Afrika kökenli Türklerin kutladığı bir bayram olan Uluslararası Dana Bayramı, İzmir’de de coşkuyla kutlamalara sahne oldu. Afro- Türkler’in yöresel kıyafetler giydiği dana bayramı kutlamalarında özel danslar ve müzikler vatandaşlara renkli anlar yaşattı. Peki dana bayramı nedir, ne zaman kutlanır? İşte Dana bayramı ile ilgili merak edilenler…
#Dana BayramıBayramda tatile gidemeyen pikniğe gitti, kasapların durgun olan mangallık et satışlarını 9 günlük bayram tatili kurtardı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Piknik sezonunun açılmasına rağmen mangallık et satışları geçen yıla kıyasla yüzde 35 azaldı. Ancak bayramda İstanbul’da kalanların yoğun talebiyle tavuk kanadı stokları hızla tükendi” dedi. Beyaz et sıcak havada hızlı bozulduğu için kasapların temkinli sipariş verdiğini söyleyen Tüfekci, “Talepteki artış sürerse kasaplar ilerleyen günlerde yine ‘kanat’sız kalabilir” diye konuştu.
#BayramKurban keserken kendini yaralayanlar her bayram hastanelerin yolunu tutuyor. Bu bayram da manzara değişmedi. Aciller acemi kasaplarla dolup taştı. Konya'da ise sahiplerinin elinden kaçan kurbanlık boğa, önce ahırın damına, ardından bitişikteki evin çatısına çıktı.
#Kurban BayramıKurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtDaha yumuşak yapmak mümkün Kurban Bayramı başlıyor. Kurban Bayramı denilince akla ilk gelen yemek ise kavurma oluyor. İşte ağızda dağılan, tadı damakta iz bırakan hatta sert etleri tarihe karıştıracak olan lokum gibi kurban kavurma püf noktaları hürriyet.com.tr okurları için hemen aşağıda... Kavurma tarifi nasıl yapılır, malzemeleri neler? Kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Bayram için kavurma yapacaklar dikkat! Her bayram olduğu gibi bu bayramda kavurma yapmak isteyenler, kavurma tarifi hakkında bilgi almak istiyor. Peki yumuşak kavurma nasıl yapılır, kurban etiyle kavurma nasıl pişirilir, nasıl saklanır? Chef Rüzgar SÜNBÜL ile kurban kavurma tarifi...
#Kurban Kavurma TarifiYılbaşından bu yana art arda zam yapılan kırmızı et fiyatlarında aylar sonra düşüş oldu. Et ve Süt Kurumu'nun et ithalatı ile arz-talep dengesinin sağlanması üzerine kırmızı ette yüzde 8 ile 10 oranında indirim yapıldı. Gelen indirimin ardından kilogramı 650 liraya satılan kuşbaşı et 580 liraya, 600 liraya satılan kıyma ise 550 liraya düştü. İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Et ve Süt Kurumu'nun ithal et getirmesi ve sanayicilere eti vermesi nedeniyle piyasalarda biraz arz-talep dengelendi. Kırmızı et şu anda 650-700 lira bantlarından 580 lira bantlarına kadar geriledi. Aşağı yukarı kilogramında 70 lira civarında bir düşüş oldu" dedi. Et ve Süt Kurumu'ndan alınan bilgiye göre yıl sonuna kadar kırmızı et ithalatı devam edecek.
#Kırmızı EtTrabzon’da telef olduğu tahmin edilen inek sahile vurdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sahil Tesisleri’nin bulunduğu kıyıya vuran inek ölüsü akıllara 2018 yılında 4 gün denizde yüzerek kesilmekten kurtulan Ferdinand isimli danayı akıllara getirdi.
#TrabzonKurban Bayramının ilk günü geleneksel olarak kurulan sofralarda et kavurma olmazsa olmazdır. Ancak kurban etinin sert olması sebebiyle, et kavurma pişirmenin bazı püf noktalarını da bilmek gerekir. Ayrıca kesim, pişirme ve dinlendirme tekniklerinin doğru zamanda uygulanması önem taşır. Peki, kurban etinden et kavurma nasıl yapılır? İşte, yumuşacık et kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Et KavurmaHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasRize ili ülkemizin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek doğal güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Yıl içerisinde fazla yağış alması nedeni ile çok faydalı bitkileri ve bu bitkilerden beslenen lezzetli ete sahip yayla hayvanları Rize’nin mutfağına değer katmaktadır. Rize mutfağını merak edenler için Rize yemekleri nelerdir? Rize’de ne yenir ve neyi meşhur? Rize mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Rize YemekleriBursa’da bir et restoranından kurbanlık için 7 bin 100 liraya hisse alan bin 700 kişi, kendilerine salam gibi teslim edilen etin daha önce kesildiğini ve bozuk olduğunu iddia etti. Restoranı basan vatandaşlar paralarının iadesini isterken, soluğu karakolda aldı. İş yeri sahibinin ifadesine başvurulurken, Bursa İl Tarım Müdürlüğü tarafından yaklaşık 4,5 ton et imha edildi.
#Bursa