Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci çiğ süt destek primi ile ilgili olarak, "Bakanlığımızca 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükseltmiştir. Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecektir" dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci çiğ süt destek primi ile ilgili olarak, "Bakanlığımızca 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükseltmiştir. Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecektir" dedi.
#Çiğ Süt Destek PrimiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Üretici için tavsiye niteliğindeki 1,70 liralık çiğ süt fiyatına Merkez Bankasının müdahale ettiğini iddia ederek 1,60 liraya çekmeye çalışan Ulusal Süt Konseyi (USK) inandırıcılığını kaybetmiştir. USK'de belirlenen, üzerinde anlaşılan fiyat açıklanmalı ve herkes o fiyata uymalıdır." ifadesini kullandı.
#TzobTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yıllık bazda yüzde 28,7 artan yem fiyatları ve diğer girdilerdeki artışların çiğ sütte yüksek zammı zorunlu kıldığını belirterek, "Üreticide en düşük süt fiyatının 2 lira 6 kuruş olması gerekiyor." ifadesini kullandı.
#SÜTSon günlerde süt ürünlerine vatandaş yaklaşamaz oldu. Özellikle büyük markaların süt ürünleri, zincir marketlerde ardı ardına zamlandı. Çiğ süt fiyatına ağustosta yapılan 9 kuruşluk zam, beyaz peynire 5 TL, tereyağa 8.5 TL, yoğurda ise 1 TL’lik zam olarak yansıdı. Sektör temsilcileri ise zamların sebebinin üreticiler olmadığını, marketlerin fiyatların yukarı çektiğini iddia etti. Market markalı ürünlerin fiyatında ise düşüş var.
#Peynir FiyatlarıAğustos ayı enflasyonu açıklandı. Yapılan açıklamaya göre gıda fiyatları enflasyonu düşürücü etki yarattı. Ancak süt ve süt ürünlerindeki yükseliş şaşırttı. Altıncı ayın sonunda çiğ süt fiyatlarındaki 9 kuruşluk yükseliş, market raflarına zam olarak yansıdı. Geçen yılın ağustos ayına göre tereyağ fiyatları yüzde 22, ayran yüzde 8, beyaz peynir ise yüzde 6 zamlanmış oldu. Tereyağı, ayran ve beyaz peynirde 1 aylık artış ise yüzde 5’i buldu.
#Ağustos Ayı EnflasyonuUlusal Süt Konseyi, 2017 yılının ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatını soğutma primi dahil 1.21 TL olarak açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, artışın üreticinin beklentisinin çok altında kaldığını belirterek, çiftçinin kaybının artacağını söyledi.
#SÜTTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının artmamasının üreticiyi mağdur ettiğini, üretiminin sürdürülebilirliği açısından tehlike oluşturduğunu bildirerek, "Çiğ süt fiyatlarını 19 aya yakın bir süredir, satışlarda sorun olduğu gerekçesiyle artırmayan, hatta son 3 aydır düşüren sanayici, üretimini son gaz sürdürüyor. 2015 yılında süt alımını ve süt ve süt ürünleri üretimini yüzde 2 ile yüzde 37,4 arasında değişen oranlarda artırdı" dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiGeçen hafta Tarım Bakanlığı’nda yapılan toplantı ile belirlenen 1.15 TL’lik çiğ süt fiyatı ne üreticiyi, ne de sanayiciyi sevindirdi. Artan maliyetler sebebiyle üretici fiyatın artmasını, sanayici ise daha da aşağı çekilmesini istedi. Ancak bakanlık yetkilileri araya girerek her iki tarafın isteğini de kabul etmedi. Fiyatın ağustos ayına kadar aynı kalacağı açıklandı.
#SütAnkara Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği (ADSSYB), Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Ankara’nın değişik yerlerinde 200 mililitrelik 10 bin kutu sütü halka bedava dağıttı. Bedava dağıtılan süte büyük ilgi gösterilirken, vatandaşlar da üretici de perakende sütün fiyatının yüksekliğinden şikayet etti.