Çölleşme haberleri sayfasında Çölleşme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 552 Çölleşme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakanlık olarak bir gün değil, yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu etkilerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıBirleşmiş Milletler’in (BM) geçtiğimiz günlerde ikinci baskısını yayınladığı ‘Global Land Outlook’ (Küresel Arazi Görünümü) raporuna göre, tüketim alışkanlıkları, artan nüfus, küresel tedarik zincirleri nedeniyle dünyadaki toplam arazinin yüzde 20 ila 40’ının zarar gördüğü belirtildi.
#Birleşmiş MilletlerTarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Ahmet İpek, "Erozyon ve çölleşmeyle mücadele amaçlı Erozyonla Mücadele, Yukarı Havza Sel Kontrolü, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma ve Maden Sahaları Rehabilitasyon eylem planlarını hayata geçirdik." dedi.
#ErozyonBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanRiyad’da düzenlenen BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin (COP16) Taraflar Konferansı kapsamında düzenlenen Bakanlar Diyaloğu Toplantısı’na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Biliyoruz ki kuraklığa karşı dayanıklılık, ulusal çabaların ötesinde, bölgesel ve küresel iş birliğini gerektiriyor. Türkiye olarak yüksek bir duyarlılıkla her zaman insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılara etkin bir katılım sağlıyor ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Tüm illerimiz düzeyinde 'Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarını' hazırlayacağız" dedi.
#Bakan KurumSuudi Arabistan Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda konuştu. Türkiye ile ekonomiden ticarete yakın ilişkilere sahip olduklarını belirten el-Cubeyr, "Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişki, harika bir ilişkidir. Kapsamlı ve son derece derindir." diye konuştu.
#Suudi ArabistanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bakanlık olarak bir gün değil, yılın 365 günü çölleşmenin dünyada sebep olduğu etkilerin anlaşılması için yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla toprağımıza sahip çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığımız her çalışmayla birlikte iklim değişikliğiyle mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'nın oluşturduğu MIKTA'nın, Meksika'nın başkenti Meksiko'da düzenlenen 10. Parlamento Başkanları Toplantısı'nın ‘Uluslararası Göç Akımlarındaki Artış Göz Önüne Alındığında, İnsan Hakları Nasıl Güvence Altına Alınır?’ konulu 4. Oturumunun başkanlığını yaptı. TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasında, Türkiye'nin 2014’ten bu yana dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirtti.
#TBMMÇöl tozu Türkiye'nin bazı illerinde etkili olacak. Meteoroloji uzmanları, perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozlarının Türkiye'ye giriş yapacağını açıkladı. Uzmanlar, solunum rahatsızlığı olanların çöl tozu konusunda dikkatli olması için uyarıda bulundu. Uzmanlar Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağını ifade etti. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Peki, Çöl tozu nedir, ne zaman başlayacak? Çöl tozu hangi şehirlerde etkili olacak?
#Çöl TozuTürkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından MOGAN Enerji halka arzı için 28-29 Şubat ile 1 Mart 2024 tarihlerinde pay başına 11,33TL’den talep toplayacak. Kurumsallaşma için en etkili yöntemin borsa ve SPK regulasyonu altına girmek olduğuna dikkat çeken MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman “Halka arz gelirinin yüzde 45’ini yeni yatırımlar, yüzde 45’ini mevcut borçların erken kapanmasında kullanacağız. Geri kalan yüzde 10’luk tutarı ise işletme sermayesi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından MOGAN Enerji halka arzı için 28-29 Şubat ile 1 Mart 2024 tarihlerinde pay başına 11.33TL’den talep toplayacak. Kurumsallaşma için en etkili yöntemin borsa ve SPK regulasyonu altına girmek olduğuna dikkat çeken MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman, “Halka arz gelirinin yüzde 45’ini yeni yatırımlar, yüzde 45’ini mevcut borçların erken kapanmasında kullanacağız. Geri kalan yüzde 10’luk tutarı ise işletme sermayesi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
#MOGAN EnerjiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Çok üretiyor ve kirletiyoruz. Bunun neticesinde de bir felaketler zinciri bizi bekliyor. Cenabıallah bu dünyayı dengeliyor. Biz bu dengeyi bozarsak, işte o zaman felaketler zinciri karşımıza çıkıyor. Cenabıhak'ın takdiri ve emriyle tabiat velidir. Cömerttir. Sizden de hiçbir şey istemeden sonuna kadar cömert bir tavırla bu halini binlerce yıldır sürdürüyor. Peki biz ne yapıyoruz? Alıyoruz. İstifade ediyoruz. Yaşamımızı sürdürüyoruz. Ama, ona ihanet ediyoruz” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Çok üretiyor ve kirletiyoruz. Bunun neticesinde de bir felaketler zinciri bizi bekliyor. Cenabıallah bu dünyayı dengeliyor. Biz bu dengeyi bozarsak, işte o zaman felaketler zinciri karşımıza çıkıyor. Cenabıhak'ın takdiri ve emriyle tabiat velidir. Cömerttir. Sizden de hiçbir şey istemeden sonuna kadar cömert bir tavırla bu halini binlerce yıldır sürdürüyor. Peki biz ne yapıyoruz? Alıyoruz. İstifade ediyoruz. Yaşamımızı sürdürüyoruz. Ama, ona ihanet ediyoruz” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden’la F-16’ları görüştüğünü belirterek konunun İsveç’e getirildiğini belirtti. Erdoğan, “Siz her şeye ‘kongre, kongre’ diyorsunuz. Benim kongrem de Türkiye Büyük Millet Meclisi. İsveç üstüne düşen görevleri yerine getirmediği sürece ben Meclis’in vereceği kararı beklemek durumundayım” dedi. Erdoğan basın toplantısında ve soruları yanıtlarken özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGEÇTİĞİMİZ yıl Birleşmiş Milletler Cop15 Zirvesi’ne liderlik eden Fildişi Sahili Eski Savunma Bakanı Alain-Richard Donwahi, kuraklığın etkilerinin beklenenden daha hızlı görüldüğünü belirterek, kötü tarım uygulamaları ve iklim krizi birleştiğinde, 1.5 derece hedefine ulaşmadan çok önce gıda arzında büyük kesintilerin görüleceğini söyledi.
#Gıda GüvenliğiDünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiUluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerik