Güncelleme Tarihi:
Lise öğrencileri şimdiden geleceklerini planlama aşamasında. Planlar yapılırken çevredeki herkes farklı önerilerde bulunuyor. İş garantili meslekler, iyi para getirenler, geniş bir çevre kazandıracak olanlar hatta tatili bol olanlar çevredeki hemen herkes tarafından sıralanıyor. Uzmanlar ise gençlere sürekli, bazı mesleklerin kaybolduğu bazılarının da kaybolmak üzere olduğu uyarısında bulunuyor ve gelecekte önemli olacak meslekleri hatırlatıyor. Uğur Okulları tarafından yayımlanan ‘U Mag’ adlı derginin kapak konusu da ‘Geleceğin 50 mesleği’ne ayrıldı. Bunlar arasından dikkat çeken 15’ini derledik. Aralarında öyle bir meslek var ki, listede görünce şaşırmamak imkansız. O meslek hangisi mi? Detaylar haberimizde:
1- BLOCKCHAIN UZMANLIĞI
Son yıllarda değeri hızla artan ‘bitcoin’ adlı sanal para birimini herkes gibi siz da duymuş olmalısınız. Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan ‘blockchain’ yani ‘güvenlik veri depolama zinciri’, önümüzdeki yıllara damgasını vuracak teknolojilerden biri. Oy kullanma işlemlerinden ticarete kadar verilerin bu sistem üzerinden aktarılarak korunması ve dağıtılması, yakın gelecekte karşılaşacağımız bir elektronik devrim olacak. Ülkemizde de zaman zaman veriler konferans ve seminerlerle tanıtılan ‘blockchain’ sisteminde uzmanlaşmak, yapılacak en iyi kariyer yatırımı olabilir.
2- BULUT HESAPLAMA UZMANLIĞI
Cloud Computing, yani bulut hesaplama, son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram. Şirketlere ciddi bir maliyet ve iş gücü kazancı sağlayan bu sistem, küçüklü büyüklü tüm şirketler tarafından tercih edilmeye başlandı. Yakın zamanda bakkalların bile ‘Bulut Hesaplama’ sistemi kullanmak durumunda kalacağını düşünürsek, bu konuda uzmanlaşmak hiç de fena bir kariyer hedefi gibi durmuyor.
3- DRONE PİLOTLUĞU
İnsansız hava aracı, bilinen adıyla ‘drone’, uzaktan kumanda edilen bir tür uçak. Bugün pilotluk ne kadar popüler bir meslekse, gelecekte drone pilotluğunun bu kadar yaygın ve popüler olması bir o kadar muhtemel. Hatta yurtdışındaki üniversitelerde drone pilotu yetiştiren programlar açılmaya başladı bile.
4- EĞLENCE VE İÇERİK ÜRETİCİLİĞİ
Seri üretim konusunda birçok iş robotlara kaptırılabilir, fakat iş ‘yeni içerik’ üretmeye geldiğinde insan yaratıcılığı devreye giriyor. Hali hazırdaki imkânları ve teknolojiyi işlevsel kılıp eğlenceli hale getirmek, yeni alan ve imkânlar sunabilmek için her zamankinden daha çok yaratıcı zekaya ihtiyaç duyuluyor.
5- E-SPOR OYUNCULUĞU
Özellikle ‘LoL’ gibi oyunlarla günümüzde popüler hale gelen ‘e-Spor’ oyunculuğu gelecekte çok daha fazla kişiye hitap edecek. Hatta ‘e-Spor’un önümüzdeki Paris olimpiyatlarında bile yer bulabileceği konuşulanlar arasında.
6- İKLİM DEĞİŞTİRME MÜHENDİSLİĞİ
İklimin bilgisayar başında dizayn edilecek olması halinde, elbette bu konuda uzmanlaşmış mühendisler de beraberinde gelecektir.
7- ROBOT HUKUKU
Robotların kullanım alanı arttıkça, robotlar arasındaki ilişkileri ve insanlarla robotlar arasındaki problemi çözmek için kesinlikle ‘robot hukuku’na ihtiyaç duyacağız.
