Yaklaşan yaz sezonu ile birlikte sünnet sezonu da başlıyor. Peki, sünnet için ideal süreç nasıl olmalıdır?Türk gelenek ve göreneklerine göre ve de sağlık anlamında da yapılması uygun bulunan bu operasyon için en uygun yaş ne zamandır?Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?
#Sünnet İçin İdeal SüreçTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimSünnet (sirkümsizyon), penis uç kısmını saran deri parçasının (prepisyum) kesilerek çıkarılması işlemidir. Genel hijyen açısından çok sayıda faydası olan sünnet uygun olmayan koşullarda ve deneyimsiz kişilerce yapıldığında ise kanama, enfeksiyon ve peniste kalıcı hasar gelişimi gibi riskler taşımaktadır.
#SünnetCinsel kimlik gelişimi süreci, çocuğun kendi benliğini keşfetmesi, bedeninin ve cinsiyetinin farkına varması, karşı cinsi ayırt edebilmesi gibi olayların tümünü içinde barındırır. Çocuğun doğumuyla birlikte başlayan bu süreç, çocuk 3 yaşına geldiğinde keşif ve merak duygusuyla birlikte su yüzüne çıkar. Böylece çocuğun oyun arkadaşı, oyun ve oyuncak tercihleri şekillenmeye başlar.
#ÇocukYaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetCinsel kimlik gelişimi süreci, çocuğun kendi benliğini keşfetmesi, bedeninin ve cinsiyetinin farkına varması, karşı cinsi ayırt edebilmesi gibi olguların bütününü kapsar. Çocuğun doğumuyla birlikte başlayan bu süreç, çocukların ilerleyen yaşlarında keşif ve merak duygusuyla birlikte ortaya çıktığını ifade eden Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#ÇocukKızlar bebeklerle,çay-kahve takımları ile evcilik oynar, erkekler arabayla, topla tabancayla... Erkek çocuk eline bebek alınca, kız çocuklar arabalara merak salınca aileleri genelde bir korku sarıyor. "Nesi var bu çocuğun, niye hemcinslerinin oynadığı oyuncaklarla oynamıyor. Acaba bir sorun mu var, endişelenmeli miyim?"
#Oyuncak Seçimi3 yaş, çocuğun en kritik davranışlarının bir arada gözlemlendiği bir dönemdir. Benlik ve mülkiyetin geliştiği bu dönemde çocukta bu durumun getirdiği inatçılık davranışları görülecektir. Peki, 3 yaş psikolojisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#3 Yaş DönemiAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca düzenlenen Dijital Oyunlar Çalıştayı ve Sempozyumu’nun çalıştay raporu yayımlandı. Raporda, "Dijital oyunlar üzerinden ihmal ve istismarın bildirim ve müdahale mekanizmasının olduğu bir sistem kurulmalı. Dijital dünyanın dinamik yapısı sebebiyle mevcut yasal düzenlemeler bilişim suçlarını da kapsayacak şekilde güncellenmeli ya da bilişim suçlarıyla mücadele konusunda ayrı bir kanun getirilmeli" ifadeleri yer aldı. Ayrıca “Ailelerin, çocukların oynadığı dijital oyunlar ve içerikleri hakkında bilgi edinebileceği, alanında uzman kişilerin ve diğer ailelerin de yer aldığı, filtreleme sisteminin bulunduğu, canlı iletişim ve etkileşim kurabildiği bir 'Dijital Oyunlar Platformu' kurulmalı” önerisine de yer verildi.
#Aile Ve Sosyal Politikalar BakanlığıÇocuk kendi fantezi dünyasında çizdiği resim, anlattığı öykü ya da sahip olduğu bir oyuncakla kendini özdeşleştirebilir. Örneğin korkuları olan bir çocuk, canavar resimleri çizerek kendisini korkulacak bir karakterle özdeşleştirir. Böylece kendi korkularıyla baş etmeye çalışır. İstisnalar bir yana, kız çocukları için güzel oyuncak bebekler, erkek çocuklar için ise güçlü kahramanlar onların olmak istedikleri figürleri temsil eder.