11 yaşındaki Ivie Adams’ın bir süredir yaşadığı ağrıları ailesi klasik büyüme ağrısı sandı ancak küçük kızın yaşadığı ağrılar aslında nadir görülen bir kanserden kaynaklanıyordu. Çocuklarda özellikle ergenlik öncesi büyüme ağrısı çok sık yaşanan bir durum fakat bazen olduğu çok ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.
#Büyüme AğrısıKanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) satış aracı ‘Umut Kafe’, Kupa Voley çeyrek final maçında VakıfBank Spor Sarayı’nda taraftarla buluştu. Kulüp menajeri Banu Can Schürmann, Başantrenör Giovanni Guidetti ve Cansu Özbay, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’ne dikkat çekmek için tezgahın başına geçerek taraftara satış yaptı. Guidetti, “Çok eğlenceli bir deneyim oldu. İnsanların coşkusu ve katılımlarını görmek güzeldi. KAÇUV’u bu yaptıkları harika iş için tebrik ederiz” dedi.
#VakıfbankNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserDünyada her 3 dakikada 1 çocuğa kanser tanısı konuluyor ve bu çocukların yüzde 80’inden fazlası tedavi olamıyor. LÖSEV, Türkiye’de bunun için 23 yıldır en sık görülen çocukluk çağı kanseri olan lösemili, 12 yıldır da tüm çocukluk çağı kanseri çocuklarla el ele mücadele vererek LÖSANTE Hastanesi’nde yüzde 92 başarı ile kansere dur diyor, hiçbir ücret almadan çocuklara hayat veriyor.
#LÖSEVLösemi hastalığıyla savaşlarını kazanıp iyileşen gençler şimdi diğer hasta çocuklara yardım için seferber oldu. ‘LÖSEV gençleri’, hayırseverleri de kardeşlerinin lösemiyle savaşına yardım etmeye çağırdı. Ankara Üniversitesi öğrencisi Buse Baloğlu, “Ramazan bağışlarınızla önce çocuklar iyileşsin. Bir eve daha mutluluk girsin” dedi.
#GazetehaberleriÇocukluk çağı kanserleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tunç Fışgın, en sık rastlanan türlerin kan kanseri (lösemi) olduğunu söyleyerek, erken tanı ve doğru tedavi ile Türkiye’de 1 yılda lösemilerde yüzde 80’in üzerinde tam tedavi sağlanabildiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Tunç Fışgınİnsan yavrusu önce doğarken anne karnının huzurundan, sıcaklığından, yumuşaklığından, sonra da yaşamda ilk memeden sıyrılır. Bu sıyrılış kimi zaman halk arasında doğru bilinen yanlışlardan yani emzirme efsanelerinden dolayı zamanından önce olabilir. Bu yazıda, emzirme efsanelerinin her birini bilim ışığında tartışarak, emzirmeyi şefkatle en uygun zamanda sonlandırmaya yardımcı olmak amaçlanmıştır.
#EmzirmeABD’li milyarder Jared Isaacman, SpaceX şirketinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenleyeceği ilk turistik uzay uçuşu için dört adet yolcu bileti satın aldığını açıkladı. Isaacman, yanında götüreceği üç kişiyi yapılacak çeşitli çekilişlerle belirleyeceğini söyledi.
#GazetehaberleriTürkiye’de her yıl 3 bin 500 çocuk kanserin pençesinde, küçücük bedenleriyle mücadele veriyor. Şüphe uyandıracak her bilgi ise çok önemli… Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız; “Erken tanı konan çocuklar tedaviye çabuk yanıt veriyor ve sonuç büyük oranda başarılı oluyor” diyor.
#ÇocukSon yıllarda, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan pek çok çift, tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek yönteminin yaygınlaşmasıyla, anne baba adayları için en önemli soru ‘acaba tüp bebek ile doğan çocuklar, doğal yol ile olanlardan farklı mı?’ olarak karşımıza çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek ile doğal bebek arasında sağlık açısından ne gibi farklılıkların olduğunu özetledi.
#Tüp Bebek TedavisiİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi pediatrik hematoloji ve onkoloji uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi, 14-17 Şubat tarihleri arasında Washington’da düzenlenen AAAS (Amerikan Bilimde İlerleme Derneği) Kongresi’nde, mülteci çocuklarda kanser tedavisinde Türkiye’de elde edilen başarıyı anlattı.
#GazetehaberleriTürkiye’de yılda 3.500 çocuğa yani yaklaşık her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konulmakta ve bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşmaktadır. Kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.
#Çocukluk Çağı Kanserleri- “Buraya gelene hoş geldin denmez. Çünkü kimse hoş gelmez onkoloji kliniğine. Çocuklarımız için güçlü olmak zorundayız biz. Birbirimize ‘Pes etmek yok’ diyoruz...” Kanser tedavisi gören çocuklarıyla aynı hastane odasını paylaşan, sadece kendi çocuklarının değil servisteki diğer çocukların da yardımına koşan, kader birliğini dayanışmaya çeviren güçlü annelerin sözleri bunlar. - Annelerin en büyük destekçisi ise oğlu Çınar’ı yaklaşık üç yıl önce kaybeden Burcu Özkan. Yaşadığı zor günlerden sonra Kanser Çocuğumdan Uzak Dur Derneği’ni (KAÇOD) kuran Özkan, hastanede kalan anne ve çocuklar için kıyafetten temizlik ürünlerine kadar yardımlarda bulunuyor. Özkan, “Anneler bana ‘Sen ayaktaysan biz de ayaktayız’ diyor. Birbirimize güç vererek ayakta duruyoruz” diye konuşuyor.
#Gazetehaberleri