Çin imalat verisi yavaşlamaya işaret etti

Güncelleme Tarihi:

Çin imalat verisi yavaşlamaya işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 11:12

Çin’deki imalat düzeyini gösteren iki önemli endeks verisi, Haziran’da bu sektörde yavaşlama olduğunu gösterdi. Bu durum aşırı ısınan ekonomide durgunluk sürecine işaret ederken, ülkede resesyonun baş gösterip göstermeyeceğine yönelik şüpheler doğurdu.

Haberin Devamı

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu, yaptığı satın alma yöneticileri (PMI) endeksinin, Haziran’da önceki ay bulunduğu yüzde 53.9 seviyesinden yüzde 52.1’e gerilediğini açıkladı.

 

Bununla birlikte, HSBC’nin piyasa araştırma şirketi Markit ile ortaklaşa yapılan bir diğer anket de aynı dönemde ülkede PMI endeksinin Mayıs ayındaki yüzde 52.7 seviyesinden yüzde 50.4’e gerilediğini gösterdi.

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, düşüşün Pekin yönetiminin sıkılaştırma politikaları ile küresel toparlanma hızındaki yavaşlamadan kaynaklandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Kurum aynı zamanda Avrupa’daki borç krizi ve Pekin hükümetinin ihracatçılara yaptığı bazı vergi indirimlerini sonlandırmasının ihracattaki görünümü kötüleştirdiğine dikkat çekti.

  

HSBC tarafından yapılan anket sonucunda yayımlanan veri, imalat sektöründeki üretimin 14 aylık bir büyümenin ardından Haziran ayında düştüğünü de ortaya koydu. İmalatçı şirketlerin siparişleri de son 15 ayda ilk kez düştü.

 

PİYASALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Bu gelişmeyle birlikte Asya'da hisse senedi endeksleri yüzde 1'in üzerinde geriledi. Tokyo'da ise Nikkei Endeksi'nde kayıp yüzde 2'yi aştı.

 

Çin'den gelen veri, Avrupa borsalarını da olumsuz etkiledi. İspanya'nın IBEX Endeksi, Moody's'ten gelen açıklamalarla da birlikte yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı yaşarken, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi'ndeki gerileme yüzde 1.5'e yaklaştı.

 

TALEP DÜŞÜŞÜNÜ GÖSTERİYOR

PMI endeksinin sonuçları aynı zamanda, küresel ekonomilerin kemer sıkma politikaları ve ülke borcu gibi sorunlar boğuştuğu bir dönemde, ticari ürünlere olan talebin azaldığının bir işareti oldu.

 

Haberin Devamı

Çin’deki ekonomik iyileşmenin zirve yapıp yapmadığı henüz bilinmese de birçok kişi Pekin hükümetinin mali sıkılaştırma politikası yüzünden, ekonomideki yavaşlamanın bir süre daha devam etmesini bekliyor.

 

MALİ SIKILAŞTIRMA İŞE YARIYOR

HSBC’nin müşterilerine gönderdiği araştırma notunda, “Çin’in aşırı şekilde ısınan ekonomisi yavaşlamaya başlıyor. Bu gelişme de mali sıkılaştırma politikasının işe yaradığını gösteriyor” ifadesine yer verildi.

 

Goldman Sachs’ın araştırma notunda da benzer şekilde, “Çin’in ekonomik performansı beklentilerin üzerine çıkacak” denildi.

 

Goldman’dan Michael Buchanan, “Son zamanlarda Çin’in kredilerle şişirilen bir varlık balonu olduğunu söyleyenlere kesinlikle karşı çıkıyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!