Cinsellik, çiftler için ilişkinin en önemli parçalarından biridir. Birbirini kabul ettiğinin, beğendiğinin ve onayladığının kanıtıdır. Ancak; uzun ilişkilerde, yoğun stresli çalışma dönemlerinde, sürekli birlikte zaman geçirme durumunda, çocuklara odaklanıldığında, çatışmalı ilişkilerde cinselliğin sıklığı azalır. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, rutine binen cinsel hayatın canlandırmanın yollarını anlatıyor.
#CinsellikHamileliğin ilk başlarında cinsel istek nasıldır? Hamileliğin ilk aylarında cinsel istek ve arzularda belirgin bir artış ya da azalma görülür mü? Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte cinsel istekte, ilişki sıklığında, orgazm ve cinsel tatmin fonksiyonlarında nasıl değişiklikler meydana gelir?
#CinsellikEvlilikte cinselliğin önemi tartışılmaz. Cinsellik çiftlerin tutkusunu canlı tutar ama ev işleri, iş hayatı, stres, çocuklar ve diğer gündelik sorunlar cinsel yaşamı sekteye uğratabilir. Peki cinsel hayatın ilk günkü gibi olmaması evliliğin gidişatını nasıl etkiler? Sağlıklı bir evliliğin anahtarı güçlü bir cinsel hayattan mı geçiyor yoksa başka faktörler mi ağır basıyor? Cinselliğin sekteye uğradığı ya da tamamen bittiği durumlarda evlilikler de bitmeye mahkum mu? Bir Sorudan Fazlası serimizde ‘Mutlu bir evliliğin yolu yatak odasından mı geçiyor?’ diye sorduk.
#CinsellikYazarlara, şairlere, sanatçılara ilham veren çok güçlü bir duygu aşk... Karşımıza çok da kolay çıkmıyor. Bu yüzden bir kez âşık olduk mu ilişkimiz bir ömür sürsün istiyoruz. Ama onun da sonu gelebiliyor... Psikolog Dr. Gizem Sürenkök’e göre ‘hayaller çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor, ilişkiler ciddi emek istiyor’. Psikoterapist, aile danışmanı Dr. Feyza Bayraktar ise uzun ilişkileri nelerin bitirdiğini sıralıyor: Gelecek planlarındaki farklılıklar, cinselliğin tatmin edilmemesi, açık iletişimin sağlanmaması...
#Psikolog Dr. Gizem SürenkökCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#Cinsellik50 yaş ve üzerindeki erkeklerin cinsellikten uzak kaldıkları bir yaşam sürecekleri düşüncesi son derece yanlış. Elbette 20’li ve 30’lu yaşlardaki cinsel yaşam ile ileri yaşta deneyimlenen birliktelikler arasında belirli farklar olabiliyor. Ancak bu durum erkeklerin cinsel performanslarının devam etmesine engel olmuyor. Bu haftaki köşe yazımda ileri yaşlarda cinsellikle ilgili bilinmesi gereken önemli konulara değineceğim, keyifli okumalar dilerim.
#Cinsel İşlev BozukluklarıOp. Dr. Çiğdem Karas, ülkemizde her 10 kadından birininsorunu olan vajinismusuncinsel ilişki anında vajinagirişindeki kasların istem dışıkasılarak genellikle cinselilişkinin hiçbir şekilde gerçekleşememesi ya da son dereceacılı, ağrılı olması durumuolduğunu açıkladı.
#1Düzeltilemeyecek bir sorun? Tedavisi mümkün olmayan bir hastalık? Dile getirilmesi dahi zayıflık göstergesi? Bu gerçeği kabullenip hayata devam edilmeli? Ne yazık ki erken boşalma söz konusu olduğunda tüm bu söylemlere sıklıkla rastlıyoruz. Çünkü erken boşalma tam olarak bir tabu, kabullenip tedavi seçeneklerine başvurulması ise bir zayıflık göstergesi; halbuki gerçekler böyle mi?
#Erken BoşalmaCinsel ilişki sıklığı her çiftte farklılık gösterir. Birçok evli çift kendi cinsel birliktelik sıklıklarının normal olup olmadığını, ne kadar sıklıkla seks yapmanın yeterli olduğunu merak eder. Peki cinsellik gerçekten bir çift için ne kadar önemlidir ve ne kadar cinsel ilişki gereklidir?
