PANDEMİNİN etkilerinin, maske kullanımının ve hijyen kurallarına dikkatimizin azalmasıyla özellikle bu sene içerisinde sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti, bademcik problemlerinin çok sık yaşandığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Özellikle okul çağı çocuklarında çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sorunlarıyla karşılaşmaya başladık” dedi.
#1Bademcik ve geniz eti büyümesinin anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda diş çürüğü gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. K. Çağdaş Kazıkdaş, bu sağlık sorunun tedavi edilmediği durumlarda, büyüme ve gelişme dahil okul başarısını da olumsuz etkilediğini söyledi.
#ÇocukKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Yılmaz cevapladı; Çocuklar ne zaman bademcik ameliyatı olmalı?Çocuklarda bademcik ameliyatı gerekli olduğu durumlarda alınmalıdır. Bademcik ameliyatının gerekliği için ya enfeksiyona bağlı tekrarlayan yüksek ateşli boğaz ağrıları ya da bademcik dokusunun büyüklüğüne bağlı olarak gelişen kitle etkisinin olması gerekir. Bu iki durumda da farklı bademcik ameliyatları yapılabiliyor.
#KBBOkulların açılması ve mevsimin de değişmesiyle çocuklarda görülen bademcik iltihabı da yaygınlaşmaya başladı. İlkokul çağındaki çocuklarda bademcik enfeksiyonlarının çoğunun virüslerden kaynaklandığını belirten Dr. Sinan Akkurt, bademcik iltihabının belirtilerini sıraladı.
#Bademcik İltihabıMikropların yaşamasına izin vermiyor gibi görünen soğuk hava nasıl oluyor da bizi hasta ediyor? Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan’la birlikte aradık…
#Boğaz Hastalıkları- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevit, bebeklik çağında sık görülen "öpücük hastalığı"nın ileri ki yaşlarda birçok soruna yol açabileceğini belirterek, ailelere çocuklarını "öpmeden sevmelerini" önerdi - Cevit: "Öpücük hastalığı, çocuklarda bademcik iltihabına, karaciğer, dalak ve lenf bezlerinde büyüklüğü neden olabilir"
Özellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep ATüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘COVID-19’ pandemisi sonrası olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Pandemi sırasında yaşadığımız sosyal ve fiziksel izolasyondan kaynaklanan pek çok bedensel ve ruhsal ‘artçıl’ hasar ile uğraşıyoruz. Pandemi sırasında evlerimizde izole olurken COVID-19’dan başka birçok mikropla da karşılaşmamış olduk.
#Konuk YazarSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Hastalık