Flurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaOmikron varyantının hafif seyretmesinin nedenini ‘kısmen toplumsal bağışıklığın kazanılması’ olarak açıklayan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yeni varyantın gençler ile çocukları hedef aldığına dikkat çekti ve “5-11 yaş arası grup hızla aşılanmalı. Günlük vaka sayısı şubat başında 100 binlere çıkabilir” dedi.
#Omikronİnsan virüsle savaşırken tat ve koku duyusunun azalması nedeniyle yeterli beslenemediğini belirten Diyetisyen Aysun İpek, "Bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilmek adına mutlaka doğru gıdaların uygun porsiyonda tercih edilmesi gerekir. Mutlaka süt, yoğurt, yulaf, meyve, ceviz gibi formda yumuşak, zenginleştirilmiş gıdalar hazırlanmalıdır” dedi.
#KarantinaKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, sık kullanılan ev aletlerinin mikrop yuvası olduğunu hatırlatarak özellikle uzaktan kumandaların çocuk sağlığı açısından ciddi risklere neden olabileceğini ifade etti. Kumanda tuşlarının yerinden çıkıp çocukların akciğerlerine kaçabildiğini anlatan Dr. Astarcıoğlu, bu durumun tekrarlayan zatürreye neden olabileceğini söyledi.
#ÇocukÇocuklar belirli bir büyümeye ulaştıktan sonra mama sandalyesinde oturmaya başlar. Akşam yemeklerine, kahvaltı sofralarına eşlik etmek istediklerinde hemen mama sandalyesine koyup, masada yerini almasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ailece bir sofra etrafında toplanmış olabilirsiniz. Ancak mama sandalyesinde de güvenliği sağlamak çok önemli.
#Mama SandalyesiHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukÇocukların ağzı açık uyuması, horlaması ya da sıkça karşılaşılan burun tıkanıklığı geniz eti büyümesinin belirtilerinden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu; geniz eti büyümesi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#ÇocukYumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekYumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.
#BebekHastalıklardan korunmak için bağışıklığı güçlendirmek şart… Peki, çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bu konuda ailelere hangi görevler düşüyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, özellikle içinde olduğumuz kış aylarında düzenli ve doğru beslenmenin önemine vurgu yaptı, alınması gereken vitaminleri sıralayarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler verdi.
#ÇocukHastalıklardan korunmak için bağışıklığı güçlendirmek şart… Peki, çocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bu konuda ailelere hangi görevler düşüyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, özellikle içinde olduğumuz kış aylarında düzenli ve doğru beslenmenin önemine vurgu yaptı, alınması gereken vitaminleri sıralayarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler verdi.
#HtvprogramlarSon zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
#ÇOCUKÖpücük hastalığı ((EBV hastalığı, Enfekiyoz mononükleoz hastalığı, mono hastalığı ) derken sevgi hastalığıymış gibi bir durum akla gelmesin, sağlıklı birisini öpersek bu hastalığa yakalanmayız. Sadece hasta kişiler hastalığı damlacık yolu yani tükürükle bulaştırdığı için öperken bulaşabilme ihtimali nedeniyle öpücük hastalığı kavramı oluşmuştur. Diğer tüm damlacık ile bulaşan durumlarda öğrendiğimiz gibi bu hastalığı da yine bir virüs yapıyor.
#Öpücük HastalığıBirçok kozmetik ve kişisel bakım ürününün de raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal maddelerin genel adının paraben olduğuna ve yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edildiğine dikkat çeken Doç.Dr. Ali Balevi, “Günlük hayatta çokça kullanılan ürünlerin içeriğinde paraben bulunabiliyor. Parabenin oluşturduğu zehrin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında meme kanseri geliyor” dedi.
#ParabenBirçok kozmetik ve kişisel bakım ürününün de raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal maddelerin genel adının paraben olduğuna ve yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edildiğine dikkat çeken Doç.Dr. Ali Balevi, "Günlük hayatta çokça kullanılan ürünlerin içeriğinde paraben bulunabiliyor. Parabenin oluşturduğu zehrin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında meme kanseri geliyor." dedi.
#Doç. Dr. Ali BaleviYüz yüze eğitime aşamalı geçiş planı kapsamında uzun bir ara sonrasında okula dönen çocukların ve velilerinin kalabalık ortamlarda görülen salgın hastalıklar ile ilgili kaygılarının arttığını bildiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, “Özellikle içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde, çocukların salgın hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak açısından bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor” dedi.
#ÇOCUK'Pnömoni nedir ve ne demek?' Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamanın ardından gündeme geldi. Türkiye koronavirüs günlük tablosunu açıklayan Koca, vakaların pnömoniye dönme oranının azaldığını söyledi. Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması durumu olan pnömoni virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonları oluşur. İşte, Koronavirüsle anılan pnömoninin tıptaki anlamıyla ilgili bilgiler.
#Pnömoni Ne DemekZeytin GÖRDÜ soruyor: Alanya’da çoğunlukla yabancıların yaşadığı bir sitede yaşıyorum. 90 dairenin yüzde 70’i yabancı. Sürekli otellerdeki tedbirler konuşuluyor ama mesela Antalya bölgesinde evi olan çok sayıda yabancı var... Dış hatlar açılınca yurtdışından yazlıklarına gelecek bu kişilerin takibi nasıl bir yapılacak?
#GazetehaberiCorona virüsüyle ilgili son durum değerlendirmelerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısıyla ilgili açıklama yaparken pnömoni ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Koca'nın korona virüs ilişkisinde etkin olan pnömoni hastalığıyla ilgili açıklama yapması sonrası, pnömoni nedir? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Vatandaşlar pnömoninin tıptaki anlamını sorguluyorlar. Peki, pnömoni ne demek? Tıpta pnömoni anlamı nedir? İşte, pnömoni ile ilgili merak edilen ayrıntılı bilgiler...
#Pnömoni NedirOkullar, çocukların daha sık hastalanması ve bu hastalıkları birbirlerine kolayca bulaştırmaları anlamına da geliyor. Sınıf ve okul ortamlarında uzun saatler boyunca bir arada bulunan kalabalık öğrenci grupları birçok enfeksiyonla karşı karşıya kalıyor. Özellikle okula ilk kez başlayan çocuklar okula başladıkları ilk yıl içinde yaklaşık 8 kez ateşli üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanıyor.
#ÇocukSonbahar ve kış mevsimiyle birlikte değişen iklim koşulları, özellikle çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu dönemde enfeksiyon ataklarının görülebileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, "Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırır ve immun sistemi güçlendirir. Kefir en doğal probiyotiktir" dedi.
#KefirProf. Dr. Ayfer Yükselen, polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte, polenlere alerjisi olan çocuklarda saman nezlesi, göz nezlesi ve astım gibi klinik durumların tümüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yükselen çimen, çayır ve hububat polenleri ile kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı gibi ağaç polenlerinin ciddi rahatsızlıklar verebileceğini belirtti.
#Prof. Dr. Ayfer Yükselen