Dünyada bütünleyici tıbbın kurucusu olarak bilinen ABD'li Dr. Leo Galland, alerji salgınının altında yatan nedenleri anlattı. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen migren rahatsızlığının altında yüzde 90 ihtimalle alerjinin yer aldığını belirten Dr. Galland, "Migren, alerjinin dolaylı bir sonucudur" dedi.
#MigrenKadınların migren ağrısından daha çok etkilendiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Nöropsikiyatri Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, "Her beş kadından birinde ve her 10 erkekten birinde migren görülmekte" dedi.
Felç, genelde yaşlıların başına gelebilecek bir şey olarak düşünülüyor. Fakat bu pek doğru değil. Araştırmalar, her yıl yüzlerce genç yetişkinin ve hatta çocukların felç geçirdiğine işaret ediyor. 20 yaşında felç geçiren Esmae Hodgetts da onlardan biri… Esmae’nin hikâyesini daha ilginç kılan şey ise felcin tam olarak belirti vermemesi. Öyle ki doktorlar bile genç kadının felç geçirdiğini iki gün boyunca anlayamadı. İşte tüm detaylar…
#FelçBaş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının en önemli nedenleri arasında başta gelen migrenin, küçüklerde yüzde yaklaşık olarak 3-10 oranında görüldüğü bilinir. Çocuklarda baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocukların yaklaşık yüzde 8’inde görülen migrenin yiyecekler ile tetiklendiğini ifade eden Doç. Dr. Yasemin Topçu “Çocuklukta migreni tetikleyen besinlerin başında çikolata ve peynir geliyor. Portakal, mandalina gibi narenciye ürünlerinin yanı sıra baharatlı yiyecekleri de tüketirken dikkatli olmalısınız” dedi.
#Çocuk- ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çarman: "7 yaş civarındaki çocuklarda yüzde 35-40 oranında görülen baş ağrısı sıklığı, ergenlik döneminde yüzde 75-80'e yükselmektedir. 7 yaşından daha küçük çocuklarda baş ağrısı erkek ve kız çocuklarda eşit oranda görülürken bu yaştan sonra giderek kızlarda sıklığı artmaktadır" - "Bir çocukta zonklayıcı tipte, alın-şakak bölgesinde, tek taraflı, bulantı, kusma, ışıktan veya sesten rahatsızlığın eşlik ettiği, yürümek, merdiven çıkmak gibi günlük olağan hareketlerde ağrıda artışın olduğu, şiddetli baş ağrılarında 'migren' akla gelmelidir"