Anadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranCEYHAN Belediyesi’nin düzenlediği 1. Ceyhan Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin ikinci günü de büyük bir coşkuya sahne oldu. Coğrafi işaret belgesi alan Ceyhan’da üretilen zeytin ve zeytinyağı için düzenlenen ve tüm Ceyhanlıların ortak olduğu festivalin ikinci gününde de birbirinden değerli etkinlikler düzenlendi.
#CEYHAN BelediyesiYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaYöresel lezzetlerimizden siron tarifi Gelinim Mutfakta ile yeniden gündeme geldi. Haftaiçi her gün birbirinden lezzetli ve farklı tarifleri ile dikkat çeken Gelinim Mutfakta günün yemeği siron ile merak konusu oldu. Peki, siron nasıl yapılır, nerenin yemeği? İşte, hazır yufkadan evde kolay siron tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Gelinim Mutfakta SironHilmi Güler farklı bir belediye başkanı. Bunu mimari yapısı hayranlık verici olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin binasına girdiğinizde hemen fark ediyorsunuz. Klasik bir belediye girişi değil sanki büyük bir ARGE merkezinin ürünlerinin sergilendiği bir alanı hatırlatıyor. Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı’nda da farklıydı. Klasik siyasetin dışında sürekli olarak araştıran, yenilikler peşinde koşan bir isimdi. Hilmi Güler’in bu çabası Ordu’ya pozitif olarak yansımış. Şehrin gündemi farklı. Ordu gerilimden uzak, geleceğine bakıyor. Ordu her zaman Karadeniz’in şirin bir şehriydi. Fındığı bol Ordu artık kabuğuna sığmıyor. Zaman zaman ziyaret ettiğim Ordu’ya bu ziyaretimde en çok dikkatimi çeken şey ise gülümseyen bir şehir olması. İşinde gücünde olan insanların yaşadığı huzurlu bir şehir olması. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, “Ordu kelimelere sığmayan bir şehir” sözüne o yüzden hak verdim.
#OrduSilivri ile özdeşleşen, adına bu yıl 60'sı düzenlenen Silivri yoğurdu festivalinde, Silivri yoğurdu Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı. Silivri Yoğurdunun coğrafi işaret belgesi TPE yetkilisi tarafından Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a takdim edildi.
#Silivri YoğurduKonya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesinde 1990'lı yıllarda çevre ilçelere tarım işçisi olarak giden mahalleli, 15 yıl önce başlayan çilek üretimiyle kendi işlerinin patronu oldu. İlçe genelinde 10 bin dekarda üretilen çilek, ihraç edilmeye de başlandı.
#Organik ÇilekDiyarbakır'da, sönmüş volkanik Karacadağ eteklerinde kaynak suyuyla yetiştirilen ve 2018 yılında coğrafi işaret tescili alan Karacadağ pirinci, fırsatçılar tarafından halkı kandırmak için kullanılıyor. Farklı türlerdeki torbalara 10'da 1 oranında Karacadağ pirinci katarak, diğer pirinçlerle karıştıran kişiler, müşterileri Karacadağ pirinci olduğuna inandırıyor. Durumdan şikayetçi olduklarını belirten Karacadağ pirinci üreticisi Ahmet Karacadağ, denetlemenin çok zor olduğunu söyleyerek, "Torbaları açıp, tek tek taneleri ayıramazsın. Tedbirini almak zorundayız. Bir an önce kooperatif veya birlik kurulması gerekiyor" dedi.
#Karacadağ PirinciAntalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde online düzenlenen ve 1 aydır devam eden Peynir Atölyesi tamamlandı. Öğrencilerden akademisyenlere, ev hanımlarından iş insanlarına, güvenlik görevlisinden çobana kadar geniş bir kitlenin katıldığı Peynir Atölyesi 50 bin kişiye ulaştı.
#PeynirMalatya'nın Battalgazi ilçesinde yetişen dutlardan yapılan pekmezin içerisine haşhaş eklenerek hazırlanan yöreye özgü "haşhaşlı dut pestili", Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.
#Haşhaşlı Dut PestiliPolatlı soğanına coğrafi işaret belgesi verildi. Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Sakarya, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odasının katkılarıyla Polatlı soğanı için geçen yıl yaptıkları coğrafi işaret başvurusunun olumlu sonuçlandığını söyledi.
#AA-İHAArdahan’ın Posof ilçesinde üretilen tadı, aroması ve büyüklüğü ile bilinen ’Posof fasulyesi’ne Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Vali Hüseyin Öner, tanıtımını yaptığı Posof fasulyesinin güveçte pişirilmiş yemeğini davetlilere servis etti.
#Ardahan