Üretici de tüketici de yüksek fiyattan şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Üretici de tüketici de yüksek fiyattan şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 00:00

Ankara Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği (ADSSYB), Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Ankara’nın değişik yerlerinde 200 mililitrelik 10 bin kutu sütü halka bedava dağıttı. Bedava dağıtılan süte büyük ilgi gösterilirken, vatandaşlar da üretici de perakende sütün fiyatının yüksekliğinden şikayet etti.

ADSSYB, Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda bir stand açtı. Standa, getirilen 6 aylık 3 buzağı, saman balyaları ve yemliklerle ahır görüntüsü verilirken, halka da süt ve balon dağıtıldı.

ADSSYB Başkanı Cengizhan Yorulmaz, birliğe kayıtlı üreticilerin Ankara’da günde 70 ton süt ürettiğini, ancak bunu işleyecek fabrika olmadığı için sütü Adapazarı’ndaki fabrikalara gönderdiklerini söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl 68 kuruş olan sütün satış fiyatının bu yıl 48 kuruşa gerilediğini belirten Yorulmaz, buna karşın sütün perakende satış fiyatının çok yüksek olduğunu vurguladı. Avrupa’da çiğ süt fiyatı ile dayanıklı sütün fiyatı arasında 1’e 1,5 oranı olduğuna işaret eden Yorulmaz, "Sanayicinin, üreticiden 48-50 kuruşa aldığı sütü en fazla 80 kuruş veya 1 liraya satması lazım, ama şu anda perakende fiyatı 2 lira. Kar marjı çok yüksek. Tüketiciyi koruyan bir mekanizma yok" dedi.

Üretici açısından süt fiyatlarının çok düşmesi nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, fazla sütün alınarak süt tozu olarak değerlendirilmesi için müdahalede bulunduğunu hatırlatan Yorulmaz, müdahalenin doğru olmakla birlikte zamanlamasının yanlış olduğunu, geç kalındığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Kış aylarında süt fiyatı çok düştüğü için besici, hayvanların bir bölümünü kesime gönderdi. Şimdi hayvan sayısı azaldığı için süt üretimi de azaldı. Süt üretimi düşük olduğu için fiyatlar da toparlanma başladı. Şimdi, süt üretiminin az olduğu bu dönemde bakanlık süt tozu ürettirmek için müdahale yapıyor. Zamanlama olarak çok geç kalındı. Ocak ayında bu müdahale yapılsaydı etkili olurdu. Şimdi süt üretimi az olduğu için müdahale devam ederse, Temmuz ayında süt fiyatları tüketici açısından 2 katına çıkar ve tüketici süt alamaz. Müdahale zamanı ve miktarı iyi belirlenmeli."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!