İştah tanım itibariyle, yemek yeme arzusudur ama kimi çocuklarda bu istek o kadar azdır ki anne-baba bir süre sonra endişelenmeye başlar ve yetersizlik hisseder. Her yaşta görülebilen iştahsızlık durumu özellikle ilk dört yaşta ve ergenlik döneminde belirginleşmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir çocuklarda iştahsızlığın nedenlerini ve iştahsız çocukla baş etmenin yollarını anlatıyor.
#İstahsız ÇocukBir milyonu aşkın öğrencinin katılacağı LGS ve 3 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS için sayılı günler kaldı. Tarihler yaklaştıkça adaylarda stres de artmaya başladı. Eğitim uzmanı Dr. Esra Gül Koçyiğit, hem adaylara hem de ebeveynlere sınav kaygısıyla baş etmeleri için önemli tüyolar verdi...
#LGSHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc NedirÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİştahsızlık çocukluktan yetişkinliğe pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. İştahsızlık rahatsızlığının altında birçok neden yatabilmektedir. Bundan dolayı iştahsızlık mutlaka iyi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. İştahsızlığa iyi gelen birçok faktör yer almaktadır. İştahsızlık şikayeti yaşayan kişiler özellikle ebeveynler internetten bir araştırma sürecine girmektedirler. Peki, iştahsızlığa ne iyi gelir? İştahsızlık neden olur? İştahsızlığa ne yapmak gerekir? İştahsızlık nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#İştahsızlığa Ne İyi Gelir Neden Olur?Mide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukEKOL Balçova Tıp Merkezi hekimlerinden KBB Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, burun solunumunun rahat olmasının sağlık açısından hayatın her döneminde çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çocukluk çağında burundan nefes alamamanın birçok soruna yol açabildiğini söyleyen Opr. Dr. Haşim Aydın, çocuklardaki burun tıkanıklığının önemli nedenlerinden birinin adenoid hipertrofisi denilen geniz eti büyümesi olduğunu söyledi. Opr. Dr. Haşim Aydın, şöyle devam etti:
#1Havaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiAnemi halk dilinde bilinen adıyla kansızlık pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Kansızlık, vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni taşıyan kırmızı kan hücre yoğunluğunun azalmasıdır. Bu sorun kan eksikliğine, hatta aşı kansızlığa neden olurken ten rengini de etkilediği görülmektedir. Kansızlık sorununu yaşayan kişilerin, tedavisi için mutlaka aşağıda belirteceğimiz belirtileri göz önünde bulundurarak bir uzmana danışması gerekir. Bunun yanında evde doğal ve bitkisel yiyeceklerle de kan eksikliği sorununa doktor kontrolü eşliğinde takviye yapılması mümkündür. Peki, kansızlık (anemi) neden olur, nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte, aşırı kansızlık belirtileri ve birebir iyi gelen yiyecekler
#KansızlıkFarenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitDış görünüşü olumsuz yönde etkileyen ve acılı bir enfeksiyon olan uçuk, çoğu insanın ortak şikayetlerinden. Ayrıca ağrı ve sızıya da neden olabiliyor. Herpes simplex virüsü nedeniyle oluşan bu durum lezyonların oluşmasına neden oluyor. Uçuğa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde hızlı çözüm üretmek mümkün. Peki uçuk nasıl geçer? Evde uçuğa ne iyi gelir? Ağız içindeki yara ve uçuk nasıl geçer? Limon uçuğa iyi gelir mi? Yeni çıkan uçuğa ne iyi gelir? İşte uçuk nedenleri ve uçuğa en hızlı çözüm olabilecek öneriler...
#Dudaktaki Uçuk Kaç Günde GeçerSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerMalnütrisyon; insan vücudunun gereksinim duyduğu gıda çeşitliliğini sağlayamama neticesinde meydana gelen bir vaziyettir. Malnütrisyon; beslenme bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Peki malnütrisyon nedir? Malnütrisyon nedenleri ve çeşitleri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malnütrisyon Nedir?Çocuklarda yaşanan apandisitin nedeninin yetişkinlere göre farklılık gösterebildiğinin altını çizen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mevlit Korkmaz, yaşanan viral enfeksiyonların çocuklarda apandisit gelişimini tetikleyebileceğini söyledi.
#Çocuk Cerrahisi UzmanıDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#KansızlıkÇocuklarda karın ağrısı sık rastlanan şikayetlerden biridir ancak bazen önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Peki, karın ağrısı ne zaman tehlikelidir? Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Samlı, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇOCUKÇocuklarda yüksek ateş belirtileri nelerdir? Ateşli çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Ateşli çocuk ne zaman doktora götürülmelidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
#ÇOCUKLösemiler, vücuttaki kan üretim sistemini (lenfatik sistem ve kemik iliği) etkileyen kanserlerdir. Lösemiler akut veya kronik olarak (mikroskoptaki görünüşlerine göre alt gruplara ayrılırlar) ve tümörün yayılım ve gelişim özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Peki, kan kanseri (Lösemi) belirtileri nelerdir? Löseminin tedavisi mümkün müdür?
#Kan KanseriVerem hastalığının en sık akciğerlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Serdar Erturan, "2-3 haftadan uzun süre öksürük, balgam, ateş, gece terlemeleri, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, soluk darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, akciğer dışı verem hastalığı olanlar da o organa ait farklı belirtiler olabilir" dedi.
#VeremHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıBebeklerde öksürük, ateşten sonra en sık görülen hastalık belirtilerinden biridir. Altta yatan hastalığın saptanması için de her koşulda doktora başvurmak çok önemlidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Haytan Önal; bebeklerde öksürük nedenlerini, öksürüğe ateş ve hırıltı eşlik ettiğinde hangi hastalığın habercisi olabileceğini anlattı.
#Bebeklerde Hırıltı