A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2009 11:08
Türkiye'de küresel finansal krizden en az etkilenen sektörlerin başında gelen bilişim, 2008'de elde ettiği büyümeyi 2009'da da yakalamayı hedefliyor.
Dünyada yaşanan krizin sektörü etkilemesinin “kaçınılmaz” olduğu belirtilirken, 2009'da müşteri, iş ortakları ve çalışanlara daha az maliyetli yollarla erişimi sağlayan sosyal ağların yükselen trendler arasında bulunması bekleniyor.
Son yılların “gözde” meslekleri olan yazılım geliştirme uzmanlığı, web tabanlı yazılım geliştirme uzmanlığı, grafik tasarım, yazılım/donanım tasarım uzmanlığının, bu yıl da yerini koruyacağı tahmin ediliyor.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gülara Tırpançeker, sektörde 2008 yılının son çeyreğinde, dünyada ve Türkiye'de global krizin etkilerinin hissedilmeye başladığını belirtti.
Bu etkilerin, 2009 yılında da devam edeceğine dikkati çeken Tırpançeker, “Ancak, bu tür ortamlarda teknolojik çözümlerin sağladığı maliyet tasarrufu ve verimlilik artışının işletmeler tarafından göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Çünkü, ekonomik koşulların küresel olarak zorlaştığı bugünlerde bilişim teknolojilerinin ekonomi için yarattığı katma değer, reel sektör için daha da büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Tırpançeker, Türkiye'de donanım ağırlıklı olan bilişim sektörünün yapısının, önümüzdeki yıllarda yazılım ve servis alanında daha fazla büyüme kaydederek değişeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Global krizin bilişim sektörünü etkileyeceğinin de bir gerçek olduğunu vurgulayan YASAD Başkanı, şu görüşleri dile getirdi:
“Kriz ortamına rağmen rekabet gücümüzün azalmaması, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının artırılması gerekmektedir. Serbestleşme ve verilen lisanslardan dolayı, telekom yatırımları, 2009 yılında sektörümüz açısından önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Bilişim sektörü, 2009 yılında krize rağmen ülkemizin büyüme oranının üzerinde büyümeye devam edecektir.”
“ÇEVRE DOSTU BT ÇÖZÜMLERİ GEREKLİLİK HALİNE GELECEK”
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Türkiye'deki bilişim pazarının 2008'de önemli bir büyüme hızına ulaştığına dikkati çekerek, “2009 yılında büyüme hızı konusunda elbette farklı bir sonuç beklenebilir. Sektörün dağılımına bakıldığında ise katma değerli hizmet ve katma değerli yazılımın ağırlığının çok az olduğu görülüyor” dedi.
Türkiye'de bilişim sektöründeki eksikleri, “sektörün çok fazla donanım ağırlıklı olması”, “katma değerli hizmet ve yazılım payının düşük olması” şeklinde sıralayan Urçar, Türkiye'nin, dünyada gelişmekte olan ülkeler açısından bakıldığında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerinden sonra gelen halkada kendine bir yer edindiğini söyledi.
Urçar, “Bu yerin, BRIC düzeyinde olmasa bile, sonra gelen halkada daha iyileştirilmesi ve korunması mümkün olabilir. Ancak içinde bulunduğumuz kriz dönemiyle birlikte ne tür gelişmeler yaşanacağını, Türkiye'nin bu ikinci halkadaki yerini koruyup koruyamayacağını yakından izlemek gerekli” dedi.
Dünyada yaşanan krizin, 2009 yılında teknoloji sektörünü etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Urçar, şöyle devam etti:
“Teknoloji açısından sanallaştırma, cloud computing (dış kaynak kullanımı, veri merkezi etrafındaki hizmetler ve veri merkezi dönüşüm hizmetleri, işletmelerin ve son kullanıcıların uygulamaları web üzerinden, kendi sistemlerinde herhangi bir kurulum gerekmeden kullanabilmeleri), birleşmiş iletişim, sosyal ağlar ve sosyal yazılımlar ve çevre dostu Bilişim Teknolojileri (BT) konularının önemli stratejik teknolojiler olarak gündeme geleceğini düşünüyoruz. Özellikle kriz dönemlerinde şirketlerin teknoloji ihtiyaçlarının çoğu için, dahili BT altyapılarının maliyetleri ve karmaşıklığı ile uğraşmak yerine dış kaynağı tercih ederek, cloud computing'e güvenmeye başlayabilecekleri öngörülüyor. Bunun yanı sıra maliyetlerin düşürülmesi ve yer tasarrufu sağlaması açısından sanallaştırma teknolojileri de 2009 yılında yaşanacak gelişmeler arasında yer alacaktır.”
