Görünmez bir tehlike ile karşı karşıyayız; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar her sene dünya gelinde milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor. Tedavileri her zaman kolay değil, tedbir almak toplumsal sağlığın korunması adına önem taşıyor.
#Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma YollarıGelişmiş ülkelerde yeni HIV tanısı alan sayısı giderek azalıyor. Bizdeyse vakalar artıyor. HIV’i onlar gibi başarılı şekilde önleyebilmek için yapılacakları uzmanlar anlattı: “Anonim test merkezleri yaygınlaştırılmalı, evde test kitlerine ruhsat verilmeli, koruyucu ilaçlar ücretsiz reçete edilmeli.”
#Dr. Ecz. Metin UyarGünümüzde çok sayıda bulaşıcı hastalık olduğu bilinmektedir. Bu bulaşıcı hastalıkların sayısı eskiye göre azalsada halen devam eden bulaşıcı hastalıklar olduğu görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için korunma yollarını denemek gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bulaşıcı HastalıklarCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#CinsellikCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#HpvCinsel yolla bulaşan hastalık denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de Gonore (Bel Soğukluğu) oluyor. Bel soğukluğu, özellikle üreme sisteminin serviks (Rahimağzı), rahim, tüpler ve üretra (İdrar yolları) gibi sıcak ve nemli bölgelerinde kolayca çoğalabilmektedir. Peki, bel soğukluğu nasıl anlaşılır, belirtileri neler?
#Gonore (Bel Soğukluğu)Cinsel yolla bulaşan yada anneden bebeğe geçen sifiliz (frengi) hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalp, karaciğer, beyin gibi organlara hasara neden olarak hayati risk oluşturabiliyor. Frengi hastalığına etken olarak Treponema pallidum adlı bakteri sebep oluyor. Peki, ateş, baş ve boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları ile kendisini gösteren frengi hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, frengi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#Sifiliz(Frengi) Nedir?Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan frengi hakkındaki araştırmalar son günlerde hız kazandı. 1940’larda penisilinin yaygın bir şekilde bulunması sayesinde çarpıcı biçimde azalan hastalık günümüzde de görülmeye devam ediyor. Peki, frengi nedir?
#Frengi Nedir?Sifiliz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir diğer adı frengi olan sifiliz, doğru tedavi edilmediği takdirde uzun dönemde çok ciddi komplikasyonlara (istenmeyen sonuçlara) neden olan cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Hastalık etkeni Treponema pallidum adı verilen bir bakteridir. İşte, sifiliz hakkında detaylı bilgiler
#SifilizKlamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir. Kadınlarda servisit adı verilen rahim ağzı enfeksiyonuna neden olurken, hem erkek hem de kadınlarda üretra (İdrarın dışa atıldığı boru, idrar yolu) ve rektumun (Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmı) enfeksiyonlarından sorumludur.
#KlamidyaYaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaFrengi ya da diğer bir adıyla Sifiliz, tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde problem yaratabilecek bulaşıcı hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir bakteri kaynağıyla ortaya çıkan Frengi, cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Anneden bebeğe geçme riski de bulunan bu rahatsızlığın belirtileri, lenf bezi büyümesi, ağrısız yara olarak gözlenebilir. Peki, Frengi nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, bu rahatsızlık hakkında detaylı bilgiler
#FrengiSıcak havaların giderek artması havuz ve denize olan ilgiyi artırıyor. Ailelerin çocukları ile birlikte tercih ettiği havuzlar iyi temizlenmediği takdirde ise hastalık saçıyor. Sağlıklı ve eğlenceli havuz keyfi için mutlaka havuz seçiminde dikkatli olunmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli!Doç. Dr. İzak Dalva, serinlemek için havuzu tercih edenleri birçok bulaşıcı hastalık konusunda uyarıyor.
#Havuz EnfeksiyonuSağlık Bakanlığı, bir genelge yayınlayarak evlenecek çiftlere uyarılarda bulundu. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla eşlerin birbirine sadık kalması gerektiğini vurgulayan bakanlık, kişilerin cinsel anlamda eşlerinin haz almasına özen göstermelerinin önemine de değindi.
Araştırmada sorulan 92 sorudan biri de şuydu: ‘Cinsel yolla bulaşak bu hastalıklardan hangilerini biliyorsunuz?’ Verilen cevaplarda, AIDS, erkeklerde yüzde 91, kadınlarda ise yüzde 86 oranındaki bilinirliğiyle birinci sırada yer aldı. En bilinen hastalıklar sıralamasında, ikinci sırada, Hepatit B (Kadın yüzde 89, erkek yüzde 81) vardı.