8- ROBOT PSİKOLOKLUĞU
Eğer robotların hisleri de olursa, emin olun robot psikolokluğu bu yeni dünyanın en gözde mesleği haline gelebilir.
9- ROBOTİK VETERİNERLİK/DOKTORLUK
Robotik veteriner ya da doktorlar, ev robotlarınızı rahatsızlandıklarında götüreceğiniz robot hastanelerinde sizi bekliyor olacaklar.
10- TESİSATÇILIK
İşte bu listede görünce şaşırabileceğiniz meslek: Tesisatçılık. Ülkemizde her zaman en kolay iş bulan mesleklerden biri olarak biliniyor. Özellikle inşaat sektörüyle doğru orantılı olarak değeri artan tesisatçılık, bazı meslek erbaplarına doktorluk kadar para kazandırabiliyor.
11- UZAY HEMŞİRELİĞİ VE FİZYOTERAPİSTLİĞİ
Farklı yer çekimi ve yaşam koşullarında, tabii ki farklı fiziksel ve yaşamsal imkânlarla karşılaşacağız. Uzay hemşireliği ve fizyoterapistliği de tam olarak burada karşımıza çıkıyor olacak.
12- UZAY TURİZMİ REHBERLİĞİ
Çok da uzak olmayan bir gelecekte başlayabileceği tahmin edilen uzay turizminin olmazsa olmazları elbette rehberler olacak.
13- YAPAY ORGAN GELİŞTİRİCİLİĞİ
Organ naklinin bir adım sonrası, laboratuvar ortamında üretilen ve yıpranan organlarımızı yeni ve kusursuzlarıyla değiştiren ‘yapay organ geliştiriciler’ olabilir.
14- YAPAY ZEKÂ UZMANLIĞI
Dünyanın en zengin adamı olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, konferanslarında, “Şu an bir kariyer inşa etmeye başlasa yapay zeka üzerine odaklanacağını” sık sık söylüyor ve gençlere de bunu tavsiye ediyor. Amerika’nın yanı sıra gelişmiş Asya ülkelerinin de yapay zeka geliştirmeye ayırdığı bütçeler ve olanaklardan faydalanarak bu alanda güzel bir kariyer inşa etmek mümkün. Önümüzdeki 10 yılda tüm iş tanımlarının yüzde 30’unun yapay zekaya sahip robotlara teslim edileceğini düşünürsek, hiç de yabana atılmayacak bir kariyer fırsatı olabilir.
15- ZİHİN TRANSFER UZMANLIĞI
Önce disketler, sonra CD’ler ve son olarak da USB’ler aracılığıyla yaptığımız bilgi transferleri, zihinden zihne yapılsa çok daha iyi olmaz mıydı?
Diğer meslekler:
- 3D Yazıcı Mühendisliği,
- Akıllı Bina Teknisyenliği,
- Aktüerlik,
- Aşçılık,
- Bilgi Teknolojileri Yönetimi,
- Dijital Yayıncılık,
- Dişçilik,
- Diyetisyenlik,
- Ekoloji Uzmanlığı,
- Elektronik Gazetecilik,
- Endüstri Mühendisliği,
- Epidermiyoloji Uzmanlığı,
- Finans Analistliği,
- Fizik Tedavi Uzmanlığı,
- Genetik Mühendisliği,
- Gıda Kimyagerliği,
- Giyilebilir Teknoloji Uzmanlığı,
- Hemşirelik,
- İç Mimarlık,
- İnternet ve Ağ Teknolojileri Mühendisliği,
- İş Güvenliği Uzmanlığı,
- Matematik Öğretmenliği,
- Mekatronik Mühendisliği,
- Nanoteknoloji Uzmanlığı,
- Psikiyatristlik,
- Rüzgar Enerjisi Uzmanlığı,
- Sosyal Medya Uzmanlığı,
- Şehir İçi Tarımcılık,
- Şehir ve Bölge Planlamacılığı,
- Turizm İşletmeciliği,
- Uluslararası Hukukçuluk,
- Ürün Tasarımcılığı,
- Veri Analistliği,
- Yazılım Mühendisliği,
- İnsan Kaynakları Uzmanlığı.