Her insan, yaşamını çeşitli korkularla sürdürür. Kulağa tuhaf gelse de korku, korkulacak bir durum değildir, bir bozukluk da değildir. Korku, tehlike anında savunma içgüdüleri geliştirerek hayatta kalmanızı sağlar. Ancak korku duygusu kişiyi hayata bağlayacağına onu hayattan uzaklaştırıyorsa ortada bir terslik var demektir. Bu noktada korkuların temeline yani çocukluğa inmekte fayda vardır. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda görülen korkuları anlatıyor.
#Çocuklarda En Çok Görülen KorkularÇocukların geniş hayal dünyaları ve sınırsız hayal güçleri vardır. İzledikleri bir film, dinledikleri bir masal ya da çevresinden duydukları bir konuşmayı bile farklı yorumlayabilir, bunu bir korku kaynağına dönüştürebilir.
#Çocuklarda Karanlık KorkusuSavaş dünyanın neresinde olursa olsun en çok en masumları etkiliyor; çocukları… Filmlerde gördükleri o korku dolu sahneler, çocukların hayatlarının tam ortasına dalıyor. Ukrayna’da da yaşanan maalesef bu… Savaşın tam kalbinden, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden gelen insan hikayeleri, her seferinde savaşın çocuklara yaptığı kötülüğü gözler önüne seriyor
#Ukrayna Rusya SavaşAnksiyete (Kaygı) bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Peki anksiyete bozukluğu nedir? Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#KaygıTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#ÇocukAlt ıslatma sorunu ailelerin, etraf duymasın, kimse bilmesin diye sakladığı ve ilerleyen yaşlarda çocuğun ruhsal dünyasında önemli travmalar yaratan ciddi bir problemdir. Peki, bu problem neden kaynaklanır? Çocuklarda alt ıslatma sorunu nasıl önlenir? İşte konuyla ilgili ailelere çok önemli bilgiler…
#Çocuk- Sosyal medyadaki şiddet görüntülerinin merak duygusunun ağır bastığı çocuklar için büyük bir tehdit unsuru oluşturduğunu belirten uzmanlar, çocukların bu dönemde izledikleri görüntülerin 10 yıl sonra etkilerinin görüleceği uyarısında bulundu - Mardin Devlet Hastanesinde Psikiyatri Uzmanı Öncel: "Tüm videoları izlemeseler dahi paylaşılan görüntülerde donmuş kareleri görmek çocukları olumsuz etkiliyor. Çocuklarda 10 yıl sonra bu etki çok daha büyük ruhsal sıkıntılara yol açabilir" - Psikiyatri servisine başvuran 13 yaşındaki A.E: "İnternetteki vahşet görüntüleri nedeniyle geceleri uyuyamadığımdan babam internete girmemi yasakladı"
Çekingen çocuk genellikle yaşıtlarıyla birlikte oynamaz, konuşmaz, onları izlemekle yetinir. Uzmanlara göre, her şey aile ortamında başlar. Ama artık ‘akıllı, uslu, itaatkâr’ modelden ‘girişken, rahat’ çocuk modeline geçiliyor. İlişki kurmaya ilgisi olmayan, beceri yönü eksik, özellikle kaygı duyan erkek çocuklara ceza vermemek, küçümseyici sözler söylememek gerekiyor.
Uzmanlar, çocukların kendi odalarına sahip olmalarının hem özgüvenlerini artıracağını, hem de özel hayat kavramlarının yerleşmesi açısından önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada odaların doğru şekilde dekore edilmesi ve sağlığa zararlı malzemelerin kullanılmaması çok önemli.Eda UTKU / eutku@hurriyet.com.tr