Glutensiz baklava-Çölbak

Bu köşede, ince bağırsakları gluten adı verilen proteine karşı hassas olanlardan, çölyaklılardan bahsetmiş, hatta çölyakla ilgili bilgilerin ve çölyaklıların tüketebileceği tariflerin bulunduğu kitapları tanıtmaya çalışmıştık.

Haberin Devamı

Glutenin en çok arpa, buğday, çavdar ve hazır gıdalarda bulunduğu da paylaştığımız bilgiler arasındaydı.
Türkiye’de, sayları tam olarak bilinmese de, 500 bin kadar çölyaklı yaşadığı ise bir gerçek. İşte bu yüzden, aslında çölyaklılar gıda sektörü için apayrı bir pazar. Yani onların da yiyebileceği hamurişleri üretmek, onlara da hitap edebilmek şart aslında.
İşte Karaköy Güllüoğlu da bu pazara hitap edecek bir ürün geliştirdi ve adını da çölbak koyarak bir ilke imza attı.
Çölyak hastaları için baklava üreten Karaköy Güllüoğlu, bu ürünün uzun süren ve Çölyakla Yaşam Derneği ile ortaklaşa yürütülen bir çalışma olduğunun altını çiziyor ve laboratuvarlarda, gıda ve kimya mühendislerinin altı ay çalıştıktan sonra ortaya çıkardığı baklavanın yüzlerce denemenin sonucu olduğunu belirtiyor.
Çölyaklılar için üretilen baklava aslında çocuğuna baklava yediremeyen bir anne sayesinde hayata geçmiş.
Duyarlı davranan Karaköy GüllüoÄŸlu’na ben de bir yemekçi olarak teÅŸekkürü bir borç biliyorum.Â

Haberin Devamı

Åžambali (Yozgat)

Derin bir kabın içine koyulan tüm hamur malzemelerinin hepsi kek gibi çatalla çırpılır ve yağlanan tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmamış ama 180 dereceye ayarlı fırına üzeri sarı kahverengileşinceye dek pişirilir. Fırından çıkarılır. Şambali çıkar çıkmaz soğuk şerbet üzerine dökülür.
Üstüne fındık, badem vs. ile süslenir. Şerbet için orta boy bir tencereye su ve şekeri koyun. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayınca limon suyunu katıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Malzeme listesi
Hamur İçin;
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 paket karbonat
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- fındık, badem
Şerbet İçin;
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- birkaç damla
limon suyu

Yazarın Tüm Yazıları