“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiKadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#ÇocukFelsefe denilince aklınıza ne geliyor? Ortaokul ya da lise yıllarında birçok kişinin 'kafasını karıştıran' 'bir an önce bitmesi için dakikaların sayıldığı' bir ders mi? Yoksa sadece yetişkinlere, belli bir yaşın üzerindekilere hitap eden bir düşünsel bilim dalı mı? Peki ya felsefenin sıkıcı olmak bir yana aslında hayatın ta kendisi olduğunu ve ilgilenmek için belli bir yaşa gelmek gerekmediğini biliyor musunuz?
#Deniz AlterÇocuklar İçin Felsefe Eğitim Uzmanı Deniz Alter’in P4C (Philosophy For Children) pedagojisiyle kaleme aldığı "Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı? adlı kitap küçük okurlarıyla buluşuyor. Alter'in kaleme aldığı, Sezen Aksu Taşyürek'in resimlediği çocuklara yönelik kitap, Sincap Kitap'ın "Sormazsam Olmaz" serisinin ilk adımı olarak piyasaya çıktı.
#Hayaller Bir Baloncuğa Sığar Mı?11’inci sınıf öğrencisi olan Ekin Lal Akat, boyundan büyük işlerin altından ustalıkla kalkan genç bir yazar. Yazmaya çok küçük yaşlarda başlayan Akat, parapsikoloji ve felsefe etrafında örülmüş bir bilim kurgu evrenin yaratıcısı ve aynı zamanda 2 farklı bilimsel projenin patentine sahip. Yazdıklarının altına adıyla değil mahlasıyla imza atan Akat, ‘Yazar olan Ekin diğerinden bağımsız bir insan, bu yüzden mahlas kullanıyorum” diyor.
#BİLSEMDünyanın neresinde ve hangi kültür havzasında olursa olsun, çocukların eğitimi öteden beri en önemli ve öncelikli konular arasında yer alıyor. Bu duyarlılık, günümüze doğru gelindiğinde bilgi ve teknolojinin gelişimi, aynı zamanda uzmanlaşmaya bağlı olarak daha da gelişiyor Modern eğitimin en çok üzerinde odaklandığı hususlardan biri, belki en önemlisi, bireyin zihinsel yeterliği çerçevesinde düşünme becerileri (eleştirel, yansıtıcı, yaratıcı düşünme), kişisel tatmin ve verimliliğin artırılması konusu.
#ÇocuklardaTEGV’in düzenlediği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, 22 Mayıs’ta açılış konuşmaları ve paneller, 24-28 Mayıs tarihleri arasında ise paralel oturumlarla yapılacak. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına düzenlenecek çevrimiçi etkinliğin bu yılki ana teması, “21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı” olarak belirlendi
#Nirun ŞahingirayYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#Tatil2018’de bir kitap satış sitesi olarak kurulan Kitap Koala, bu işten edilen kârla zor durumdaki hayvanlara yardım ediyor. Zaman içinde o kadar başarılı oldular ki ay başında İstanbul Teşvikiye’de dev bir mağaza açtılar. İçinde sanat galerisi bile olan bu ‘iyilik mekânı’nı tanıyalım.
#Kitap KoalaAyşe Şule Bilgiç, Düşyeri’nin 10’uncu yılında çocuklar ve ebeveynler için yarattığı dijital platformla birlikte Türkiye’nin dünyaya açılan ilk sosyal girişimcisi olmaya hazırlanıyor. Kendini Düş İşleri Bakanı olarak tanımlayan Ayşe Şule Bilgiç, bu unvanı almak için önce düş kurmayı ciddiye aldı sonra da ezberleri bozarak çizgi film kahramanı Pepee’nin yaratıcısı olmayı başardı. Ayşe Şule Bilgiç ile HETADER ailesine destek vermek için bulunduğu gecede bir araya gelerek Düşten Gerçeğe dönüşen girişimcilik hikâyesini ve hayallerini konuştuk.
#BursaYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap Fuarı