Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 11:08

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Kuzey Acarbaş, kuraklık ve girdi fiyatlarındaki artışlarla mücadele eden süt üreticilerinin, son aylarda süt fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte daha da zora girdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Acarbaş, “Çiğ süt fiyatı son 4 ayda 660 YKr'den 540 YKr'ye düştü. Sanayicinin haklı bir gerekçe göstermeden yaptığı bu fiyat indirimleri, üreticiyi daha da zora soktu” dedi.

Acarbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'de kendini hissettirmeye başlayan ve bu yıl da etkisini sürdüren kuraklığın, Türkiye'deki hayvancılığı da son derece olumsuz etkilediğini söyledi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle artan yem fiyatlarından dolayı mağdur olan süt üreticileri için 2007'nin zor geçtiğini ifade eden Acarbaş, bu yıl da girdi fiyatlarının sürekli arttığını, buna karşılık süt fiyatlarının giderek düştüğünü vurguladı.

Acarbaş, yıl başından bu yana çiğ süt fiyatlarında sürekli bir dalgalanma olduğunu ve bunun sürmesinin beklendiğini ifade ederek, “Özellikle 2007 Aralık ayında başlayan süt fiyatlarındaki yüzde 10 oranında geri çekilme son aylardaki ihalelerde de devam etti. Çiğ süt fiyatı son 4 ayda 660 YKr'den 540 YKr'ye düştü. Sanayicinin haklı bir gerekçe göstermeden yaptığı bu fiyat indirimleri üreticiyi daha da zora soktu” şeklinde konuştu.

“SESİMİZİ DUYMADIKLARI ZAMAN İNEK DE KESECEĞİZ, SÜT DE DÖKECEĞİZ

Birlik olarak bölgelerde sürekli toplantılar ve araştırmalar yaptıklarını anlatan Acarbaş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Desteklemelerle ilgili toplantılar yapıyoruz. Sanayici stoklarının şiştiğini, ürünü satamadığını söylüyor. Biz de diyoruz ki, deride, fındıkta olduğu gibi sütte de reklam kampanyaları yapalım. Süt tüketimini teşvik edelim. Süt fiyatlarıyla ilgili indirimleri sanayici tek başına yapmasın, bunu süt konseyinde belirleyelim. Zeytinyağı ve zeytinde bu tür bir çalışmalar yapıldı. Birçok üründe konsey kuruldu. Sanayici, kamu ve üretici bir araya gelerek konsey oluştursun ve ulusal süt konseyinde sütün bölgesel fiyatları belli olsun. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunalım. Üretmiş olduğumuz ürünün fiyatını biz belirleyemiyoruz. Bu çok kötü bir durum. Bugün satamadığımız sütü ertesi güne saklamak gibi bir durumumuz da yok. Fiyatı düşük olsa bile mecburen satıyoruz. Şimdiye kadar devlet politikalarını eleştiren bir eylem yapmadık. Devletimiz üreticiler menfaatine önlemler almalı. Bizi sanayiciye karşı tek bırakmamalı. Biz sokağa süt dökmek istemiyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sesimizi duymadıkları zaman inek de keseceğiz, süt de dökeceğiz. İneklerimizi yollara bırakacağız. Bunlar yapılmasını istemediğimiz eylemler. Süt üreticileri olarak biz üretmesini biliyoruz. Üretiyoruz ve bize saygı duyulmasını, sahip çıkılmasını istiyoruz. Talebimiz sadece bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!