Çocukluk çağı migreni

Çocuğunuz arada başının ağrıdığını söylüyorsa ya da hiç baş ağrısından yakınmaksızın tekrarlayan kusma, karın ağrısı, ses ve ışıktan uzaklaşma isteği varsa, çocukluk çağı migreni yaşıyor olabilir.

Bu durumda migren olasılığını doktorunuzla paylaşın, imkanınız varsa çocuk nöroloğuna başvurun.

Muayenehaneden içeri girdiğimde ayakta bile zor duruyordum. Ya yüz felci ya da beyin kanaması geçirdiğimi düşünüyordum. Kaşlarımı bile oynatamıyordum. Doktorum Emel Gökmen’e "Ben ölüyorum galiba" diyebildim. Bu sözlerimin üzerinden yarım saat geçmişti ki kolumda serum mışıl mışıl uyuyordum.

Bir saat sonra uyandığımda beni iki gündür yerlerde süründüren migrenim geçmiş, başımı duvara vura vura parçalama isteğim kaybolmuştu. Geçen yıl migrenim için nöral terapi yaptırmıştım. Kendimi çok iyi hissettiğim, ağrılarımın şiddeti ve sayısı azaldığı için iş yoğunluğumu da öne sürerek tedavimi tamamlamamıştım. Yaptığım bu kaçamağın faturasını ağır yaşadım. Öyle ağır bir migren atağı geçirdim ki resmen hayatla bağlarım koptu. Kendime ne kadar acıdıysam Nehir’e ve anneme de o kadar acıdım. İkisi de çaresizce kıvranmamı izlediler.

İkinci günün sonunda Üsküdar’dan Nişantaşı’na nasıl gittiğimi hatırlamıyorum bile. Eski bir migren hastası olan Nörolog Emel Gökmen beni öyle iyi anlıyor ki! Ağrının üzerimde yarattığı sonuçları anlatmama bile gerek kalmıyor. Dr. Emel Gökmen’in çocukluk çağından itibaren migren atağı geçirdiğini öğrendim. Kendime geldikten bir gün sonra bu kez gazetecilik damarlarım kabarmış olarak kapısını çaldım. Öğrendiklerim şaşırtıcıydı.

Çocuğun da başı ağrır

Dünyada yapılan araştırmalara göre, okul çağındaki her 100 çocuktan en az 5’inde migren görülüyor. Çocukluk döneminde yaşanan migrene tanı konulması zor. Çünkü erişkinlerinkinden farklı bulgularla seyreden bir tablo görülüyor. Baş ağrısı olmaksızın sadece tekrarlayan kusma, baş dönmesi, karın ağrısı, sesten ve ışıktan uzaklaşma isteği ile ortaya çıkabiliyor. Baş ağrısı olsa bile çocuk tam anlatamayabiliyor.

Çocuğunuz birden kötüleşip kusmayla birlikte rahatlıyorsa ya da kötü tablonun ertesi günü hiçbir şey olmamış gibi iyileşiyorsa durup düşünmenizde yarar var.

Bu şikayetler yılda birkaç kereden fazla tekrarlıyorsa, doktorunuzu migren konusunda uyarın ya da imkanınız varsa çocuk nöroloğuna gidin. Çünkü kusma, karın ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler başka tanının konulmasına neden olabiliyor.

Bazı çocuklar zaman zaman baş ağrısından şikayet eder. Aileler ise çocuğun dersten kaçmak için baş ağrısını bahane ettiğini zanneder. Baş ağrısı tuzağına ben de zaman zaman düştüğüme inanırım. Nehir’in istemediği durumdan kurtulmak için başının ağrıdığını söylediğini düşünürüm. Artık kızımın şikayetlerinin bahane mi gerçek mi olduğunu anlayabilirim. Siz de durumun ciddi mi, rol mü olduğunu ayırabilirsiniz.

Çocuklar kendini kötü hissettiğini söylediğinde sevdiği şeyleri yemiyor, televizyon seyretmiyorsa migren atağından şüphelenin. Rol yapan çocuk sevdiği şeylere "hayır" demez.

Çocukluk çağı migreninde teşhis çoğunlukla MR, EEG gibi yöntemlerle başka hastalıkların ekarte edilmesi ve öykünün iyi alınmasıyla konuluyor. Teşhisten sonra tedavi aşaması çok önemli... Basit ağrı kesiciler veya ağrı sıklığını azaltıcı ilaçlar kullanılabildiği gibi özellikle çocukluk çağı migrenlerinde nöral terapiyle çok iyi sonuçlar alınıyor.

Sistem düzenleniyor

Nöral terapi ne diye soracak olursanız... 1920’li yıllarda Huneke soyadında iki Alman doktorun lokal anesteziyle uyguladığı nöral terapi, bugün Avrupa’da tüm ağrı tedavi merkezlerinde en sık uygulanan tedavi metotlarından biri. Bu tedavi metodunda sinir sistemi uyarılarak düzenleniyor.

Dışarıdan gelen olumsuz etkiler hastalanmamıza neden oluyor. Bu etkiler geçirdiğimiz enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, yaşanılan ev, cep telefonu, ameliyatlar, psikolojik travmalar olabilir. Bu dış etkiler öncelikle sinir sisteminde hasar oluşturuyor. Hastalık ardından geliyor. Nöral terapi sinir sistemindeki hasarı düzeltiyor.

Vücuttaki biyoelektriksel bozukluk ortadan kalkınca hastalar ağrılarıyla yaşamak zorunda kalmıyor. Bu arada tedavi sonrası hem migren düzeliyor, hem çocuk eskisi kadar sık bademcik enfeksiyonu geçirmiyor.

Geçen yıl benim migrenim için uygulanan nöral terapiyi Nehir’in alerjisi için de kullandık. Nehir, manyetik alan terapisi sayesinde krup olmadı, antibiyotik sayımız iki kutuyla sınırlı kaldı. Dr. Emel Gökmen’den öğrendiğim kadarıyla geçen yıl astımlı bir çocuk manyetik alan terapisiyle daha sağlıklı hale geldi.

Eğer ailenizde migren hastası varsa, çocuklarınızı daha iyi gözlemleyin. Sadece dersten kaçmak için çocuk bu eziyeti çekmez.

Çocuklarda görülen baş ağrısı tipleri

Migren baş ağrısı

Gerilim baş ağrısı

Sinüs baş ağrısı

Kafa travmalarına bağlı baş ağrısı

Epilepsi ile birlikte baş ağrısı


Uzmanına başvurun

Çocuğunuzda migren özellikleri taşıyan şikayetler varsa bir uzmana başvurun. Geniş bilgi için Dr. Emel Gökmen’e www.dremelgokmen.com internet adresinden de ulaşabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları