Son yıllarda bulut bilişim özellikle teknoloji konusunda oldukça önemli yer taşıyor. Hem bireysel hem de kurumsal olarak farklı alanlarda yaygın şekilde kullanılan ifade etmek mümkün. Peki, bulut bilişim nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır? Bulut bilişim nerelerde kullanılır detayları ile derledik.
2017’nin sonuna yaklaşırken, birçok dijital yenilik hayatımıza girdi. Bunlar yaşanırken bildiğimiz iş anlayışı da kendini güncelliyor ve yeniliyor. Birçok meslek ya kayboldu ya da kaybolmak üzere. Robotik teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte işimiz tehlikede! Ama öyle bir meslek var ki, işte onu robotlara kaptırmak imkânsız…
#MeslekBelli bir konumda veya coğrafi olarak farklı lokasyonlarda yazılım, veri saklama, verileri belli algoritmalar ile hesaplama, güvenliğini sağlamak, müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenen internet ağları üzerinden sürekli erişim olanağı sağlayan hizmete verilen addır. Bulut bilişim milenyum yıllarında popüler olmaya başlayan bir kelime olarak hayatımıza girmiş olmasına rağmen aslında benzer şekilde teknolojileri kullanılageliyordu.
#Bulut BilişimOnline izlenen porno miktarı tüm internet bant genişliğinin %30'unu kapsıyor. Youtube gibi video siteleri, toplam trafiğin %40'ına yakınından sorumlu. Web’de gezinme ve e-postalar, internet trafiğinin %15'ini oluşturuyor. Bu ilginç bilgilerin bulut bilişimle ilgisini bu yazıda göreceksiniz.
Bulut bilişime doğru gidildikçe bilgi teknolojilerinde zor altyapılara ihtiyacın azaldığını belirten HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, “Yönetilmesi kolay ‘legovari’ birbirine kolay bağlanabilen, kolay küçülüp büyüyebilen, maliyeti optimize edilmiş bir altyapı anlayışı geliyor” dedi.
‘Bulut bilişim’in Türk bilgi teknolojisi şirketlerine yurtdışına açılma fırsatı sunacağını söyleyen Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Bulut bilişim’le Türkiye BT’de sadece pazar olmaktan çıkıp, üretici konuma geçebilir” dedi. Nalbantoğlu, KoçSistem’i yurtdışında farklı isimle markalaştı-rarak uluslar-arası açılım yapacaklarını da söyledi.
İnternet kanalıyla veri ulaşımına imkan veren ‘cloud computing-bulut bilişim’in 10 yılda sektörün yüzde 70’ini oluşturacağını söyleyen Çinli telekom devi Huawei’in Bulut Bilişim Danışmanı Michael Dean Jenkins, “Yer ve zaman gözetmeksizin, kurumların ve bireylerin ‘buluta’ depoladığı bilgilere ulaşmasını sağlayacak sistem, 10 yıl içinde 241 milyar dolarlık pazar haline gelecek” dedi. Huawei İş geliştirme Müdürü Gökhan Pehlivan, “Türkiye’ye 3 yılda 50 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirildi” diye konuştu.
Microsoft... İsmini doğudan batıya herkes çok yakından tanıyor. Dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, ürünleriyle dünyanın her yerine ulaşıyor. Nokia ortaklığı ve Skype alımı ile son günlerde teknoloji dünyasının gündemini bir hayli meşgul eden ve çok yakında en az 100 bin internet kullanıcısına para kazandıracak bir projenin müjdesini veren Microsoft'un Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Nokia ortaklığından Microsoft'un beklentisine, Skype alımı ile Microsoft'un neyi amaçladığına, Windows 8'in çıkış tarihinden Microsoft'un uzun yıllardır baş belası olan korsan kullanıcılara kadar hurriyet.com.tr'ye birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
dijital teknoloji sıkıcı biyo-teknoloji ilginç olacakÜnlü Yönetmen Steven Spielberg’ün bilim kurgu filmi Azınlık Raporu bambaşka bir gelecek tasvir ediyordu. Özel yetenekli kahinlerin önceden gördüğü suçlar daha işlenmeden önleniyor, suçu işlemek üzere olan insanlar ise “suçlu” olarak değerlendirilip cezalandırılıyordu. Bu filmin sahnelerinin oluşturulmasında Spielberg dört fütüristle uzun süren bir beyin fırtınası yaptı. İşte bu fütüristlerden biri olan Steve Barnett, Managemenet Center Türkiye tarafından düzenlenen 10. Pazarlama Zirvesi için İstanbul’a geldi, gelecek tahminlerinde bulundu.
Oracle, HP ile işbirliği yaparak çıkardığı depolama sunucularıyla donanım pazarına girerken, yeni ürünü Beehive’yle internet üzerinde güvenli işyerleri yaratacak. Beehive ile, kullanıcılar e-postalarını, takvimlerini ve diğer sosyal ağ araçlarını paylaşarak, online destek alabilecekler.