Urçar, potansiyel müşterilere, iş ortaklarına ve çalışanlara geleneksel yollardan daha az maliyetli ve daha verimli yollarla erişimi sağlayan sosyal ağların da, krizin yaşanmaya devam edeceği 2009'un yükselen trendlerinden olacağına işaret etti.
E-posta, ses veya kısa mesajlar dahil gerçek zamanlı mesajlaşma için telefonu ve bilgi işlemi birleştiren yenilik olan, birleştirilmiş iletişimin de 2009'un dikkat çeken teknolojileri arasında yer alacağını kaydeden Urçar, “Bununla birlikte daha sıkı çevre düzenlemeleri ve sınırlı fiziksel alanla birleşen enerji fiyatlarındaki artış sonucunda da çevre dostu BT çözümleri yalnızca moda bir fikir olmanın ötesine geçip, mutlak bir gereklilik haline gelecektir” diye konuştu.
“2008'İN, BÜYÜME YÜZDESİYLE KAPANACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”
Index Grup Üst Yöneticisi (CEO) Erol Bilecik de, 2008'in özellikle Türkiye bilişim sektöründe “çok ilginç bir yıl olarak” hafızalarda kalacağını dile getirerek, sektörün bir yılını şöyle özetledi:
“Türkiye'ye özgü olan süreçte, ilk çeyreğin çok hızlı başlamasına rağmen, nisan-mart dönemlerinde yaşanan AK Parti'nin kapatılma sürecinde, yani ikinci çeyrekte sektörün genel olarak bir miktar güç ve ivme kaybettiğini gözlemledik. Üçüncü çeyreğe bakıldığı zaman ister istemez yaz döneminin getirdiği bir yavaşlama da söz konusu olmakla beraber, yine de ikinci çeyreğe göre biraz daha rahatlayan, en azından konjonktürel olarak çok negatiflerin görülmediği bir dönem yaşandı. Ancak son çeyrek dünya genelinde ekim başında başlayan küresel mali kriz radarının etkisine girdiğimiz bir dönem olarak kapanıyor. Yine de toplamda baktığımız zaman 2008 yılının bilişim sektöründe tek haneli de olsa bir büyüme yüzdesiyle kapanacağını ümit ediyoruz.”
Bilecik, Türkiye için yeni bir kavram olan 3G'nin tüm GSM operatörleri tarafından servis edilecek olmasıyla 2009'dan itibaren, “farklı bir değişim” yaşanacağına emin olduklarını ifade etti.
Erol Bilecik, dış dünya konjonktürünün negatif etkisiyle kapanan 2009'un, bilişim sektörünün genelinde beklenen en az yüzde 15-20 civarındaki toplam büyüme oranının gerisinde kalacak bir yıl, olacak gibi göründüğünü söyledi.
Mobilite hareketinin, yani insanların bilgiye ulaşma ihtiyaçlarının, daha yoğun, daha istekli olduğunu ve ürünlerin de buna yönelik yapı içerisine girdiğinin izleneceğine dikkati çeken Bilecik, Türkiye'de mobilite kavramının gittikçe daha kaliteli noktalara oturacağını ve 3G'nin Türkiye'de yol haritası belli olduğu için bu yapıların daha sağlam yerleşeceğini söyledi.
Bilecik, “2009 yılı belki de biraz daha dikkat edilmesi gereken bir dönem olmasına rağmen, BT sektörünün bu dönemi daha renkli geçirebileceğini düşünebiliriz” dedi.
SEKTÖRDE BİRKAÇ YIL İÇİNDE İHTİYAÇ DUYULACAK KİŞİLER...
Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, hızla büyüyen bilişim sektörünün, Türkiye için büyük bir istihdam potansiyeli oluşturduğunu belirterek, Türkiye'de bu alanda çalışan kişilerin, sektörün istihdam ihtiyacının yalnızca yüzde 20'ye yakın bir kısmını karşıladığını kaydetti.
Türkiye'nin istihdamla ilgili en önemli sorunlarından birinin, nitelikli iş gücünün azlığı olduğunu söyleyen Kılıçlıoğlu, bu nedenle gençlerin kariyer planlaması yaparken hangi meslekte değil, o mesleğin içinde hangi alanda/konuda uzmanlaşacaklarına karar vermeleri, kendilerini bu yönde yetiştirmeleri ve geliştirmelerinin büyük önem taşıdığına işaret etti.
Kılıçlıoğlu, alınacak sertifikaların da sektör için önem taşıdığını vurgulayarak, “Bilişim alanındaki sertifika programlarına katılabilmek için en az lise mezunu olmak gerekiyor. Lise mezunlarının yetenekleri doğrultusunda sertifika programlarına katılarak uzmanlaşmaları ve bu sektörde çalışabilmeleri mümkün oluyor” şeklinde konuştu.
Bilişimde uluslararası geçerliliğe sahip yazılım uzman ve mühendisliği ile bilgisayar programcılığının, bu alanda giderek popülerlik kazanan meslekler arasında yer aldığına değinen Kılıçlıoğlu, şöyle devam etti:
“Yenibiris.com olarak, son birkaç yılın gözde mesleklerinin 2008 yılında da revaçta olduğunu gözlemledik. Bunun 2009 yılında da süreceğini düşünüyoruz. Yazılım geliştirme uzmanlığı, web tabanlı yazılım geliştirme uzmanlığı, grafik tasarım, yazılım/donanım tasarım uzmanlığı bunların arasında yer alıyor. Bütün bu mesleklerde yaratıcılık, araştırmacılık, kendini sürekli geliştirme, teknolojiyi takip etme ve en az bir yabancı dil, olmazsa olmaz özellikler olacak.”
Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, birkaç yıl içinde ihtiyaç duyulacak ve kurumlarca aranacak kişileri, “kullanıcı arayüz tasarımcısı” (internet sitelerindeki etkileşimi artırarak kullanıcıların daha iyi hizmet almasını sağlayan kişi) ve “zengin internet uygulama geliştiricisi” olarak sıraladı.
KULLANICININ FARKLI DAVRANIŞLARI
Software AG Türkiye Genel Müdürü Yüce Erim ise 2009'un teknolojik gelişim ve açılımlar açısından etkisi altında kalacağı küresel kriz nedeniyle zorlanacağını ifade etti.
Erim, “Bilişimciler olarak, her zaman kriz ve zorlukların aşılmasındaki en etkili aracın Bilişim Teknolojileri olduğunu söyler ve buna yürekten inanırız. Ancak, ekonomik zorluklar karşısında ne yazık ki kullanıcı tepki ve refleksleri bundan farklı davranışlar sergiliyor” diye konuştu.
Ekonomik açıdan 2009 yılına bakıldığında, öngörülebilecek her şeyin hatalı olabileceğini, tahmin ve varsayımların geçersiz olabileceğini unutmamak gerektiğine dikkati çeken Erim, şunları kaydetti:
“2009 senesinde, teknolojilerin biraz daha entegrasyon ve optimizasyona odaklanacağı ve yakınsama adı verdiğimiz 'convergence' değişimine doğru hızlı adımlar atılacağını düşünmemek elde değil. Zira bu değişimler tamamen piyasa ve kullanıcı taleplerinden beslenen yönelimler, dolayısıyla kendi ekonomisi ve atardamarlarını da gerekirse kendisi yaratabilecektir. Kurumsal kullanıcıların, kendi süreçlerini gözden geçirecekleri ve operasyonel anlamda değerli geri kazanımlar elde edebilecekleri BPM (iş süreçleri yönetimi) projelerine yönelmeleri beklenmektedir.”