Diyarbakır ile Şanlıurfa arasındaki köyde, sayıları 15 olarak bilinen 'kadın' kimlikli erkeklerin hikâyesi yürek burktu. Cinsel organlarının içe kapalı halde olmasına bağlı olarak kız çocuğu olarak kayıtlara geçen, 'pembe' kimlik verilen, ancak ergenlik çağında erkek görünümü kazanan bu kişiler, yardım bekliyor.
#Kadın Kimlikli ErkeklerTayland’da travestiler arasında düzenlenen ‘Miss International Queen’ yarışmalarının bu yıl yapılan ikincisini Amerikalı travesti Mimi Marks (34) kazandı. Pattaya kentinde yapılan finale 30’dan fazla ülkeden gelen travesti güzeli katıldı. Yarışmada ikinciliği Koreli Yu Ri (sağda), üçüncülüğü ise Tayland’lı Tiptantree Rujiranon (solda) kazandı. Cinsiyet ameliyatı olmayan güzel travestiler, yarışma sonunda birbirlerini öperek kutladılar.
İran’da, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının serbestçe yapıldığını öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadım. Hele hele bu ameliyatlara izin veren kişinin İran İslam Devrimi’nin Lideri Ayetullah Humeyni olduğunu öğrenince şaşkınlığım iyice arttı. Humeyni 40 yıl önce sürgündeyken, ‘Cinsiyet değiştirmenin dini sakıncası olup olmadığı sorusuna’, ‘Kişi o cinsten olmadığına kesin karar vermişse cinsiyet değiştirebilir’ fetvası vermiş.
İngiltere'nin cinsiyet değiştiren ilk askeri, yeni haliyle bir magazin dergisine poz verdi. Cinsiyet ameliyatı sonrası ordudan atılan Joanne Wintage, görev yaptığı sürece terfi ettirilmediği ve aşağılandığı gerekçesiyle Savunma Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kaybetti.
Asistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan DoktorAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık6 yıldır büyük bir aşk yaşayan gösteri dünyasının ünlü çifti ilk bebeklerine de sonunda kavuştu. İlişkileri hakkında oldukça ketum davranmalarıyla nam salan çiftin bebeklerinin ne zaman doğduğu belli değil.
#Suki Waterhouseİnsan, doğası gereği sürekli birilerini sevme ve sevilme ihtiyacı duyuyor. Sevgilisinden, eşinden, arkadaşından ya da ailesinden sevildiğini duyabilmek için de elinden geleni yapıyor. Ama bazıları var ki ne kadar çok severse sevsin bir türlü iki dudağının arasından 'Seni seviyorum' cümlesi çıkmıyor. Peki ama neden? Bir Sorudan Fazlası serimizde “Seni seviyorum” demeyen ya da diyemeyenlerle konuştuk. Bunun altında yatan nedenleri de uzmanlarla mercek altına aldık.
#Bir Sorudan FazlasıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'GATA'da malzeme sıkıntısı' iddialarıyla ilgili “Malzeme krizi, kopan parmağı dikmeyi engelledi" başlığıyla yer alan bir haber, tamamen asılsızdır" dedi. Bakan Koca, "Hastamız 18 Ağustos 2023 Cuma günü akşama doğru Gülhane Eğitim Araştırma ve Hastanesi Acil Servisi’ne sağ elinin 1. parmağını kapıya sıkıştırma sonucu total ampütasyon nedeniyle başvurmuştur. Ameliyathane deposunda bulunmayan ama hastanenin ana deposunda bulunan malzeme ile ilgili hastanede olmadığı şeklinde yanlış bilgi verilmesi üzerine Ankara Etlik Şehir Hastanesi ile iletişime geçilerek malzemenin temini sağlanmıştır" dedi.
#Sağlık Bakanı1-7 Nisan Kanser Farkındalığı Haftası vesilesiyle "Korkmuyorum, Farkındayım" etkinliğini düzenledi. Her yaştan insanı kanser konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen etkinliğe, kızı meme kanseri, kendisi ise akciğer kanseriyle mücadele eden Türk sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit de katıldı.
#Hülya KoçyiğitDünyada 5 bin kadından 1'inde görülen MRKH sendromuyla rahimsiz ve vajensiz doğan Z.T.'nin (19) hayatı, kabus oldu. Ailesinin adet görmediği için götürdüğü doktorların 'Sağlıklısın' dediği Z.T.'nin evliliği, 8 ay sürdü. Eşinin "Sen kadın değilsin; erkeksin, eş cinselsin, beni kandırdın" diyerek boşanma davası açtığı Z.T.'ye, Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Polikliniği'nde, laparoskopik cerrahi ile karın içi (periton) zarından vajina yapıldı. Z.T., "Ameliyat oldum, hiçbir sıkıntım kalmadı. Çok şükür iyiyim" dedi.
#Kars