#Cinsel YaşamYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#GazetehaberleriHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukErken boşalmada süre, cinsel birleşme başladıktan sonra bir dakika içinde erkeğin boşalmasıdır. Bazen sevişme sırasında, yani cinsel birleşme başlamadan boşalma olmaktadır. Erken boşalma sorunu olan kişi boşalmasını engelleyemez, durduramaz. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney erken boşalma hakkında bilgiler verdi.
#Erken BoşalmaSayısız kadının orgazm bozukluğu yaşadığı günümüzde uzmanlar, kadınların yaklaşık %40’ının orgazm taklidi yaptığını söylüyor. Kadınlar gerçek bir orgazm yaşamak için sorunu çözmek yerine neden taklit yapıyor? Peki ya erkekler orgazmın gerçek ya da taklit olduğunu anlayabiliyor mu?
#Orgazm TaklidiAndropoz için tavsiyelerini ve belirtilerini sıralayan Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, “Cinsel isteksizlik, motivasyon kaybı, moral bozukluğu gibi testosteron eksikliğine işaret eden sağlık sorunlarında dikkatli olun. Bazı karaciğer hastalıkları, tiroit sorunları, depresyon, ilaçlar da benzer bir tablo yaratabilir. Bu nedenle bir hekime başvurun” dedi.
#AndropozKadınlarda son yıllarda cinsel istek azalması (cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk), cinsel tiksinti bozukluğu, cinsel uyarılma bozukluğu gibi cinsel işlev problemleri artmaktadır. Cinsel sağlık için çok önemli olan bu tür problemlerin zamanında tespit edilerek özel cinsel terapilerin uygulanması pek çok problemi önleyebilecektir.
#CinsellikHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekBranşım gereği bana yöneltilen bazı sorulardan insanların bir kısmının "kadınların cinselliğin sınırlı bir yaşa kadar devam ettiği, menopoza girilince cinselliğin de bittiği" gibi yanlış bir hisse kapıldıklarını anladım. Bu nedenle bu yazıda cinselliğin yaşı konusundaki bazı yanlış bilinenleri düzeltmek istedim.
#CinsellikKadın erkek ilişkisi yıllardır güvene dayanmalı söylemi mevcuttur. Ancak bugün için bu karşındakinin iyi niyetine güven olarak değişmiştir. İlişkilerde sadece cinsel alanda değil, her alanda kandırılmak rahatsız edicidir. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney aldatılma korkusunu anlattı.
#Aldatma KorkusuPsikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, kadınlarda cinsel isteksizliğe psikolojik sebeplerin dışında demir eksikliği, B12 ve D vitamini yetersizliklerinin yol açabileceğini söyledi. Dr. Altın, “Demir eksikliği kadınları aşktan soğutuyor” ifadelerini kullandı.
#Demir EksikliğiOrta ve ileri yaşlardaki erkeklerde yaygın olarak görülen ereksiyon bozukluğu ile ilgili yanlış bilgiler, erkekleri hem cinsel hem de psikolojik olarak mutsuz edebilir. Bu durumu kendilerine yediremeyerek kimseye söyleyemeyen ya da bir uzmana başvurup çözüm aramaktan çekinen erkeklerin kendilerini bu soruna mahkum etmeleri, yakın ilişkilerinde ve iş yaşamlarında da olumsuz etkiler yaratabilir. Oysa ereksiyon sorunlarının çözümleri vardır ve erkeklerin ilerleyen yaşlardaki ereksiyon sorunları cinsel yaşamlarının sonu değildir!
#Cem KeçeHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeCinsel tiksinti bozukluğu, sürekli veya tekrarlayıcı bir şekilde kendi cinselliği veya başka bir kişiyle cinsel ilişki kurma konusunda aşırı tiksinti duyma, cinsellikten tamamen ya da kısmen kaçınma durumudur. Peki, bu durum neden kaynaklanır, kimlerde görülür? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Op. Dr. Dilek Öcal, cinsel tiksinti bozukluğu ile ilgili önemli bilgiler aktardı.
#Erkeklerden Tiksinme Hastalığı