Okul döneminde bademcik iltihapları artış gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Okul döneminde bademcik iltihapları artış gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2018 10:29

Okulların açılması ve mevsimin de değişmesiyle çocuklarda görülen bademcik iltihabı da yaygınlaşmaya başladı. İlkokul çağındaki çocuklarda bademcik enfeksiyonlarının çoğunun virüslerden kaynaklandığını belirten Dr. Sinan Akkurt, bademcik iltihabının belirtilerini sıraladı.

Haberin Devamı

Bademcikler boğazın arka tarafında bulunan iki lenfatik doku kitlesine denir ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmak için görevlendirilmiş antikorlar üretirler. Doğum esnasında küçüktürler, ancak 8 - 9 yaşlarına kadar yavaş yavaş büyürler. 11 veya 12 yaşına doğru küçülmeye başlarlar ama asla tamamen yok olmazlar. Bu dokular enfekte olduğunda ise ortaya çıkan duruma tonsillit; yani bademcik iltihabı denir.

3-7 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Bademcik iltihabı genellikle bademciklerin enfeksiyonla mücadelede en aktif rol oynayabildiği 3 ila 7 yaş arasındaki çocukları etkiler. Çocuk büyümeye başladıkça ve bademcikler küçüldükçe, enfeksiyonlar daha az yaygınlaşır. Bu iltihaplanma genellikle tonsil apsesi gelişmedikçe ciddi değildir. Apne olduğunda ise şişlik, çocuğun nefes almasını engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Kulak enfeksiyonları ve adenoid problemler (bademciklerin üstünde burun boşluğunun arkasındaki şişlikler) aynı zamanda ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

BADEMCİK İLTİHABI NEDEN OLUR?

İlkokul çağındaki çocuklarda bademcik enfeksiyonlarının çoğu virüslerden kaynaklanır. Okula giden ve enfeksiyon açısından elverişli bir ortamda bulunan çocuklar, bazı virüslere maruz kalabilir. Bazı bakteri türleri de bademcik iltihabına neden olabilir. Bu bakteri ve mikroplar, temas yoluyla kolaylıkla bulaşırlar (hapşırmadan dolayı havaya sıçrayan damlacıklar gibi). Bazen bulaşma, özellikle ağızdan temasla (öpme ile) gerçekleşir. Bademcikler ağız ve burnumuzdan giren virüs ve bakterilerle savaşmaya çalışırlar. Bu savaşın sonucunda ise bademciklerde şişme, iltihaplanma ve ağrı meydana gelir.

BADEMCİK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Kırmızı, şişmiş bademcikler ile birlikte artan boğaz ağrısı ve bademcikler üzerinde beyaz bir akıntı veya lekeler olabilir. Aynı zamanda çene altında boyunda şişmiş ve hassas lenf düğümleri gözlenebilir.
  • Bunlara eşlik eden diğer durum da düşük dereceli ateş, baş ağrısı ve / veya karın ağrısıdır. Bademcik iltihabını anlamak için genel belirtiler ise iltihaplı bademciklere ek olarak, ağız derisindeki yumuşak damak bölgesi etrafındaki şiddetli ağrı ve hassasiyet ile ağzı açma veya yutma güçlüğü gözlenir.
  • Çocuğun ağız dolusu patates püresi ile konuşmaya çalışması gibi apselerin şişmesinden kaynaklanan bir şişlik gözlenebilir.
  • Çocuğun geceleri zor nefes alması veya uyku apnesi atakları geçirmesi, uyku sırasında kısa süreler boyunca nefes alamaması gibi semptomların kaynağı ağız boşluğunun üst arka duvarındaki bademcik veya bademcik iltihabı olabilir. Bu gibi durumlarda önemsemek ve doktora gitmek gerekir. Aksi halde çocuğun tekrarlayan bademcik iltihabı olabilir, ameliyat bile gerekebilir. Çocuk antibiyotiklere cevap vermeyebilir ve ateş veya ağrı, beyaz lekeler veya bademcikler üzerinde bir akıntısı olabilir, bu mononükleoz veya başka bir enfeksiyonu gösterebilir.
  • Çocuğun iyileşmesi için dinlenmesi ve kuvvetli aktivitelerden kaçınması gerekir. Çocuğunuza bol miktarda sıvı içirmeye çalışın ama onu yemeye veya içmeye zorlamayın. Daha büyük çocuklara günde en az bir litre sıvı verilmelidir. Sağlıklı bir beslenme programı meyve be sebzelerden zengin öğünler hazırlanmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!