Türkiye, Hopa'daki sel felaketini konuşurken, çok değil 3 yıl önce Samsun Canik'de yaşanan sel faciası çarpıcı bir kararla gündeme geldi. Temmuz 2012'de Canik ilçesinde, özellikle gece etkili olan yağış 13 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. 13 kişiden 5'i TOKİ konutlarındaki bodrum katlarında can vermişti. Olay ile ilgili yürütülen savcılık soruşturması ise kısa süre önce tamamlandı. Aralarında belediye yetkililerinin de olduğu şüpheliler hakkında yürütülen soruşturmada savcılık takipsizlik kararı verdi.
#Samsun’Un Canik İlçesiUyuşmazlık Mahkemesinde, başkanlığa Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı'nın, başkanvekilliğine ise Anayasa Mahkemesi Üyesi Muammer Topal'ın seçilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
#Celal Mümtaz AkıncıOlağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 693 ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararnamelere göre; 928 kişi kamudaki görevinden ihraç edilirken 60 kişinin göreve dönüşünün yolu açıldı. 10 emekli TSK personelinin rütbeleri alındı ve 6 kurum kapatıldı. 694 sayılı KHK ile de MİT Müsteşarı'nın tanıklığı Cumhurbaşkanı’nın iznine bağlandı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruldu. Ayrıca milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği suçlardan soruşturma açılabileceği, Albay ve generallerin rütbe süresi dolmadan terfi alabileceği de KHK'da yer aldı. Yeni KHK ile Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı.
#KHKReferanduma sunulacak paketle anayasal sistemden ‘sıkıyönetim’ çıkarılıyor, ancak bununla ilgili önlemler daha alt güvenlik evresi olan olağanüstü hal uygulamasına dahil ediliyor. Değişiklikler halkoyunda kabul edilirse, OHAL’de bakanlar kurulunun kanun hükmünde kararname ile yaptığı uygulamaları artık cumhurbaşkanı tek imzayla gerçekleştirecek. Öğretim üyelerinin rektör seçimine son verilmesi gibi hâkim ve savcıların üst kurullarına üye seçme hakları da sona eriyor. Şu anda HSYK’da 22 üyeden 6’sını atayan cumhurbaşkanı, yeni modelde 13 üyeden 6’sını belirleyecek; kalan 7 üye için TBMM’de seçim yapılacak. Tarihi Osmanlı’ya uzanan ‘askeri yargı’ Türk hukuk sisteminden kaldırılırken, genelkurmay başkanının MGK’da başbakandan sonra gelen sırası da bakanların arkasına taşınıyor. Paketin ikinci bölümü, yeni bir seçim sisteminin 2019’dan önce yürürlüğe konulmasına yönelik altyapıyı da kuruyor.
#Gazetehaberleri316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin 1. tur oylamaları tüm maddeler kabul edilerek tamamlandı. İki günlük aranın ardından ikinci tur görüşmelerinin 18 Ocak Çarşamba günü başlaması bekleniyor.
#TBMMRESMİ Gazete’de 2.5 yıl önce yayınlanan ve eczanelere ikinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırması yükümlülüğü getiren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’deki ilgili maddelerinin iptaliyle ilgili Danıştay’a açılan iki ayrı davada, iki farklı karar çıktı.
#EczacıHâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) 2010-2014 arasında görev yapan hâkimlerin çoğu tenzili rütbeye uğrayarak yeni atamalarla mahkemelerde görevlendirildiler. Bir kısmı ise öğretim üyeliğine ve avukatlığa döndü. 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur İstanbul Anadolu 3’üncü İş Mahkemesi’nde yetkilendirildi. 2’nci Daire Başkanı Nesibe Özer ise İstanbul Küçükçekmece 1’inci Çocuk Mahkemesi’nde çocuk hâkimi oldu.
19 yılda Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 11 kişi oturdu. Daha önce sadece 5 yıllık ilkokuldan oluşan zorunlu eğitim önce 8 yıla çıkarıldı. Ardından sistem yeniden değiştirildi ve halk arasında 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemi getirildi. Üniversiteye giriş sistemi üç defa değişti. 1995’ten itibaren YÖK başkanlığı koltuğuna 5 kişi atandı. Bazıları iki dönem başkanlık etti. Bunlardan sadece biri, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, süresi dolmadan görevden alınarak, Başbakanlık Başmüşaviri oldu. ÖSYM tarafında ise 2010 yılından itibaren yaşanan sınav skandalları tüm ülkenin gündemine oturdu. 2010’da KPSS ile başlayan kopya skandalı, 2011’de YGS’de şifre skandalına dönüştü.
Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri yeni yılda 10 kuruş artarak, 1 lira 45 kuruşa çıkacak.Önümüzdeki yıl, kamu görevlilerinin yurtiçi gündelikleri yüzde 5,1 ile yüzde 6,4 arasında zamlanacak. 2013 yurtiçi gündelik olarak TBMM Başkanı ve Başbakan'a 51 lira, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve milletvekillerine 46 lira, en alt kademedeki memura ise 28,50 lira ödenecek
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı aleyhine üç ayrı dava açıldığını açıkladı. YARSAV ilk davayı, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Adalet Bakanlığı’na bağlı olmasının Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay’a açtı.
Yargı?lar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı ?mer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı aleyhine ü? ayrı dava a?ıldığını a?ıkladı. YARSAV ilk davayı, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın Adalet Bakanlığı'na bağlı olmasının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a a?tı.