Havada bulut, bilgisayarı unut

Güncelleme Tarihi:

Havada bulut, bilgisayarı unut
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 10:51

Son dönemlerde çok pöpüler olan bir kavram var hayatımızda: Cloud Computing.

Haberin Devamı

Cloud Computing ya da Türkçe karşılığı ile Bulut Bilgisayar. Bu kavram daha çok ağ üzerinden çalışan ve birçok uygulamayı ağ üzerindeki bir sunucu üzerined çalıştırmaya imkan veren sistemlere verilen genel ad olarak karşımıza çıkıyor. Hepimizin yolu düşmüştür: Bankalarda memurların önünde bilgisayarlar vardır. Bu bilgisayarlar sadece klavye, fare ve ekrandan oluşur. Ana terminale bağlı olan bu bilgisayarların bir kasası, sabit diski ve diğer bileşenleri yoktur. Bütün işlemleri bağlı bulundukları bilgisayar üzerinden yaparlar ve bir nevi terminal hizmeti görürler.

 

Yıllardır kullanılan bu sistem şimdi Bulut Bilgisayar kavramı ile evlerimize giriyor. Aslında benzer bir sistem birkaç yıldır Google üzerinde kullanılıyor. Firmanın Döküamanlar (Docs) adını verdiği hizmette Word’e benzeyen bir yazılımı internet üzerinden kullanarak kendi dosyalarımızı oluşturup yine internet üzerinden saklayabiliyoruz. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey ise internete bağlanabilen bir cihaz ve bir internet tarayıcısı (browser). Yani bilgisayara bile ihtiyacımız yok. Cep telefonu ile bile bu sisteme bağlanıp düzenleme yapabiliyorsunuz.

 

Haberin Devamı

Microsoft’un çok uzak olmayan bir gelecekte hayata geçirmeyi planladığı yeni işletim sistemleri arasında bu şekilde çalışan ve fiziksel bir donanıma gerek duymayan bir versiyon da bulunuyor. İnternet üzerinden erişilebilen ve donanım ihtiyacını ortadan kaldıran bir bilgisayar. Kulağa hoş geliyor. Sistem hayata geçtiğinde dünyanın neredesinde olursanız olun basit bir cihazla internet üzerinden bilgisayarınıza erişebileceksiniz. Firma bunun küçük bir demosunu Mesh uygulaması ile hayata geçirdi. www.mesh.com adresinde görebileceğiniz ve kullanabileceğiniz sistem dosyalarınızı size özel bir alana koyma ve istediğinizde internetten erişebilme imkanı sağlıyor. Bu dosyalar arasında fotoğraf, video ve metin dökümanları bulunuyor. Şimdilik bir nevi online dosya depolama hizmeti gibi görünen uygulama farklı türden cihazla aynı dosyalara ulaşmanızı sağlıyor. Örneğin cep telefonunuzdan bir fotoğraf gönderdiğinizde buna masaüstü bilgisayarınızdan ya da dizüstü bilgisayarınızdan erişebileceksiniz.

 

Haberin Devamı

Mesh uygulaması henüz yapılabileceklerin çok küçük bir kısmını gösteriyor. Uzun dönemde sadece bir klavye ve monitör ile online bağlantı kurduğunuz bir işletim sistemini görürsek şaşırmamak lazım. Hızlarını her geçen gün artıran internet bağlantılarının kullanıcılara bu tip hizmetler sunması güzel.

 

Konuya ülkemiz topraklarından baktığımızda ise karşımıza farklı bir tablo çıkıyor: Güvenlik sorunları ve internet hızları. Bu tip bir online işletim sistemi kullanımında ilk akla gelen şey güvenlik. Bizzat Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan’ın açıklamasına göre  Microsoft bu alanda çok büyük yatırımlar yapıyor. Devasa depolama sistemleri ve güvenlik önlemleri alınıyor. Yine de internete açık sistemlerin her zaman saldırıya maruz kalacağını bilmek gerekiyor. Bu anlamda bizim gibi sürekli paronaya içinde olan toplumlarda böyle online işletim sistemi kullanının ne düzeyde olacağını sorgulamak lazım.

 

Haberin Devamı

Olayın bir diğer boyutu ise internet hızlarındaki sorunlar. Günümüzde internet herşeyimiz olsa da offline dünyada da yapacak çok şey var. Ancak bilgisayarın açılmasının bile internete bağlı olması beni biraz endişelendiriyor. Düşünsenize internette bağlantı sorunu var ve TTNET Müşteri Hizmetleri’ni arayıp (15 dakika Mozart’ın Türk Marşını defalarca dinleyip artık bu marştan nefret etme aşamasını atlatabilirseniz) derdinizi anlatmaya çalışıyorsunuz. Hatlarda bakım olduğu ve sorunun birkaç saat süreceği haberi sizin için en kötü felaket senaryosundan bile daha kötü sonuçlar doğurabilir. Yani bu altyapı sorunları çözülmeden Bulut Bilgisayar olayı bize gelmez bence.

 

Haberin Devamı

Bulut Bilgisayar sisteminin önemli bir faydası da olacak: Okuyucularıma her zaman uyarısını yaptığım ‘evde interenete baÄŸlanmak için bilmem kaç çekirdekli bilgisayar almayın’ uyarısına gerek kalmayacak. Belki donanım üreticileri bu iÅŸe biraz bozulacak ama elden gelen bir ÅŸey yok. Bakalım birkaç sene sonra daha neler göreceÄŸiz.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!