“Yıkıcı inovasyon” (disruptive innovation) son dönemlerde iş dünyasında en çok atıfta bulunulan kavramlardan. Bu kavramın ve inovasyon özelinde pek çok iş kuramının babası olarak nitelendirilen Harvard Business School Profesörü ve yönetim gurusu Clayton Christensen, geçtiğimiz hafta hayata gözlerini yumdu. Ergi Şener yazısında, Christensen, işletme alanında yaşayan en etkili düşünürlerden biri olarak nitelendirildiğini belirtti.
#İnovasyonYeni girişimci gençler ile bu alana yönelmek isteyenler iyi iletişim becerilerine sahip olmalı. Planlarını kısa sürede hayata geçirerek kendilerini geliştirmeli, çok okumalı, müşterilerini iyi tanımalı. Uzmanlara göre bunlarla birlikte fikirlerini yakınlarıyla paylaşan ve aldıkları geri bildirimle eksik veya yanlışlarını giderenler sorunları daha kolay farkediyor. Doğru atılan adımlar ise girişimcileri başarıya ulaştırıyor.
Apple'ın son rakibi İsviçre saat endüstrisi ölümün eşiğinden defalarca dönüp güçlendi. En son 1970’li yılların ortasında “Quartz devrimi” mekanik saat endüstrisi ihracatını alt üst edebilmişti. Ancak İsviçre saat endüstrisi bu devrime karşı 80’lerde ‘moda’ 90’larda ise ‘lüks’ karşı devrimi ile cevap verdi ve güçlü konumunu yeniden sağladı. Samsung ve Apple’ın sürüklediği akıllı saat teknolojisi ise İsviçre saat endüstrisini yıkabilecek bir devrim olmaktan şimdilik uzak duruyor. Akıllı saatlerin ana akım olmaları için akıllı telefonlardan bağımsızlığını ilan edip yeni, geniş bir uygulama ekosistemiyle farklı ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor.
#Apple10’uncu kitabı ‘Liderin Kitaplığı’nı yazan Türkiye’nin önde gelen global iş insanlarından Cem Kozlu ile liderlik üzerine konuştuk. Kozlu, Amerikan literatürü ve özellikle Anglosakson medyasının karizmatik, maço, büyük egolu liderleri, belki de magazin değerleri daha yüksek olduğu için mütevazı ama etkin takım kaptanlarının önüne çıkardığını belirterek, “Bu da gençlerin önündeki çıtayı gereksiz yükseltiyor” yorumunu yapıyor.
#Cem Kozlu