Glütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakBoğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sibel Akmehmet Şekerler, toplumda ve üniversite içerisinde Çölyak hastalığına dair farkındalık oluşturmak amacıyla bir ders açtı. Çölyakla Yaşam Derneği ile yapılan çalışmalarla birlikte bir gönüllülük projesi biçiminde gerçekleşen ders, bu hastalık hakkında daha önce hiç bilgisi olmayan pek çok öğrencinin Çölyak ile ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Boğaziçililer, TBMM’de Çölyak hastalarıyla ilgili kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarına da katkı sağlıyor.
#Boğaziçi Üniversitesiİzmir Büyükşehir Belediyesi, en büyük iftar sofrasını engelliler ve aileleri için kurdu. 3 bin 250 kişinin ağırlandığı gecede, Çölyak ve Fenilketonüri hastaları için de özel menüler hazırlandı. Başkan Kocaoğlu, bu “engelsiz sofra”da masaları dolaşarak konuklarıyla tek tek ilgilendi, hatıra fotoğrafları çektirdi.
TÜRKİYE’de yaklaşık 500 bin kişide olduğu tahmin edilen ancak sadece 15 bin kişinin hastalığından haberdar olduğu ve incebağırsağın glutene duyarlı olmasından kaynaklı kesinlikle diyet gerektiren çölyak konusunda atılan adımların yetersizliği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan projeyle bir kez daha ortaya kondu.