31 Aralık’a sayılı günler kaldı. Ailemize ve yakınlarımıza o gece neler hediye edeceğimizi belirlediysek sıra geldi bunları nereden alacağımıza. Hem bütçemizi sarsmayacak hem de aklımızdaki hediyeleri bulabileceğimiz en iyi alışveriş adreslerini uzman jürimize sorduk.
#Yılbaşı Hediyesi İçin En İyi 10 Adresİlk gün bayramlıklar giyilecek, büyükler ziyaret edilecek, 7’den 70’e tüm aile bayram sofrasında bir araya gelecek. Çocuklar harçlıklarıyla alacakları oyuncakların, büyükler herkesin karnını doyurmanın, gençler arkadaşlarıyla buluşmanın peşinde olacak. Peki ya ilk bayram gününden sonra? Hele de bayram neşesi limonata kıvamındaki bahar havasıyla buluşunca çoğumuz kendimizi Ege’ye, Akdeniz’e inen tatilcilerden boşalan şehir sokaklarına atacağız. Özellikle İstanbul ‘sakinleşince’ pek güzel oluyor. Biz de ekipçe yola çıktık, bu havalarda gezmek için İstanbul’un en güzel rotalarını yazdık. Bu hafta Avrupa Yakası’ndayız; haftaya önce bir vapur turu, sonra da ver elini Anadolu Yakası...
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıYandaki iki fotoğraf, kısıtlamaların kalkmasının ardından İstanbul’un iki yakasında çekildi. Oysa kendimizi ve normalleşmeyi korumanın yolu sosyal mesafeden geçiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de daha güvenli hissedeceğiniz adresler derledik, yeni normalin kent trendlerini uzmanlarıyla konuştuk.
#Yazar‘Geçici restoran yemekleri’ diye özetleyebileceğimiz ‘Pop-up Dinner’, bir ya da birkaç şefin bir araya gelerek geçici bir mönüyü bir kerelik sunmasına deniliyor. Ülkemizde de yeni yeni düzenlenmeye başlayan bu etkinliklerin bir özelliği de birbirini hiç tanımayan insanların aynı masada sosyalleşmesi.
#SALON CUMAKeşfetmeyi, seyahat etmeyi, tarihi, kültürü, daracık sokakları, gizli çıkmazları, kahvecileri, antikacıları, esnaf lokantalarını sevenler için elimizin altında 3 bin yıllık koca bir şehir var. İSTANBUL… Üstelik giriş vizesiz ve cebimizdeki parayı altı ile çarpmamız gerekmiyor. Bu kez dünyayı keşfetmek bir yana dursun, yaşadığımız şehri keşfedelim dedik ve Cihangir-Çukurcuma hattında düştük yollara. Güneş biraz yüzünü gösterince, sizin de kendinizi İstanbul sokaklarına vurmanız için bir mini rehber hazırladık.
#ÇukurcumaAyvalık’ın tarihi biraz da göçün tarihi. 1923’te başlayan mübadele ile kasabanın büyük oranda Rum olan nüfusu Midilli’ye göç etmiş; yerlerine Girit, Makedonya ve Midilli’deki Müslüman nüfus gelmişti. 2011’de patlak veren Suriye iç savaşı, Ayvalık’ı yeni bir göç dalgasının rotası yaptı. Binlerce Suriyeli, Midilli’ye geçebilmek için bu suları kullandı, kimi denizden karaya bir daha hiç adım atamadı. Balıkesir’e bağlı Ayvalık şimdi yeni bir göçün etkisi altında; metropolden bunalıp kaçan İstanbulluların... Bundan 10 yıl önce tek tük başlayan kaçışlar, son üç yılda yoğunlaştı. Elbette sadece İstanbullular değil Ayvalık’ın sükûnetini tercih eden büyük şehirliler, ancak ağırlıklarını koydukları kesin. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 70 bin olan kış nüfusunun artık 100 binin altına düşmediğini söylüyor. Peki kimler neden burayı seçiyor, hangi bölgelerde yaşıyor, ne yaparak geçiniyorlar, burada da bir ‘Bodrumlaşma’ olur mu? Cevaplar dosyamızda...
#Ayvalıkİstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul Müzeleriİstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul MüzeleriGazeteniz Hürriyet Seyahat’te yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde, ödül kazanan okurlarımızla Cihangir-Çukurcuma turunda buluştuk. Türkiye’nin en iyi rehberlerinden ve yazarımız Saffet Emre Tonguç’un Taksim, Siraselviler, Cihangir, Firuzağa ve Çukurcuma’daki tarihi yerleri anlattığı turda, Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarıyla Beyoğlu’nun arka sokaklarında unutulmaz bir gün geçirdik.
#Hürriyet Seyahat