ABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuAlmanya'da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI eylülde 47,2 puana geriledi. HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia "İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı. Üretim son bir yılın en hızlı düşüşünü yaşarken yeni siparişler de azaldı" dedi.
#AlmanyaBu hafta 68,51 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı Aralık 2021'den bu yana ilk kez 70 doların altına düştü. Bağımsız petrol piyasası analisti Gaurav Sharma "OPEC dışı arzın şu anda olduğu gibi güçlü kalması durumunda OPEC grubunun yapabileceği çok fazla bir şey yok" dedi.
#PetrolTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonABD enflasyonunun beklenmedik bir şekilde rekor kırmasıyla piyasalarda risk iştahı düşmeye başlarken, Fed Başkanı Powell’ın verdiği mesajlarla riskli varlıklardan kaçış devam etti. Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda sert hareketler görülürken; piyasalar yeni haftaya pozitif başladı. Peki, ABD ekonomisinde neler oluyor? Fed’in faiz artışları ekonomiyi yavaşlatabilir mi? Piyasaların ‘resesyon korkusu’nun gerçekleşme ihtimali ne kadar yüksek? Piyasalar neyi fiyatlıyor? Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
#ABD EkonomisiKüresel pay piyasaları, rekor seviyelere çıkan emtia fiyatları, ABD'deki borç tavanı krizi ve karışık gelen iş gücü piyasası verileriyle sınırlı da olsa yükseliş eğiliminde hareket ederken, gelecek hafta gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanakları ve enflasyon verilerine çevrildi.
#KoronavirüsKüresel piyasalarda geçen hafta artan enflasyonist endişelerle dalgalı bir seyir izlenmesinin ardından yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları, Avro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon ile yurt içinde Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek.
#Küresel PiyasalarSanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.6 yükseldi. Türkiye, verisi açıklanan ülkeler arasında Çin ve Arjantin’in ardından üçüncü sırada yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sanayi martta da ekonomimizin lokomotifi olduğunu kanıtladı. Sanayi üretimi üst üste 11 aylık yükseliş eğilimini korudu” dedi.
#GazetehaberleriBu hafta, uzun zamandır piyasalarda tedirginliğe neden olan enflasyon verilerinin korkulacak boyutta olmadığının anlaşılması, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama çalışmalarında sağlanan ilerleme ve ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserlikle pay piyasalarında yükseliş eğilimi ve rekorların devam ettiği görüldü.
#Dünya PiyasalarıABD'de destek paketinin onaylanmasına karşın 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminin devam etmesinin ardından küresel piyasalarda gözler gelecek hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara çevrildi.
#ABD Merkez BankasıKüresel piyasalar Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinde artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına bağlı olarak sert tedbirlerin tekrar gündeme gelmesiyle karışık bir seyir izlerken, bugün ABD ve Avrupa'da açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.
#Küresel PiyasalarSanayi üretim endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 1.1, yıllık bazda yüzde 10.2 artış gösterdi. Türkiye ekimde sanayi üretiminde elde ettiği yıllık yüzde 10.2’lik artış performansıyla Tayvan, Çin, Belçika ve Hindistan’ın aralarında bulunduğu sanayi üretimi artan birçok ülkeyi geride bırakarak ilk sırada yer aldı.
#GazetehaberleriSon dönemlerde altın yükselen fiyatıyla dikkat çekiyordu. Ancak Rusya’dan gelen ‘aşı bulundu’ açıklamasıyla altında yükseliş hızını kaybetti. Aşı haberiyle güvenli liman ihtiyacı azalsa da, Rusya dışından gelen temkinli ve sorgulayıcı yaklaşımlar iyimserliğin azalmasına neden oldu.
#YazarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Üretiminin öncü göstergesi İmalat PMI endeksi haziranda 53.9'a yükseldi. Şubat 2018'den beri en yüksek değer. Böylece, haziran verisi açıklanan tüm ülkeleri geride bıraktık. Yeni normale geçişte imalat sanayi canlanıyor, Türkiye pozitif ayrışıyor!" açıklamasında bulundu.
#Mustafa VarankKüresel piyasalar, geçen hafta açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri azaltması ile pozitif seyrederken, bu hafta, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil süreci ve ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri başta olmak üzere yoğun haber akışı takip edilecek.
#Küresel Piyasalar