Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Frankfurt kentinde dün sona eren Kitap Fuarı kapmasında Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü İsrailli yazar David Grossman'a verildi. Paul Kilisesi'nde yapılan törende övgü konuşmasını yapan SPD'nin cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck, yılmadan İsrail-Filistin barışı için mücadele eden yazar David Grossman'ın çağımızda örnek alınması gereken şahsiyet olduğunu söyledi. Konuşmasında 56 yaşındaki yazar Grossman'ın bir oğlunu 2006'daki Lübnan savaşında kaybetmesine rağmen intikamı aklının ucundan bile geçermediğini söyleyen Gauck, "Grossman bu yıl ki barış ödülünü hak etmiştir" dedi. Törene katılan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da Grossman'ı tebrit etti.
YAYINCI SAYISI AZALDI
Geçtiğimiz yıllara oranla gerek katılımcı gerek ziyaretçi bakımından düşüş kaydeden 171 bin 790 metrekare alan üzerinde kurulan fuarda konuk ülke Arjantin, geçen yılın konuk ülkesi Çin ve ondan önce konuk ülke olan Türkiye kadar etkili olamadı. "Cultura en Movimiente“ (Hareket eden kültür) sloganıyla fuara katılan Arjantin, sadece 18 yayınevi ile temsil edilirken, Türkiye 50 civarında yayıncıyla kitap severleri ağırladı. Geçen yıl 7 bin 314 yayıncının katıldığı fuarda bu yıl 6 bin 930 firma yer aldı.
100 ÜLKE KATILDI
Fuara yönelik ilgi katılan ülke sayılarına da yansıdı. 2009'da 113 ülkenin katıldığı fuarda bu yıl 100 ülkeden firma temsil edildi. Fuarda sergilenen eserlerde ise geçen yıla oranla yaklaşık 100 bin azalma gözlendi. 2009'da 401 bin 932 eser teşhir edilirken bu yıl 309 bin 885 eser görücüye çıktı. Fuarda düzenlenen edebiyat ve sanat konulu ekinliklerin sayılarında da düşüş görüldü. 2009'da 278 bin değişik çaplı okuma, sergi, panel, imza etkinliği yapılırken bu sayı bu yıl 207 bin 18'e geriledi. Ziyaretçi sayısında da düşüş gözlendi. Ancak geçen yıl 290 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl kaç kişinin gezdiğine ilişkin kesin rakam bugün açıklanacak. Gelecek yıl ekim ayında açılacak fuarın konuk ülkesi İzlanda olacak.
TÜRK STANTLARI RENKLİYDİ
Fuara 50 civarında yayıncı ve ajansla katılan Türkiye çeviri eserleriyle ilgi gördü. TEDA projesi kapsamında yabancı dillere çevrilen 500'den fazla eser çok sayıda ülkeden yayıncıya tanıtıldı. Fuarın son gününde Türk stantlarının bulunduğu 5 numaralı holde Şehirlerin Kaliçesi ve Dünyanın İlk Günü adlı romanlar okurlara tanıtılırken yazar Beyazıt Akman eserlerindeki İstanbul motifi üzerine konuştu. Almanya'da Türk kökenli yazarların konu edildiği bir konferansta da Dr. Tom Cheesman görüşlerini aktardı.
Bu arada fuardaki Türkiye standında bulunan kitaplar, gelecek aylarda Almanya'da açılması planlanan Yunus Emre Kültür Merkezleri'ne bağışlanmak üzere Kültür Ataşeliği'ne teslim edildi.