Güncelleme Tarihi:
Eczacılar Nafiz Tarhan ve Hasan Basri Ertuğrul’un avukatı Fırat Epözdemir aynı anda ve aynı taleple Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’na karşı Danıştay 15’inci Daire Başkanlığı’na 2 ayrı dava açtı. Her iki eczacı da Anayasa’ya ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 16’ncı maddesinin 1, 2, ve 5’inci fıkralarının iptal edilmesi talebinde bulundu. Yine yönetmeliğe dayanılarak tesis edilen bireysel işlemin iptaliyle yönetmeliğin dayanağı olan 6197 sayılı yasanın 5’inci maddesinin 8,9 ve 10’uncu fıkralarının Anayasa’ya aykırı olmaları hasebiyle itiraz yolu kullanılarak iptal edilmeleri için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmasıydı.
3 AY SONRA FARKLI KARAR
Fırat Epözdemir’in verdiği bilgiye göre ilk sonuçlanan dava eczacı Nafiz Tarhan’ınki oldu. Danıştay 15’inci Daire Başkanlığı, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 16’ncı maddesinin 1, 2 ve 5’inci fıkralarının iptal edilmesi başvurusunu da yasaya ve Anayasa’ya aykırı olmaması gerekçesiyle reddetti. Eczacı Hasan Basri Ertuğrul’un açtığı davada Danıştay 15’inci Daire Başkanlığı’nın başkanı ve üyelerinden biri değişmişti. Danıştay bu kez 6197 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin 8, 9, ve 10’uncu fıkralarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına hükmetti. Şimdi eczacıların gözü kulağı Anayasa Mahkemesi’nde.
DEVLET İSTİHDAM ETSİN
İSTANBUL Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu şunları söyledi: “Devlet yeni mezun eczacılara istihdam alanları yaratmak istiyor. Bu anlamda doğru bir uygulama. Buradaki yanlış, ikinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırmanın maliyetini eczanelere yüklemesi. Asıl istihdam alanları yaratması gereken devlet. Devlet kendi eczacı kadrolarını genişletsin. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastanelerinde, ilçe sağlık grup başkanlıklarında yeni eczacı kadroları açılsın. Eczanelere bu yükümlülüğü getirecekse ikinci eczacıların maliyetinin devletin karşılaması gerekiyor.”