Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İsrail’in uyguladığı soykırım karşısında en kararlı duruşu sergileyen ülkelerden biriyiz. Önce 54 kalemde, ardından da bütün kalemlerde İsrail’le ticari işlemleri tamamen durdurduk. Böylece yaklaşık 9.5 milyar dolarlık ticaret hacminden fedakârlıkta bulunduk. Soykırım suçlularının uluslararası hukuka hesap vermesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBilgi hırsızlığının önüne geçmek için sonunda dünya çapında düğmeye basıldı. justice.gov sitesinde 29 Ekim’de yayımlanan resmi makaleye göre ABD Adalet Bakanlığı; Avrupa ülkeleri ve Europol ile işbirliği halinde, siber şebekeleri çökertmeyi ve bilgi hırsızlarını yakalamayı hedefleyen, ‘Operation Magnus’ adı verilen büyük bir harekâta başladı. Operasyonun kapsamını ve şebekelerin nasıl milyonlarca insanın bilgilerini ele geçirebildiğini inceleyelim.
#Umut Fırat EroğluDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozBir dönem Hollywood’un en güçlü yapımcısı olarak tanınan ve sayısız filmin yapımında imzası olan Harvey Weinstein, 2017’de başlayan #MeToo hareketiyle birlikte Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Salma Hayek gibi yıldızlar tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlamıştı.
#Harvey WeinsteinABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİlk görüşte birine aşık olmaya inanır mısınız? Herkesin bu konudaki fikri bambaşkadır elbette... Ama bazıları gerçekten de hiç tanımadıkları birine ilk bakışta aşık olacak hatta onunla evlenip uzun yılları birlikte geçirecek kadar şanslı.
#Jeff BridgesSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetRusya lideri Putin'in, Ukrayna'dan gelebilecek İHA saldırıları nedeniyle Soçi'deki yazlık konutunu yıktırdığı iddia edildi. Uydu görüntülerinde, Şubat veya Mart ayında yıkıldığı düşünülen yazlığın yerinde geniş bir çukur alanın bulunduğu görüldü. Putin, 2022'deki savaş sonrası yazlığa yaptığı ziyaretleri azaltırken, 2023 yılında sadece sekiz gün geçirdi.
#PutinUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, posta gönderi sayısının son yıllarda sürekli arttığını belirterek, "Geçen yılın aynı döneminde 598 milyon olan gönderi sayısı, 2024 yılının ilk 6 ayında yüzde 6,9 artarak 639,2 milyon adet olarak gerçekleşti" dedi.
#Abdulkadir UraloğluKöpeğiyle birlikte yürüyerek altı kıta 38 ülke dolaştı. Pek çok zorlukla pek çok ilki bir arada yaşayan Tom Turcich, büyük umutlarla evine döndüğünde hayatının en zor dönemine adım attığından habersizdi. Turcich, o efsane yolculuğun sonrasını ve neden Türkiye'yi yeniden görmek istediğini anlattı.
#SeyahatGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalÖlümünün üzerinden iki yıl geçmiş olsa da ne sevgili halkı ne de dünya onu hâlâ unutmadı. Dile kolay; hükümdarlığı 70 yıl sürdü, son nefesini verdiği güne kadar çalışmayı hiç bırakmadı.
#Kraliçe ElizabethDenizli'de iş dünyası ile bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye genelinde ve Denizli özelinde konkordato sayılarını açıkladı. Yıl yıl konkordato sayılarını da açıklayan Bakan Tunç, “2024 yılında şu ana kadar 585 açılan dosyanın 335'i ret edilmiş, 44'ü kabul edilmiş. 2024 yılında Türkiye'de kabul edilen konkordato sayısı 44 ama binlerce konkordato kabul edilmiş gibi algı yapılıyor. Denizli'de 25 dosya açılmış, 4 dosya kabul kararı verilmiş” dedi.
#Yılmaz TunçEnflasyonu kontrol altına alma hedefiyle gidilen sıkılaşma, perakende satışlara yansımaya devam ediyor. TÜİK verileri, temmuzda vatandaşın tüketim harcamalarında fren yaptığını; elektronik ev aletleri ve mobilya satışlarının ise COVID-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 Nisan’dan bu yana en sert düşüşü kaydettiğini ortaya koydu. Veriler aynı zamanda, otomotivde rekor satışlar devam ederken akaryakıt satışlarının gerilediğine de işaret etti. Gıda grubu satışlarındaki yavaşlama ise belirginleşti.
#EnflasyonYılda ortalama 850-900 bin arasında kaza tespit tutanağı düzenlenirken, hatta bazı yıllar tutanak sayısı 950 binlere kadar çıkarken, son üç yıldır düzenlenen tutanak sayısı 700 binlere kadar geriledi. Bunda da sigorta primleri ve araç hasar kaydı etkili oldu.
#Trafik KazasıSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Çocukluktan itibaren hep kilolarıyla sorun yaşamış, zorbalığa uğramıştı. Bu durum ergenlik yıllarında sağlıksız bir takıntıya dönüştü, yetişkinlikte de devam etti. Pandeminin etkisiyle durum iyice kontrolden çıktı. Ancak Maria, iki basit değişiklikle bu döngüyü kırdı ve geçtiğimiz 2 yılda 72 kilo verdi. Peki bunu nasıl yaptı?
#SağlıkAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika KıtasıBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#Kan Kanseriİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler KoçUçak kullanmak, birçok kişi için eşsiz bir deneyim. Makine mühendisi Ashok Aliseril Thamarakshan da bu tutkuya kapılanlardan biri. İngiltere’deki bir havaalanının yakınlarına taşınmasının ardından eşi Abhilasha'nın doğum günü sürprizi olan 30 dakikalık bir uçuş serüveni hayatını tamamen değiştirdi. Önce uçak kiralayarak seyahatler yapan aile şimdi ise kendi inşa ettikleri uçakla dünyayı geziyor. İşte Thamarakshan ailesinin sıra dışı hikâyesi…
#Seyahat