10 çocuk kitabını sıraladı.
#SürüklenmeDavid Grossman, romancılığının yanı sıra muhalif tavrı ve savaş karşıtı tutumuyla dünya edebiyatının en önemli ve saygın figürlerinden biridir. ‘Bir At Bara Girmiş’ onun yazarlık duruşunu çok iyi sergileyen bir roman. Bir gece boyunca süren bir stand-up gösterisini konu edinen hikâyesinde acılarla yoğrulmuş bir toplumda gülmecenin sınırlarını çiziyor...
#EdebiyatYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo Nesboİstanbul Tasarım Bienali’nin paralel etkinliği olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Yaşam Boyu Öğrenim Atölyeleri: Yetkinlikler, Yeterlilikler, Eylemler” programı, dünya çapında tasarım uzmanlarını bir araya getirdi. Tasarımda mesleki eğitim vizyonunun ve yeni keşiflerin ele alındığı program, 2017 yılında düzenlenecek ilk ‘Dünya Tasarım Zirvesi'ne sunulacak önerilere de ilham verecek.
#İstanbulOrhan Pamuk, Salman Rüşdi, Umberto Eco'nun da aralarında bulunduğu dünyaca tanınmış yedi yazar, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bir mektup göndererek, vatandaşlarına baskı yapan Suriye'nin kınanmasını öngören karar tasarısını kabul etmesini istedi.
Alman Yayıncılar Birliği'nin Barış Ödülü dün tarihi Paul Kilisesi'nde David Grossman'a verildi. Törende konuşan Joachim Gauck, İsrail-Filistin barışı için mücadale eden Grossman'a övgüler yağdırdı. Cumhurbaşkanı Christian Wulff'da kilisedeki törene katılarak Grossman'ı tebrik etti.
Alman Yayıncılar Birliği’nin Barış Ödülü dün tarihi Paul Kilisesi’nde İsrailli yazar David Grossman’a verildi. Lübnan’da yaşanan savaş sırasında bir oğlunu kaybeden ve Ortadoğu’da barış için çaba harcayan Grossman, daha önce de çok sayıda ödül almıştı. Törene Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katılarak Grossman’ı tebrik etti.
İsrail basını ve sokaktaki adam 31 Mayıs tarihinde filonun durdurulmasını linç olarak tanımlıyor. Bu linçin kurbanları da ölen aktivistler değil İsrailli komandolar. Ülkenin sevilen köşe yazarlarından biri BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’i oybirliğiyle kınamasını da bu “linç”in kapsamına dahil etti. ABD’li yetkililer böyle bir sonucu önlemek için ellerinden geleni yapsa da kararı veto ettirememesi İsrail kamuoyunda bir ihanet olarak algılandı.