Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz cevapladı; Çocuklar ne zaman bademcik ameliyatı olmalı?Çocuklarda bademcik ameliyatı gerekli olduğu durumlarda alınmalıdır. Bademcik ameliyatının gerekliği için ya enfeksiyona bağlı tekrarlayan yüksek ateşli boğaz ağrıları ya da bademcik dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak gelişen kitle etkisinin olması gerekir. Bu iki durumda da farklı bademcik ameliyatları yapılabiliyor.
#KBB13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirAnne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirGeniz eti büyümesinin genellikle çocuklarda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, "Geniz eti büyümesi; tekrarlayan enfeksiyonlara, uyku sırasında soluk alışverişinin durması gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu tarz ciddi problemlere yol açan geniz etinin tedavi edilmesi gerekir" dedi.
#Çocuk“Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında geliyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve rahatsızlık veren bir durum olan burun tıkanıklığı hakkında uzmanlar önemli bilgiler veriyor.
#Burun TıkanıklığıBademcik ameliyatı çocuklarda genel (narkoz), erişkinlerde genel (narkoz) veya lokal (yerel) anestezi altında yapılır. Anesteziyi takiben ağız özel bir alet ile ağız açıldıktan sonra bademcikler çevredeki dokulardan sıyrılır ve bağlantı yerlerinden ayrılarak ağızdan çıkarılır. Eğer geniz eti alınması da gerekiyorsa, o da aynı esnada çıkarılır. Takiben kanama kontrolü yapılır.
#Bademcik- Hatalı antibiyotik kullanımı, dirençli bakteriler yani ‘süper mikroplar’ı çoktan yarattı bile. Sadece Avrupa ülkelerinde her yıl yaklaşık 33 bin, tüm dünyada da 700 bin kişi bu süper mikropların yol açtığı enfeksiyonlardan yaşamını kaybediyor. Sorun bu hızla büyürse 2050 yılından itibaren her yıl toplam 10 milyon kişinin dirençli bakteri enfeksiyonları nedeniyle öleceği hesaplanıyor. Bu tabloya ‘antibiyotik kıyameti’ de deniyor.
#GazetehaberleriBademcik ve geniz eti hastalıkları sebebi ile sık kullanılan antibiyotiklerin özellikle bağırsak sistemini etkileyerek vücut savunma sistemine zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Peki, geniz eti ve bademcik hastalıkları olanlar ne yapmalı? Ameliyat hangi durumlarda gereklidir? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Murat Salihoğlu, merak edilen bu soruları sizler için yanıtladı.
#BademcikMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KULAK BURUN BOĞAZ BÖLÜMÜ’NDEN OP. DR. MURAT KOÇ, "DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE YETİŞKİN İNSANLARIN % 45’İ ZAMAN ZAMAN, % 25’İ İSE UYKUSUNDA SÜREKLİ HORLUYOR. HORLAMA SIRASINDA NEFESİN 20-40 SANİYEYE KADAR KESİLMESİ DURUMUNDA TIKAYICI UYKU APNE SENDROMU (TUAS) OLUŞUYOR. HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜREN VE BİRÇOK ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇAN UYKU APNE SENDROMU, ÖZELLİKLE YÜKSEK TANSİYONA ZEMİN HAZIRLIYOR" DEDİ.