Güncelleme Tarihi:
BİLGİ teknolojilerinde yer, zaman ve cihaza bağımlı olmadan verilere internet üzerinden ulaşılmasını sağlayan ‘bulut bilişim (cloud computing) Türk şirketlerini dijital ortama taşıyacak. Bulut bilişime odaklanan HP Türkiye’nin Genel Müdürü Serdar Urçar, dünyada bilgi teknolojilerindeki yeni trend bulut bilişimde hem altyapı sağlayıcısı hem de işletici olarak hizmet verdiklerini belirterek, “Bulut bilişimle beraber yeni bir çağ başladı. Yeni çağda artık dijitalleşme bir opsiyon olmaktan çıkıp hayat tarzı haline geliyor “dedi.
Legovari altyapılar
Teknolojinin elektrik ve su gibi olacağını ve herkesin kullanabildiği temel bir hizmet haline geleceğini kaydeden Urçar, şöyle konuştu: “Bulut bilişime doğru gidildikçe bilgi teknolojilerinde zor altyapılara ihtiyaç azalıyor. Yönetilmesi kolay ‘legovari’ birbirine kolay bağlanabilen, kolay küçülüp büyüyebilen, maliyeti optimize edilmiş bir altyapı anlayışına ihtiyaç var. Biz de bu yaklaşamı benimsedik. Lego gibi kur, kolayca gerekirse şeklini değiştir, tak çıkar, tak çalıştır. Bulut çağı olağanüstü şeyler getirecek.”
Altyapılar farklı olacak
Web 3.0’la veride patlama olduğunu vurgulayan Urçar, şunları söyledi: .“Fiziksel dünyadaki yaşam dijital dünyaya taşınıyor. Böyle bir dünyada altyapılar çok farklı olacak. HP olarak bütünleşik altyapıya yatırım yapıyoruz. 7/24 yaşayan şirket vizyonumuz var. Fizikselin dijital yaşama taşındığı dünyada altyapılar çok farklı olacak. Eskiden olduğu gibi şirket içinde olsun benim özgün mimarim olsun anlayışı sona erecek.”
Bulutun her alanında çözüm sağlayıcı olacak
SERDAR Urçar, şunları söyledi: “Kurumsal tarafta da bulut bilişimin altyapı ve çözüm sağlayıcısı olmak çok stratejik bir şey gibi görünüyor. Biz bulut bilişimde hem altyapı sağlıyoruz hem de isteyen firmalar için işletiyoruz. isteyenlerle de birtakım hizmet ve uygulamaları buluttan alması için beraber çalışıyrouz. Bulut bilişimde çözüm sağlayıcısı olmaya odaklanacağız. Altyapısını sağlayacağız. Gerekirse işleteceğiz. Bu altyapıyla iş birimleri arasında doğru ilişkinin kurulmasını sağlayarak birtakım geniş modeller üzerinde müşteriyle birlikte çalışacağız.”
Veri patlaması BT’yi değiştiriyor
VERİDE patlama yaşandığını ve video, ses, görüntü, fotoğraf ve müziğin yoğunluk kazandığını vurgulayan Serdar Urçar, şöyle konuştu: “Bu verilerle işi yapmak, çözümlemek ve veriyi anlamlandırmak ve bu veri üzerinden karar almak gerekiyor. Artık dünyada geçen yıllardaki bilgi teknolojileri anlayışı olmayacak. Bulut bilişime doğru gittikçe internet teknolojileri kullanılarak BT çözümleri oluşturuldukça öyle kompleks işletilmesi zor altyapılara ihtiyaç azalıyor.”
Bilgiyi kendi bünyesinde tutmaktan daha güvenli
BULUT bilişimin birkaç türünün bulunduğuna da değinen Serdar Urçar, “Üç tip bulut var. Bir kişisel kullanım için. Bütün dokümanları internette tutabilirsiniz. İkincisi şirketleri için bulut. Bu da harici ve dahili bulut oluyor. Harici bulutta şirketlerin birtakım çözümleri hizmetleri dışarıdan alması oluyor. Bunlarla ilgili güvenlik kaygıları var. Ama insanlar bir süre sonra bunu anlayarak aslında buluttta verileri tutmanın kendi bünyelerinde tutmaktan daha güvenli olduğunu görüyorlar” diye konuştu.
Bilgisayarda tüketici ağırlığı artıyor
HP bünyesindeki bilgisayar bölümünü de değerlendiren Serdar Urçar, PC işinin yüzde 60’ının tüketici, yüzde 40’ının da kurumsal ağırlıklı olduğunu söyledi. Urçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketici ağırlığı en yoğun işimiz bilgisayar. Türkiye’de halen kurumsal PC pazarında yüzde 65’le pazar lideriyiz. Eğer firmada PC bölümü yeni şirket olarak ayrılırsa kurumsal tarafta da faal olacak. Ama içindeki tüketici ağırlığı büyümeye devam edecek. En kuvvetli olasılık olarak ayrılma ve yeni bir çatı altında yeni bir firma olarak devam etme gözüküyor. Tüketicileri rahatsız edecek bir durum olmaz HP’nin taahhütleri her zaman geçerlidir. Baskı bölümü bu kapsamda yer almıyor.”