‘Süt üreticileri mağdur edilmesin’

Güncelleme Tarihi:

‘Süt üreticileri mağdur edilmesin’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 16:49

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiğ süt fiyatlarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE içerisinde üreticiler ve sanayicilerin de bulunduğu Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını belirlediğini hatırlatan Ayhan Barut, "Ülkemizde 1 Şubat-30 Haziran tarihleri arası için belirlenmiş çiğ süt referans fiyatı 1.44 TL ve buna ilaveten 9 kuruşluk soğutma ve hizmet bedeli vardı. Yani soğutma ve hizmet bedeli ile birlikte 1 kilogram çiğ süt fiyatı 1.53 TL idi. 27 Temmuz 2018 tarihinde yapılan USK toplantısında ise 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere 1 lira 70 kuruş ve ek olarak sanayicinin bizzat ayrı ödenmesi hususundaki haklı ısrarı ve talebiyle 10 kuruş soğutma bedelinin ilave edilmesiyle 1,80 TL olarak belirlenen çiğ süt fiyatı, toplantı sonrasında USK yönetim kurulunda üreticiyi temsil eden üyelerin bile haberi olmadan ve nasıl alındığı bilinmeyen bir kararla hem de 15 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere soğutma ve hizmet bedeli dahil edilerek süt fiyatı 1.70 TL’ye çekilmek isteniyor" dedi.

USK’de alınan ortak karara uyulmasını, fiyat belirsizliğinin acilen ortadan kaldırılmasını ve bu konuda kamuoyuna net bir açıklama yapılmasını isteyen Barut, şunları kaydetti:

"Türkiye’de hayvancılık ve sürdürülebilir bir üretimin mutlaka sağlanması gerekiyor. Bunun için de üreticilerimizin maliyetlerinin azaltılması, ürünlerinin kazanç getirmesi ve üretimin de desteklenmesi şarttır. Bu nedenle çiğ süt fiyatları belirlenirken de olaya bu pencereden bakılması gerekir. Ürettiğinden kazanamayan bir üreticinin sürdürülebilir bir iş yapması mümkün değildir. Oysa 27 Temmuz’da çiğ süt için soğutma ve hizmet bedeli dahil 1,80 TL/Litre olarak fiyat belirleyen USK, arka arkasına çelişkili ve neden olduğu bilinmeyen açıklamalar yaparak üreticinin eline geçecek çiğ süt fiyatını 1.60 TL olarak belirlemek istemektedir. Üstelik bunu Merkez Bankası’nın istediğini ileri sürüp, uygulama tarihini de 15 Ağustos’tan başlatmak istemektedirler. Bunu kabul etmek mümkün değildir. USK üretici başta olmak üzere her kesimin haklarını korumak, süt sektörünün geleceğini planlamak, sorunlarını beraberce aşmak için kurulmuştur. Bu yapısını korumalı ve buna uygun hareket etmelidir. Üreticinin alın teri korunmalıdır. Oysa USK üreticilerin aleyhine süt fiyatı belirlemek istiyor. Zaten üreticilerin 27 Temmuz 2018’den itibariyle maliyetlerinde yüzde 29’luk artış varken maliyet hesaplarını yaparken 1 Haziran’ı baz alarak büyük bir skandala ve haksızlığa imza atan USK itibarını yitirmiştir. Şimdi de döviz aşırı yükseliyor, elektriğe zam yapılıyor ve asıl gider olan yemin dövize bağlı ve keyfi zamlarla artması neticesinde maliyetler sürekli yükselmektedir. Ancak ne yazık ki bu maliyet artışına karşın süt fiyatı düşürülmek isteniyor. Unutulmasın ki üreticiler yalnız ve sahipsiz değildir. Acilen USK’nde herkesin uzlaşmasıyla belirlenen hizmet bedeli dahil 1.80 TL çiğ süt fiyatı kamuoyuna duyurulsun. Uygulama tarihi de 15 Ağustos değil 1 Ağustos olarak belirlensin."

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!