Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirUEFA Uluslar B Ligi 4. Grup'taki dördüncü maçında İzlanda’yı 4-2 mağlup eden A Milli Futbol Takımı, tarihi bir zafer elde etti. Ay-yıldızlılar, zorlu rakibini tarihinde ilk kez deplasmanda yenerek grupta 10 puana ulaştı ve namağlup yoluna devam etti. İzlanda’nın kaydettiği 2 golün asistine imza atan futbolcular Mikael Anderson ve Valgeir Lunddal Fridriksson, karşılaşmayla ilgili Spor Arena’ya özel açıklamalarda bulundu. İki futbolcu, millilerin turnuvadaki başarılı gidişatına da değindi.
#A Milli TakımHavaların ısınmasıyla birlikte Seğmenler Parkı da özellikle gençlerin yoğun ilgisini görmeye başladı. Parkın ziyaretçileri çimler üzerinde oturarak vakit geçirirken çöplerini çöp kutularına atmayıp çimenlerin üzerinde bırakan duyarsızlar ise tepki çekiyor.
#Hürriyet AnkaraGalatasaray, 17 Mayıs 2000 tarihindeki UEFA Kupası zaferinin 24. yıl dönümünü Kemerburgaz Metin Oktay Tesisleri’ndeki piknik organizasyonuyla kutladı. Başkan Dursun Özbek ve yönetim kurulu; eski başkanlar Faruk Süren, Alp Yalman, Adnan Polat ve Burak Elmas; dönemin futbolcuları ve Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk'un katıldığı etkinlikte Fenerbahçe'ye 5 yıldız göndermesi yapıldı.
#GalatasarayAnkara’nın kent mekân hafızasında tarihi kuleler bulunur. Bunlar Ankara Kalesi giriş kapısının duvarında bulunan ‘Ankara Saat Kulesi’, Türk Hava Kurumu Müzesi içinde bulunan ‘Paraşüt Kulesi’, Çankaya’da bulunan ‘Atakule’ ve yine tarihi gar binası içinde bulunan ‘TCDD Saat Kulesi.’
#Ankara KalesiAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERÇiçeklerin açması, cıvıl cıvıl kuş sesleri, cildimizin gün ışığını görmesi... Yaz aylarını sevmemizin en önemli nedenlerinden sadece birkaçı... Peki, uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yaz gelmişken güneşin bizlere sunduğu bu güçlü keyfi, hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? İşte size kendinizi ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hissettirecek 12 öneri...
#SporGalatlar’ı gör... Roma’yı gör... Bizans’ı gör... Selçuklular’ı gör... Osmanlı’yı gör... Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanını gör, 100 yılına tanıklık et... Sonra da gör’güsüzler gelsin, tarihi Ankara Kalesi’nin surlarını topla ya da tüfekle değil ama sprey boyalar ve kalemlerle gör’güsüzce dövsün.
#Burada Okur Yazarİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#Maltepe Köprüsüİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#İstanbulYazın en hareketli dönemi bitti ve sayfiye bölgeleri daha telaşsız turistlere kaldı. İzmir ve çevresindeki plajları gezdikten sonra merkezine de vakit ayırmak isteyenlere yol göstersin diye jürimize sorduk: İzmir’i tanımak için yapmamız gereken en iyi 10 şey nedir?
#Hürriyet