Sonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Maymun çiçeği virüsünün dünya çapında birçok ülkeye yayılmasının ardından çiçek aşısı hakkında detaylar yeniden araştırılmaya başlandı. Çiçek aşısı olduk mu? sorusu da bu nedenle gündeme geldi. Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner Türkiye’de hangi yaş grubunun maymun çiçeğine karşı bağışıklık gösterebileceğini de açıkladı. Peki, Türkiye'de en son kaç doğumlular çiçek aşısı oldu? Çiçek aşısı Türkiye’de en son ne zaman yapıldı?
#Çiçek Aşısı Olduk MuSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsünün dünya çapında birçok ülkeye yayılmasının ardından çiçek aşısı hakkında detaylar yeniden araştırılmaya başlandı. Çiçek aşısı ne zaman kaldırıldı? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. DSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Peki, Türkiye’de çiçek aşısı en son ne zaman yapıldı, hala yapılıyor mu?
#Çiçek Aşısı Ne Zaman KalktıDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖMaymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. Peki, çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Maymun çiçeği tedavisinde çiçek aşısı mı kullanılıyor? İşte, o detaylar
#Maymun ÇiçeğiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10 maddelik ‘Hayvancılık Yol Haritasını’ açıkladı. Buna göre, anaç hayvan sayısı artırılacak. Bunun için cinsiyeti belli sperma kullanılacak. Aile işletmelerine ilave destek verilecek. Üreten herkese, ürettiği kadar destek yapılacak.
#İbrahim Yumaklı2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim YumaklıÇiçek hastalığının sonunu getiren ve günümüzde Maymun Çiçeği hastalığına karşı kullanılan aşıların bugüne dek kimsenin teşhis edemediği bilinmeyen bir virüse dayandığı ortaya çıktı. İşte milyonlarca hayat kurtaran aşının arkasındaki büyük gizem...
#Çiçek HastalığıSokağa çıkma yasaklarından maske takma zorunluluğuna, 2 yıllık pandemi sürecinde maddi-manevi sıkıntılı süreçlerden geçtik hiç şüphesiz. Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görülmesi ile de aklımıza ilk düşen; ‘Eyvah! Yayılır mı?’, ‘Maske takacak mıyız?’, ‘Yine eve mi kapanacağız?’, ‘Toplu alanlarda yaşam sekteye uğrayacak mı?’, ‘Aşı olmaya gerek var mı?’ gibi sorular oldu haliyle. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın ile 5 soruda hastalığı mercek altına aldık.
#Maymun ÇiçeğiBilim insanları DSÖ'ye yazdıkları bir mektup ile 'Maymun Çiçeği' hastalığının adının değiştirilmesini istedi. Kuruluş şikayetleri değerlendirmeye alarak bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Hastalığın yeni adının ne olacağı şimdiden büyük bir merak konusu oldu...
#Maymun ÇiçeğiAlmanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO), yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü ile ilgili yeni bir aşı kararı aldı. STIKO, risk grubundakilerin maymun çiçeği virüsü aşısı olmasını tavsiye etti. STIKO maymun çiçeği virüsüne karşı AB’nin onayladığı aşıların mevcut olduğunu duyurdu.
#STIKO2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Virüs ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede görülürken Dünya Sağlık Örgütü'nden salgın riski ile ilgili flaş bir açıklama geldi.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#Sağlık2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu CDC'den beklenen açıklama geldi. Kurum aşı kararını kamuoyu ile paylaştı.
#Maymun ÇiçeğiDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun Çiçeği